EVENIMENT
CSM pune semnul egal între statul de drept și pensiile speciale ale magistraților

Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de Constituţia României, precizează, joi, Consiliul Superior al Magistraturii.
Precizarea vine în contextul în care în şedinţa de miercuri, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă formulată de parlamentari de la PNL privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru anumite categorii profesionale, printre care judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că principiul independenţei justiţiei apără pensia de serviciu a magistraţilor, ca parte integrantă a stabilităţii financiare a acestora, în aceeaşi măsură cu care apără celelalte garanţii ale acestui principiu. Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. 3 din Constituţia României”, se precizează într-un comunicat.
Potrivit CSM, aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii şi care impune „obligaţii şi interdicţii pe care celelalte categorii de asiguraţi nu le au”, aşa cum s-a reţinut, de altfel, şi de către Curtea Constituţională a României prin Decizia 873 din data de 25 iunie 2010.
„În ceea ce priveşte eliminarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, faţă de succesiunea în timp a cadrului normativ, prin care anterior au fost eliminate şi ulterior reintroduse pensiile de serviciu, s-a apreciat că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi ar reprezenta un regres al reglementării în acest domeniu pentru această categorie de personal”, menţionează Consiliul. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Razie a polițiștilor clujeni la mașini și motociclete modificate. Vizate, zonele din oraș unde se fac drifturi

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca, împreună cu polițiștii Secțiilor 1, 2 și 7, au desfășurat în noaptea de joi spre vineri între orele 21:00 – 01:00, o razie pe linie rutieră în municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Poliția Locală și specialiști din cadrul Registrului Auto Român.
Scopul principal fiind depistarea și sancționarea conducătorilor de motociclete și autovehicule care au efectuat modificări neomologate.
”Acțiunea…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Incendiu de vegetație uscată în comuna Săsciori. Pompierii din Sebeș intervin cu o autospecială

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit vineri după-amiaza în localitatea Laz din comuna Săsciori.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Sebeș intervine pentru stingerea unui incendiu izbucnit la vegetatie uscată în localitatea Laz, comuna Săsciori.
Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
foto: arhivă
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tragedie la Aiud. Un bărbat de 36 de ani, găsit decedat într-o baltă de pescuit de pe raza municipiului

Un bărbat de 36 de ani din Aiud a fost găsit decedat într-o baltă de pescuit aflată pe raza municipiului.
Potrivit IPJ Alba, la data de 4 iulie 2025, polițiștii din municipiul Aiud au fost sesizați de către o femeie cu privire la faptul că fiul ei, în vârstă de 36 de ani, ar fi plecat de la domiciliul său, din municipiul Aiud, în data de 27 iunie 2025, la pescuit, împreună cu un prieten, unde ar fi consumat băuturi alcoolice.
Ulterior, s-ar fi îndreptat într-o direcție…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Palatul Telefoanelor este oficial monument istoric! Primăria are dreptul de preempțiune. Cine ar vrea să cumpere clădirea

Palatul Telefoanelor din Cluj-Napoca, una dintre cele mai reprezentative clădiri ale arhitecturii brutaliste din perioada socialistă, a fost recent clasat oficial drept monument istoric.
Decizia, așteptată de ani de zile și susținută de arhitecți, activiști și membri ai societății civile, deschide acum calea administrației locale pentru exercitarea dreptului de preempțiune. Clădirea a fost scoasă recent la vânzare pentru peste 2,1 milioane de euro.
Clădirea a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro