Connect with us

AUTO

Creștere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme noi în România

Publicat

Potrivit statisticilor furnizate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), înmatriculările de autoturisme noi în România au înregistrat o creștere de 25,4% în primele șase luni ale anului 2023, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, mașinile „verzi” au înregistrat un salt semnificativ de 34,5% și au obținut o cotă de piață de 21,9%.

Conform datelor publicate luni, pe piaţa naţională, în clasamentul primelor zece mărci de autoturisme şi autovehicule comerciale, în primul semestru al acestui an conduce Dacia – cu 24.734 de unităţi, urmată de Renault (7.773), Toyota (5.469), Ford (5.319), Volkswagen (5.201), Skoda (4.990), Hyundai (4.785), Mercedes-Benz (4.503), BMW (2.328) şi Suzuki (2.327).

Autoturismele, care reprezintă aproximativ 84% din total piaţă, au înregistrat, la nivelul lunii iunie 2023, un volum de 12.993 de unităţi, cu 18,9% mai mult decât în intervalul similar din 2022.

În ceea ce priveşte cota de piaţă, segmentul SUV se află pe prima poziţie, cu o cotă de 42,3% (-3,4% faţă de 2022), urmat de Clasa C (cotă de 30,3%, +4,1%) şi Clasa B (cotă de 16,9%, +1,3%).

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în perioada analizată, motorizările pe benzină înregistrează o scădere de 0,2% comparativ cu cota deţinută în perioada similară din 2022, până la o pondere de 64,9%.

Totodată, autoturismele echipate cu motoare diesel au înregistrat o scădere de 1,3%, de la an la an, şi deţin o cotă de 13,2% din total.

La categoria autoturismelor „electrificate”, cota de piaţă a ajuns, după primele şase luni ale anului în curs, la 21,9%, peste ponderea de 8,7% deţinută de motoarele diesel.

Creștere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme noi în România. Autoturismele full electrice deţin o cotă de 9,6% din piaţă

Potrivit sursei citate, autoturismele full electrice deţin o cotă de 9,6% din piaţă, iar achiziţiile din această categorie au crescut considerabil (+34,5%), raportat la primul semestru din 2022.

În acest context, se înregistrează o creştere importantă a autoturismelor 100% electrice (+57%) şi a celor plug-in hybrid (+46,9%).

Din ianuarie şi până la finele lunii iunie 2023, în topul celor mai vândute cinci autoturisme electrice conduce Dacia Spring – cu 3.266 de unităţi şi o creştere de 36,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pe locurile următoare se află: Tesla Model Y – cu 637 de unităţi şi o creştere de unsprezece ori, Renault Megane (483 de unităţi, plus de 120 de ori), Tesla Model 3 (406 unităţi, +45,5%) şi Volkswagen e-UP! (323 de unităţi, +54,5%).

Creștere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme noi în România. Autovehicule comerciale uşoare au consemnat o creştere a înmatriculărilor de 15,6%

Pe segmentul autoturismelor Plug-in, Ford Kuga se află pe prima poziţie cu 409 unităţi şi un salt 96,6% comparativ cu primul semestru din 2022, urmată de Mercedes-Benz GLE (171 de unităţi, +19,6%), Renault Captur (168 de unităţi, +41,2%), Mazda CX-60 (161 de unităţi, fără înmatriculări în 2022) şi Hyundai Tucson (149 de unităţi, +23,1%).

În acelaşi timp, autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc în Top 3: Toyota Corolla – cu 1.041 de unităţi, în scădere cu 13,5% faţă de 2022, Toyota C-HR (865 de unităţi, – 12,4%) şi Toyota Yaris Cross (795 de unităţi, +145,4%).

Statistica APIA evidenţiază faptul că, în primele şase luni ale anului curent, cele mai multe achiziţii de autoturisme au fost realizate de către juridice (58%), iar diferenţa de 42% le revine persoanelor fizice.

Pe de altă parte, autovehicule comerciale uşoare au consemnat o creştere a înmatriculărilor de 15,6%, de la un an la altul. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

7 măsuri ușoare pe care le poți lua pentru a extinde durata de viață a mașinii tale (P)

Publicat

masina

În agitația zilnică a vieții, mașina este adesea o parte esențială a rutinei tale. De la drumul spre serviciu până la escapadele de weekend, mașina personală este acolo pentru a-ți face viața mai ușoară și mai plină de aventură.  

Ai găsit o mașină second hand de vânzare, ai achiziționat-o, așa că este crucial să o menții în cea mai bună condiție posibilă pentru a te bucura cât mai mult timp de experiențe de conducere fără probleme.

Iată 7 măsuri pe care le poți lua și care te vor ajuta să prelungești durata de viață a mașinii tale:

1) Menține programul de întreținere

Nu ignora mentenanța regulată a mașinii tale. Programarea regulată a reviziilor și a schimbului de ulei este esențială pentru a menține motorul mașinii în cea mai bună stare de funcționare.

2) Conducere eficientă

Încearcă să adopți un stil de condus mai delicat și mai atent, pentru a reduce uzura inutilă a componentelor și pentru a economisi combustibil.

3) Înlocuirea filtrelor de aer și ulei

Schimbarea regulată a filtrelor de aer și ulei menține motorul curat și eficient pentru o mai lungă perioadă de timp. Poți schimba filtrul de aer la fiecare revizie. De asemenea, măsoară lunar nivelul de ulei și completează-l până la limita recomandată de către producător.

4) Verifică sistemul de frânare

Frânele în stare bună de funcționare sunt esențiale pentru siguranța ta și a celor din jur. Asigură-te că frânele sunt întotdeauna în parametrii recomandați, efectuând revizii periodice la un service auto autorizat și înlocuind componentele uzate pentru a evita incidentele nedorite și pentru a menține controlul asupra mașinii în orice situație.

5) Păstrarea anvelopelor adecvate și a presiunii

Asigură-te o dată pe lună că anvelopele sunt umflate la presiunea corectă și înlocuiește-le la momentul potrivit pentru o aderență optimă, în funcție de anotimp. Menținerea presiunii adecvate în anvelope și înlocuirea acestora la momentul potrivit este esențială pentru a reduce riscul de accidente și uzura excesivă a altor componente.

6) Spălarea și curățarea regulată

Prin îndepărtarea regulată a murdăriei, a prafului și a coroziunii de pe suprafața exterioară și sub mașină, poți proteja vopseaua, caroseria și componentele critice de uzură prematură. Curăță la timp excrementele de păsări, pentru că acestea sunt acide și dăunează caroseriei.

7) Parcarea în locuri protejate

Atunci când nu folosești mașina pentru perioade lungi, este important să o păstrezi într-un loc ferit de intemperii, cum ar fi un garaj sau un spațiu acoperit, pentru a proteja vehiculul de influențele nefavorabile ale vremii, precum ploaia, zăpada sau razele solare intense.

De asemenea, dacă nu folosești timp îndelungat autovehiculul este recomandat să scoți bateria și să o păstrezi într-un loc uscat și răcoros pentru a preveni descărcarea, asigurându-te astfel că mașina va porni fără probleme, atunci când o vei folosi din nou.

Cu aceste sfaturi simple, poți prelungi viața mașinii tale și poți continua să te bucuri de fiecare moment petrecut la volan. Așadar, nu lăsa rutina să-ți afecteze vehiculul de încredere – începe astăzi să aplici acești pași pentru o experiență de conducere durabilă și fără griji.

Citește mai departe

AUTO

Aplicaţia informatică „Rabla local” funcţionează în parametri normali

Publicat

laptop it calculator
fotografie cu caracter ilustrativ

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat luni, pe Facebook, că aplicația programului „Rabla local” funcționează în parametri normali și până la această oră au fost înregistrate 4.505 persoane fizice înscrise.

„Aplicaţia programului funcţionează în parametri normali. Până la ora 12:00 s-au înscris 4.505 persoane fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla local”, a transmis instituţia.

Luni dimineaţa a demarat prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care cei care doresc să-şi caseze maşinile vechi pot primi de la stat suma de 3.000 de lei fără a fi obligaţi să cumpere un alt autovehicul.

Timp de două ore, aplicaţia informatică dedicată programului a funcţionat cu intermitenţe sau deloc.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).

„Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb.

Aplicaţia informatică „Rabla local” funcţionează în parametri normali. Precizările președintelui AFM

Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

După finalizarea procedurilor de înscriere de către primării, cetăţenii care vor să caseze maşinile vechi de cel puţin 15 ani se înscriu pe platforma naţională de pe site-ul AFM dedicată programului „Rabla Local” şi predau maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare.

Ulterior, aceştia vor trebui să transmită certificatul de casare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) în vederea radierii maşinii şi vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.

Programul „Rabla local” are alocat un buget total de 500 milioane de lei. Agerpres

Citește mai departe

AUTO

Peste 600 de persoane fizice s-au înscris în Programul „Rabla local”, în prima oră de la debut

Publicat

rabla
Arhivă foto

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a comunicat că, în prima oră de la debutul sesiunii, peste 600 de persoane fizice s-au înscris în Programul „Rabla local”. Anunțul a fost transmis prin intermediul unui comunicat de presă către AGERPRES.

„Din cauza numărului foarte mare de accesări, înscrierea persoanelor fizice în cadrul Programului privind privind casarea autovehiculelor uzate – Rabla Local se desfăşoară într-un ritm mai lent.

Până la ora 11:00 s-au înscris peste 600 de persoane fizice în cadrul programului prin intermediul aplicaţiei.

Echipa IT din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu lucrează pentru funcţionarea în parametri normali a aplicaţiei în cel mai scurt timp”, a menţionat instituţia.

Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicaţie.

Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de exemplu Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”).

Astfel, dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.

Luni dimineaţa a demarat prima ediţie a programului „Rabla local”, prin care cei care doresc să-şi caseze maşinile vechi pot primi de la stat suma de 3.000 de lei fără a fi obligaţi să cumpere un alt autovehicul.

Peste 600 de persoane fizice s-au înscris în Programul „Rabla local”, în prima oră de la debut. Cum se realizează înscrierile

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).

„Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb.

Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Peste 600 de persoane fizice s-au înscris în Programul „Rabla local”, în prima oră de la debut. Buget total de 500 milioane de lei

După finalizarea procedurilor de înscriere de către primării, cetăţenii care vor să caseze maşinile vechi de cel puţin 15 ani se înscriu pe platforma naţională de pe site-ul AFM dedicată programului „Rabla Local” şi predau maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare.

Ulterior, aceştia vor trebui să transmită certificatul de casare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) în vederea radierii maşinii şi vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.

Programul „Rabla local” are alocat un buget total de 500 milioane de lei. Agerpres

Citește mai departe

AUTO

AFM lansează sesiunea de înscriere pentru producători, în Programele Rabla Clasic și Rabla Plus în august 2023

Publicat

rabla 1 e1552142452167.jpg
fotografie cu caracter ilustrativ

AFM a anunțat vineri că organizează o sesiune de înscriere a producătorilor în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, în perioada 1 – 18 august 2023.

„Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării solicitanţilor producători, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional şi a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024, în perioada 01 august – 18 august 2023”, se menţionează în comunicat.

Condiţiile de participare în Programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, precum şi documentele pe care trebuie să le depună solicitanţii producători/dealeri pot fi găsite în ghidurile de finanţare ale celor două programe, aprobate prin Ordinele nr. 784 şi 783/22 martie 2023, publicate pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu (www.afm.ro), la secţiunile aferente programelor, se mai arată în document.

Listele producătorilor validaţi în cadrul celor două programe vor fi publicate pe site-ul AFM. Agerpres

Citește mai departe