Connect with us

EVENIMENT

FOTO: Cum au călătorit cu o cursă charter mai mulți români repatriați: ”Zborul a fost un dezastru! Dacă o singură persoană avea virusul, l-a transmis la jumătate de avion”

Publicat

avion cursa charter repatriati

Într-o postare pe rețele de socializare, echipa USR Olanda redă povestea unui student român care s-a întors în țară recent, cu un zbor charter de repatriere plin cu români. Tânărul povestește în ce condiții au călătorit cu avionul și este revoltat de faptul că nu s-au respectat măsurile de distanțare socială impuse chiar de către autorități. Mai mult, după călătorie tânprul spune că s-a autoizolat, de teamă că s-ar fi putut infecta, din cauza aglomerației și a faptului că nu s-a respectat distanțarea socială.

Redăm întreaga postare:

”În această dimineață, echipa USR Olanda a primit un mesaj de-a dreptul stupefiant din partea unui student român, întors în țară în urmă cu câteva zile cu un zbor charter de repatriere și care, din cauza felului în care a decurs zborul, s-a văzut nevoit să ceară carantină instituționalizată.

avion cursa charter repatriati

Tânărul aștepta de la începutul instituirii carantinei să se întoarcă în România, după multe amânări cauzate de bâlbele autorităților noastre. Potrivit acestuia însă, de la îmbarcare și până la aterizarea pe teritoriul țării noastre, nu a fost respectată nicio regulă de distanțare socială, pasagerii fiind transportați unul lângă altul, în condiții precare, de la urcarea în avion și până la preluarea cu autobuzele de pe aeroportul Henri Coandă. (Povestea întreagă o găsiți la finalul acestei postări)

În condițiile descrise de autorul mesajul primit, nu putem decât să ne întrebăm și noi, pe bună dreptate, ce sens mai au suspendările de zboruri comerciale – și tot stresul cauzat de aceste decizii – dacă pe zborurile de repatriere oamenii sunt așezați la grămadă, fără a se ține cont de măsurile impuse chiar de autorități.

Ceea ce ni s-a relatat nu este doar o mostră de lipsă de respect față de reguli și conduita necesară într-o stare de criză sanitară, ci și un atac la siguranța cetățenilor noștri, în special a celor aflați în situații dificile și vulnerabile”.

Iată cum a povestit studentul că s-a derulat transportul românilor:

„Eu sunt masterand la o facultate în Olanda. De la începutul carantinei, cursurile au fost mutate complet online. Din acel moment, eu am tot încercat sa ma întorc în țară. Prima oară au anunțat că vor da drumul la zborurile comerciale din 1 mai. Eu mi-am cumpărat bilet pt 4 mai, zborurile au fost amânate până pe 15 mai. Am reușit sa modific biletul pentru prima zi în care puteam să zbor.

Zborurile au fost amante din nou (de aceasta data am aflat la 11 noaptea înainte de ziua zborului, aveam bagajul pregătit – de asemenea, nu m-a anunțat NIMENI! Am aflat personal din presă). Și de aceasta data mi-am amânat biletul. Ar fi trebuit sa plec pe 1 Iunie. Miercuri (27 mai) am aflat pentru a 3-a oară că zborurile sunt amânate, de această dată pe 15 iunie.

Situația mea financiară nu-mi permitea să mai rămân încă două săptămâni blocat, așa că am luat legătura cu Ambasada Română la Haga, care mi-a spus că există un zbor de repatriere pe data de 28 mai. Am cumpărat personal încă un bilet de avion, pentru zborul de repatriere (care a fost 260Euro – un bilet normal Amsterdam-București costă100E), pentru ca efectiv nu mai puteam să aștept până pe 15 iunie, ca să mă trezesc din nou cu o amânare.

avion cursa charter repatriati

Zborul de alaltăieri a fost un dezastru! Nu a existat absolut nicio măsură de distanțare socială pe durata acestui zbor. Nu știu dacă a fost vreun singur loc liber în avion. Stăteam unul lângă celălalt pe rând și erau și persoane față-spate. Nu ni s-a permis să ne dăm jos măștile decât ca să bem/mâncăm – asta deși în avion nu era deloc aer. De multe ori de-a lungul zborului m-am simțit nevoit sa îmi ridic puțin masca pentru a respira. De asemenea, avionul a mai zburat aproximativ 45 minute – o oră, pentru că nu putea să aterizeze pe Henri Coandă, din cauza unei furtuni.

avion cursa charter repatriati

După ce am aterizat, ni s-a permis sa părăsim aeronava în grupuri de 40 de persoane. A existat UN SINGUR autobuz care venea să ne ia rând pe rând (prima oară ducea un grup, iar apoi revenea să ia alte persoane – într-un aeroport gol, n-au găsit două sau trei autobuze să elibereze aeronava).

De asemenea, ne-a fost interzis din partea echipajului de zbor să coborâm din avion și să așteptăm afară.

Lângă mine, unei fete i s-a făcut rău (nu mai putea sa respire și să se miște, nici măcar să se întindă). A fost nevoie să cheme ambulanța, și sa îi facă o injecție.

Cu toate acestea, noi tot eram obligați să rămânem în avion, multe persoane în picioare.

Pe culoar s-a format din start aglomerație. În autobuz aceeași poveste: oamenii stăteau unii lângă ceilalți, bătrâni lângă tineri, fără nici un considerent pentru distanțarea socială.

Eu mă aflu în auto-izolare de aproximativ 2 luni. Înainte de fiecare posibil zbor am încercat să evit cât de mult posibil contactul cu alte persoane (și cum mereu eram amânat, mereu continuam auto-izolarea). Am făcut acest lucru pentru a îi proteja pe părinții mei. Tatăl meu este o persoană de risc major al acestei pandemii (are o boală autoimună), și am făcut tot ceea ce am putut pentru a nu le risca sănătatea dacă mă întorceam acasă.

Dacă zborul ar fi respectat regulile impuse (cu un loc liber în avion), eu aș fi putut sa mă întorc acasă.

În schimb, am simțit nevoia să mă autoizolez 14 zile. Nu-mi permit sa mă joc cu sănătatea părinților mei, dar se pare că Guvernul României nu are această problemă.

În afară de mine și încă o altă persoană, nu a mai cerut nimeni carantina instituționalizată în urma acestui zbor. Dacă o singură persoană în acel avion avea virusul, tocmai l-a transmis la jumate de avion.
Ceea ce mi s-a întâmplat mie joi consider că a fost o bătaie de joc la adresa mea și un atac la sănătatea celor din jurul meu (și a tuturor celor care au fost în acea aeronavă). Nu înțeleg de ce zboruri de acest fel sunt acceptate, în timp ce zborurile comerciale (din aceleași țări), în care trebuie păstrată regula de un scaun, sunt amânate o dată la două săptămâni.”

sursa: Facebook USR Diaspora – Olanda

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin e1617773905426.jpg

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

MESAJE de Sfântul Gheorghe: Urări de sănătate şi „La mulţi ani” pentru cei dragi, de ziua numelui

Publicat

mesaje de sfântul gheorghe: urări de sănătate şi „la mulţi

MESAJE, FELICITĂRI, SMS de Sf Gheorghe 2024. Pe data de 23 aprilie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe. Cu această ocazie, fiecare dintre noi transmitem cele mai frumoase gânduri celor care poată acest nume.

În acest an Biserica Ortodoxă a stabilit că pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să se facă pe 23 aprilie înainte de Florii și de Sfintele Paști.

Desigur, cele mai originale urări vin din sufletul fiecăruia și sunt compuse chiar de cei care doresc…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23 aprilie. Ce nu ar fi bine să faci în această zi

Publicat

sfântul gheorghe. tradiții și superstiții legate de sărbătoarea din 23

Sfântul Gheorghe. O sărbătoare importantă pentru credincioși este marcată în calendarul ortodox în 23 aprilie. Este momentul în care este sărbătorit Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru (26 octombrie – n.r.) este vara păstorilor,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Publicat

aikido dorin marchis shihan 2.jpeg

Sensei Dorin Marchiș, președintele Fundației Române de Aikido Aikikai, a primit titlul de Shihan, care înseamnă maestru de arte marțiale.

Diploma de atestare a calității de Shihan i-a fost înmânată luni dimneața la Tokyo, în Japonia, de Doshu Moriteru Ueshiba, liderul Aikido Aikikai.

FOTO. VIDEO. Sensei Dorin Marchiș, primul clujean care a primit titlul de SHIHAN Aikido Aikikai în Japonia

Dorin Marchiș este primul clujean din România, care primește…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe