EVENIMENT
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

În data de 23 aprilie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Gheorghe, care este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox.
Sfântul al cărui nume îl poartă mulți români este simbolul curajului și al dăruirii, simbolul luptei și biruinței, precum și simbolul cavalerismului până la sacrificiu și al creștinismului.
Citește și MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui
Care este povestea de viață a unuia dintre cei mai iubiți sfinți
Sfântul Mucenic Gheorghe, sărbătorit de creștinii ortodocși în data de 23 aprilie, s-a născut în Capadocia și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian.
Încă de când a fost tânăr, acesta a rămas fără tată, care a murit mărturisind credința creștină.
Împreună cu mama sa, Sfântul Gheorghe s-a mutat în Palestina. Apoi, a urmat cariera militară, ajungând comandant în armata împăratului Dioclețian.
În anul 303, când împăratul a început persecuțiile împotriva creștinilor, Sfântul Gheorghe a mărturisit chiar înaintea lui Dioclețian credința în Hristos.
După ce a fost supus la numeroase chinuri, a fost condamnat la moarte prin decapitare în anul 303, în ziua de 23 aprilie.
Tot acum, au primit moarte mucenicească Glicherie, Valeriu, Donat, Terin și Alexandra, soția împăratului Dioclețian, care a trecut la credința crestină, după ce, pentru rugăciunile Sfântului Gheorghe, Dumnezeu a înviat un mort.
Și după moarte, sfântul s-a arătat făcător de minuni fiind grabnic ajutător celor ce îl cheamă în rugăciuni.
Evlavia creștinilor pentru Sfântul Gheorghe se vede și astăzi în numărul mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, precum și prin numărul însemnat de oameni care îi poartă numele.
EVENIMENT
Noul sistem AI de diagnosticare medicală este de 4 ori mai eficient decât medicii în cazul afecțiunilor complexe

Microsoft susține că noul său sistem AI pentru diagnosticare medicală este de patru ori mai eficient decât medicii în identificarea afecțiunilor complexe.
Sistemul creează grupuri de până la cinci agenți AI care interacționează între ei și “dezbat ipoteze până ajung la un diagnostic”, potrivit Biziday, care citează Financial Times.
Instrumentul de inteligență artificială a fost denumit “Orchestratorul de diagnostic Microsoft AI” (MAI-DxO).
A fost creat de o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca, gazda evenimentului Clusters Meet Regions. Emil Boc: „Când ai clustere și colaborare, ai ingredientele succesului”

Cluj-Napoca găzduiește ediția din 2025 a evenimentului „Clusters Meet Regions”, o inițiativă a Comisiei Europene menită să evidențieze rolul esențial al clusterelor în transferul de tehnologie și dezvoltarea sustenabilă a regiunilor europene.
În perioada 1–2 iulie 2025, Cluj-Napoca găzduiește evenimentul european „Clusters Meet Regions”, organizat de Comisia Europeană prin Platforma Europeană de Colaborare între Clustere (ECCP), în parteneriat cu Smart…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Un incendiu de vegetație și litieră de pădure a fost semnalat marți după-amiaza în localitatea Strungari.
Pentru stingerea incendiului, intervin pompierii, cu o autospecială.
La fața locului acționează și personal SVSU și de la Ocolul Silvic.
foto: arhivă
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Protest al grefierilor la Alba Iulia. Au ieșit în stradă după ce Guvernul a limitat sporul pentru condiții vătămătoare

Peste 40 de grefieri de la Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia au ieșit în stradă marți, în fața Prefecturii Alba, pentru a protesta după limitarea de către Guvern a sporului pentru condiții de muncă grea și vătămătoare.
Reprezentanții acestora au transmis că, într-o primă fază, ca măsură împotriva măsurilor decise de Executiv, personalul auxiliar de specialitate nu o să mai desfășoare ore suplimentare.