Connect with us

ACTUALITATE

Culturile de cartofi din județul Covasna, ameninţate de mană, din cauza căldurii și a umidităţii excesive

Publicat

cartofi

Culturile de cartofi din judeţul Covasna sunt ameninţate de mană, apariţia şi răspândirea bolii fiind favorizate de precipitaţiile abundente din ultima perioadă, alternate cu temperaturi ridicate, a declarat directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, fermierii nu au putut interveni la timp pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare şi, în perioada următoare, va trebui să profite la maximum de timpul favorabil pentru a salva culturile.

„Şi anul trecut am avut o primăvară foarte atipică, şi anul acesta am avut o primăvară atipică, dar contrarie. Adică, anul trecut am avut o primăvară foarte secetoasă, iar anul acesta am avut o primăvară foarte, foarte ploioasă. Ploile nu au influenţat starea de vegetaţie a culturilor, deşi în luna mai a căzut cam jumătate din media multianuală, numai în luna mai a fost atâta ploaie, însă problema mai mare se prezintă acum, când trebuie să se intre la tratamente fitosanitare. La cerealele de toamnă nu se poate intra la tratamente fitosanitare, din cauza umezelii din sol. Încă de acum două.trei săptămâni trebuia, dar utilajele nu pot intra. Deci, problema mai mare aici este la tratarea fitosanitară a culturilor. E o problemă destul de mare şi la cartofi, în condiţiile actuale. Există umezeală excesivă în sol şi la tulpina plantelor şi la o căldură de 30 de grade mana cartofului lucrează la o intensitate foarte, foarte mare. Fermierii trebuie să aibă grijă şi să prindă acele momente când pot intra şi pot să trateze cultura cartofului”, a declarat pentru AGERPRES, Konczei Arpad.

Acesta a mai adăugat că suprafeţele cultivate cu cartofi în judeţul Covasna sunt mai mari decât anul precedent, producătorii fiind încurajaţi de producţiile bune înregistrate în ultimii doi ani, dar şi de creşterea preţului cartofului.

„Anul acesta culturile sunt mai mari, însă deocamdată nu am făcut calcule, încă aşteptăm informaţii de la fermieri ca să centralizăm structura culturilor din judeţ, dar se pare că este o suprafaţă puţin mai mare decât anul trecut. Asta e şi normal, având în vedere că anul trecut cartoful a fost un produs foarte vandabil şi la un preţ foarte bun. Aşa e tot timpul, în fiecare an când cartoful aduce bani în buzunarul fermierului, anul următor se pune o suprafaţă puţin mai mare”, a mai spus Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, în ultimii ani şi în judeţul Covasna şi-au făcut apariţia o serie de culturi specifice zonelor secetoase, cum ar fi porumbul şi floarea soarelui, dar fermierii au început să cultive şi rapiţă sau soia.

„Din cauza schimbărilor climatice încet, încet îşi fac loc şi aceste culturi în structura agricolă a judeţului Covasna”, a adăugat acesta.

În urmă cu doi ani, judeţul Covasna a obţinut o producţie record de cartofi, de aproape 28 de tone media la hectar, în timp ce anul trecut a fost de aproape 25 de tone la hectar. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”

Publicat

conferința de închidere a proiectului privind „consolidarea și restaurarea teatrului

Publicitate

Astăzi, la Primăria Municipiului Botoșani a avut loc conferința de închidere a proiectului privind „Consolidarea și restaurarea Teatrului Mihai Eminescu”.

În prezența primarului Cosmin Andrei, a șefilor instituțiilor de cultură județene și membrilor Unității de Implementare a Proiectului, s-a punctat asupra îndeplinirii tuturor obiectivelor propuse de această investiție.
În cadrul amplului proiect de renovare au avut loc lucrări…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noaptea Muzeelor: „Mai aproape de oameni  într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025

Publicat

noaptea muzeelor: „mai aproape de oameni  într o noapte de mai”

Publicitate

„Mai aproape de oameni  într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, proiect cultural finanţat prin Ministerului Culturii. Memorialul Ipotești și-a asumat același generic, propunând anul acesta o serie de a activități care  presupun o deschidere spre comunitatea largă.

În urma invitaţiei lansate de către Memorialul Ipoteşti privind acţiunea „Muzeograf, custode,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Pisică salvată de pompieri, la Săveni

Publicat

video: pisică salvată de pompieri, la săveni

Publicitate

Fugărită de un câine, o pisică s-a refugiat într-un copac înalt de peste opt metri.

 

Proprietara a încercat din răsputeri să o salveze, însă fără succes. În cele din urmă, a cerut ajutorul pompierilor militari din Săveni, care au intervenit cu promptitudine și au reușit să o coboare în siguranță.

 

O misiune poate nesemnificativă pentru unii, dar importantă pentru cei care înțeleg că fiecare viață contează. Chiar și cea a unei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Contrabandă cu băuturi și carne, oprită la frontiera Stânca

Publicat

contrabandă cu băuturi și carne, oprită la frontiera stânca

Publicitate

Echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui ansamblu auto, condus de un bărbat cu cetățenie română, ascunsă și nedeclarată cantitatea totală de 480 litri de vin, 24 litri de băuturi spirtoase și 240 kilograme carne de porc.

În data de 14 mai a.c., în jurul orei 21.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe