Connect with us

ACTUALITATE

Culturile de cartofi din județul Covasna, ameninţate de mană, din cauza căldurii și a umidităţii excesive

Publicatcartofi

Culturile de cartofi din judeţul Covasna sunt ameninţate de mană, apariţia şi răspândirea bolii fiind favorizate de precipitaţiile abundente din ultima perioadă, alternate cu temperaturi ridicate, a declarat directorul Direcţiei Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, fermierii nu au putut interveni la timp pentru efectuarea tratamentelor fitosanitare şi, în perioada următoare, va trebui să profite la maximum de timpul favorabil pentru a salva culturile.

„Şi anul trecut am avut o primăvară foarte atipică, şi anul acesta am avut o primăvară atipică, dar contrarie. Adică, anul trecut am avut o primăvară foarte secetoasă, iar anul acesta am avut o primăvară foarte, foarte ploioasă. Ploile nu au influenţat starea de vegetaţie a culturilor, deşi în luna mai a căzut cam jumătate din media multianuală, numai în luna mai a fost atâta ploaie, însă problema mai mare se prezintă acum, când trebuie să se intre la tratamente fitosanitare. La cerealele de toamnă nu se poate intra la tratamente fitosanitare, din cauza umezelii din sol. Încă de acum două.trei săptămâni trebuia, dar utilajele nu pot intra. Deci, problema mai mare aici este la tratarea fitosanitară a culturilor. E o problemă destul de mare şi la cartofi, în condiţiile actuale. Există umezeală excesivă în sol şi la tulpina plantelor şi la o căldură de 30 de grade mana cartofului lucrează la o intensitate foarte, foarte mare. Fermierii trebuie să aibă grijă şi să prindă acele momente când pot intra şi pot să trateze cultura cartofului”, a declarat pentru AGERPRES, Konczei Arpad.

Acesta a mai adăugat că suprafeţele cultivate cu cartofi în judeţul Covasna sunt mai mari decât anul precedent, producătorii fiind încurajaţi de producţiile bune înregistrate în ultimii doi ani, dar şi de creşterea preţului cartofului.

„Anul acesta culturile sunt mai mari, însă deocamdată nu am făcut calcule, încă aşteptăm informaţii de la fermieri ca să centralizăm structura culturilor din judeţ, dar se pare că este o suprafaţă puţin mai mare decât anul trecut. Asta e şi normal, având în vedere că anul trecut cartoful a fost un produs foarte vandabil şi la un preţ foarte bun. Aşa e tot timpul, în fiecare an când cartoful aduce bani în buzunarul fermierului, anul următor se pune o suprafaţă puţin mai mare”, a mai spus Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, în ultimii ani şi în judeţul Covasna şi-au făcut apariţia o serie de culturi specifice zonelor secetoase, cum ar fi porumbul şi floarea soarelui, dar fermierii au început să cultive şi rapiţă sau soia.

„Din cauza schimbărilor climatice încet, încet îşi fac loc şi aceste culturi în structura agricolă a judeţului Covasna”, a adăugat acesta.

În urmă cu doi ani, judeţul Covasna a obţinut o producţie record de cartofi, de aproape 28 de tone media la hectar, în timp ce anul trecut a fost de aproape 25 de tone la hectar. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 17.000 de autovehicule noi înmatriculate în România, în luna iulie

Publicat

În luna iulie au fost înmatriculate în România 17.571 autovehicule noi, cu 20,3% mai multe decât în luna similară a lui 2020, se arată într-o statistică APIA, făcută pe baza datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Dintre acestea, 15.493 au fost autoturisme noi, a căror creștere față de luna iulie 2020 este de 19,6%.

Top-ul 5 pe mărci în mai este condus de Dacia (4.648 de unități), urmată de Hyundai (1.168 de unități), Volkswagen (1.161 unități), Toyota (988 unități) și Ford (980 unități).

Conform APIA, pe ansamblul primelor 7 luni, autoturismele noi înregistrează o scădere generală de 1%.

De asemenea, în perioada ianuarie-mai 2021 au fost înmatriculate 235.188 autoturisme rulate, cu 11% mai mult comparativ cu perioada similară din 2020.

În ceea ce privește înmatriculările de vehicule comerciale noi (LCV, HCV, Minibus și Bus, precum și vehicule speciale), după un volum de 2.078 unități, înregistrat în luna iulie 2021 (+25,3% față de iulie 2020), rezultă o creștere generală pe ansamblul anului 2021 de 27,5%.

În ceea ce privește motocicletele, mopedele și ATV-urile noi s-a înregistrat în luna iulie o creștere de 44,7% și una de 48,3% pe primele șapte luni din 2021.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu danez: Combinaţia bazată pe o doză de vaccin AstraZeneca şi un ser ARN mesager este eficientă

Publicat

Arhivă foto

O schemă de vaccinare combinată, bazată pe administrarea unei prime doze de vaccin AstraZeneca urmată la rapel de o doză de vaccin de tip ARN mesager – fie cel dezvoltat de Pfizer-BioNTech, fie serul Moderna – oferă „o protecţie bună” împotriva noului coronavirus, a anunţat luni Institutul de Stat al Serurilor (SSI) din Danemarca, informează Reuters.

Tot mai multe ţări analizează posibilitatea de a folosi vaccinuri anti-COVID-19 diferite în momentul administrării celei de-a doua doze, o măsură deosebit de necesară în Danemarca după ce autorităţile sanitare din această ţară au stopat inoculările cu vaccinul AstraZeneca în aprilie din cauza riscului de apariţie a unor efecte secundare rare, dar grave.

Peste 144.000 de danezi, cei mai mulţi angajaţi din domeniul medical şi vârstnici, au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca, dar au fost apoi inoculaţi în momentul administrării rapelului cu doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna.

Ce arată studiul

„Studiul arată că la 14 zile după finalizarea schemei de vaccinare combinate, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este redus cu 88% în comparaţie cu persoanele nevaccinate”, au transmis reprezentanţii SSI.

Acest procent semnifică „o eficacitate ridicată”, au adăugat ei, comparabilă cu rata de eficacitate de 90% furnizată de cele două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech, confirmată într-un alt studiu realizat în Danemarca.

Studiul a acoperit un interval de peste cinci luni

Studiul, publicat săptămâna trecută, a acoperit un interval de peste cinci luni, între februarie 2021 şi iunie 2021, o perioadă în care varianta Alfa a noului coronavirus era predominantă în Danemarca.

Noua cercetare nu a putut să stabilească dacă protecţia oferită de schema de vaccinare combinată se aplică şi în cazul variantei Delta, care este în prezent cea mai răspândită variantă a virusului SARS-CoV-2 în această ţară.

De asemenea, studiul nu a furnizat date de eficacitate în privinţa numărului de decese sau de spitalizări asociate COVID-19, întrucât niciun astfel de caz nu a fost înregistrat după finalizarea schemei de vaccinare bazate pe o combinaţie de seruri.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

COVID-19 revine la Wuhan, după câteva luni fără cazuri identificate

Publicat

COVID-19 revine la Wuhan, China, după câteva luni fără cazuri identificate. Șapte muncitori au avut teste pozitive și au fost trimiși imediat în izolare.

Cei 7 muncitori care au primit rezultate pozitive au fost trimiși în spitale pentru tratamente conexe, transmite agenția ANSA.

Anunțul a fost făcut de autoritățile din capitala Hubei, unde a fost identificat noul coronavirus pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Muncitorii au cu toții legătură cu zona de dezvoltare economică a orașului. Au intrat imediat în izolare.

Autoritățile au revenit cu cerea de respectare a regulilor anti-COVID, inclusiv purtarea măștii în public, distanțarea și spălarea frecventă a mâinilor.

Wuhan a atinsese o rată importantă de vaccinare, de 77%. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când începe şcoala? Ministrul Sorin Cîmpeanu anunţă deschiderea anului şcolar 2021-2022

Publicat

Școala va începe pe 13 septembrie cu prezență fizică pentru toți elevii, fără scenarii de funcționare, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației afirmă că școala va începe în format fizic pe 13 septembrie.

„Bazându-mă pe informațiile pe care le am în limite de competență, bazându-mă pe cunoașterea condițiilor din școli, în care regulile sanitare au fost respectate mai riguros decât în orice alte locuri, cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare a personalului din învățământ, bazându-mă pe acțiunile pe care le avem în vedere pentru a susține importanța și necesitatea vaccinării, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderii cu prezență fizică pentru toți elevii fără scenarii de funcționare. Am dreptul să manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluția epidemiologică”, spune Sorin Cîmpeanu.

El spune și că e posibil ca, pe viitor, cabinetele medicale din școli să fie transformate în centre de vaccinare și se declară împotriva obligativității vaccinării. MEDIAFAX

Citește mai departe