Connect with us

ACTUALITATE

Cum au vrut să scape de anchetă doi tineri care s-au răsturnat cu o mașină în Covasna. Au dat vina pe urs

Publicaturs

Doi tineri care s-au răsturnat cu o mașină în județul Covasna, ambii sub influența alcoolului, iar unul dintre ei cu răni grave în urma accidentului, au inventat o poveste ca să scape de responsabilitatea penală. Au spus că de fapt circulau cu o căruță și că un urs care le-a apărut în cale le-a speriat caii.

În primă instanță, polițiștii au aflat că luni noaptea, în jurul orei 2.00, un tânăr de 23 de ani din Valea Mare (Covasna), în timp ce conducea o căruță pe DJ121A către Întorsura Buzăului, i-a apărut un urs pe carosabil. Calul s-a speriat, bruscând căruţa, iar conducătorul și pasagerul atelajului, un bărbat în vârstă de 33 ani din aceeași localitate, s-au dezechilibrat şi au căzut pe șosea. A fost rănit ușor tânărul de 23 de ani și mai grav celălalt, conform diagnosticului eliberat de Spitalul Județean Sfântu Gheorghe, menționat de IPJ Covasna.

Apoi, polițiștii au descoperit că tânărul de 23 de ani conducea de fapt un autoturism în momentul accidentului. La ieșirea din Valea Mare, a pierdut controlul direcției și s-a răsturnat cu mașina pe marginea carosabilului. Autoturismul a rămas suspendat între un copac și sol.

Conducătorul auto și pasagerul implicați în evenimentul rutier au ieșit singuri din autoturism și au solicitat o ambulanță prin SNUAU 112, potrivit IPJ Covasna. Apoi s-au îndepărtat circa 300 de metri de la locul accidentului. În jurul orei 3.00, au fost preluați de un echipaj al ambulanței și transportați la UPU a Spitalului Județean Sfântu Gheorghe unde li s-au acordat îngrijiri medicale. Cei doi s-au înțeles în prealabil să declare că se deplasau cu o căruță al cărei animal trăgător s-ar fi speriat de un urs și astfel s-ar fi produs accidentul, deoarece anterior consumaseră băuturi alcoolice.

Polițiștii fac verificări în continuare, pentru a stabili cu exactitate cauzele și condițiile comiterii faptei.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Masca de protecţie, OBLIGATORIE în toate spaţiile publice aglomerate din județul Harghita, începând de săptămâna viitoare

Publicat

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie, începând de marţi, în toate zonele aglomerate din judeţul Harghita, măsura fiind adoptată vineri de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în vederea limitării extinderii noului coronavirus.

Potrivit hotărârii CJSU, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în pieţele agroalimentare permanente sau temporare, închise sau deschise, în târgurile de animale sau de produse tradiţionale, bâlciuri, zone adiacente instituţiilor publice şi agenţilor economici unde se pot crea aglomerări de persoane, zone pietonale intens frecventate, începând cu data de 11 august, ora 06,00.

De asemenea, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie la toate evenimentele, de orice natură, unde sunt create condiţii de aglomerare de persoane, desfăşurate atât în interior, cât şi în exterior, începând cu aceeaşi dată.

“Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor stabili prin hotărâri proprii, adoptate până pe 10 august, zonele de pe raza fiecărei unităţi administrativ teritoriale pentru care va fi instituită obligativitatea purtării măşti de protecţie. Se va avea în vedere delimitarea clară a perimetrelor pentru care se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie. Zonele pietonale şi celelalte zone frecventate de către populaţie, unde va fi instituită obligativitatea purtării măşti de protecţie, vor fi semnalizate corespunzător şi aduse la cunoştinţa populaţiei prin orice mijloace de informare, prin grija autorităţilor administraţiei publice locale”, se arată în hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita.

Sunt exceptaţi de la obligativitatea purtării măştii de protecţie copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Secetă pedologică moderată, puternică şi extremă în majoritatea zonelor agricole. Prognoza agrometeo până în 13 august

Publicat

Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va menţine în majoritatea zonelor agricole pe parcursul următoarelor zile, pe fondul temperaturilor maxime ridicate ale aerului, ce vor ajunge şi la 37 de grade Celsius, se arată în prognoza de specialitate a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă pentru perioada 7 – 13 august.

Din punct de vedere termic, în acest interval se va menţine o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole şi chiar caniculară în zonele sudice şi estice.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18 şi 31 de grade, abaterile termice pozitive fiind de până la 7 grade, în cea mai mare parte a ţării.

În majoritatea zonelor de cultură, maxima aerului va fi cuprinsă între 25 şi 37 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor încadra între 10 şi 24 de grade.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd ploi locale sub formă de averse, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Conform specialiştilor, în cultura de porumb neirigat, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0 – 100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei şi al Crişanei.

De asemenea, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, izolat în nord-vestul şi vestul Moldovei, nord-vestul şi estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

În acest context şi pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer de la suprafaţa solului se vor înregistra în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază la prăşitoare, uscarea frunzelor bazale, starea de vegetaţie a culturilor depreciindu-se treptat, în special pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

La floarea-soarelui va fi posibilă finalizarea fazei de înflorire (100%), culturile aflându-se predominant la maturitate ceară (10-100%), precum şi maturitate deplină (10-60%), în special în semănăturile efectuate în perioada optimă şi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, cultura de porumb se va afla la înflorirea paniculului (60-100%) şi mătăsire (50-100%), maturitate în lapte şi ceară (10-100%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii şi timpurii, iar la sfecla de zahăr se va înregistra creşterea intensă a rădăcinii în grosime şi greutate, în timp ce cartoful va parcurge creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice la soiurile de vară.

Potrivit sursei citate, la pomii fructiferi (seminţoase) vor predomina fazele de creştere şi dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la sâmburoase se va continua recoltarea. În plus, în majoritatea podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi izolat coacerea boabelor.

Lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura în general în condiţii bune, în cea mai mare parte a ţării, precizează specialiştii ANM. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Israelul va începe în luna octombrie testarea pe oameni a unui vaccin împotriva COVID-19

Publicat

Un institut de cercetări medicale subordonat Ministerului Apărării din Israel intenţionează să înceapă în luna octombrie testele clinice pe oameni pentru un vaccin împotriva COVID-19, a declarat joi ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, potrivit Reuters.

Institutul Israelian de Cercetări Biologice (IIBR) va desfăşura aceste teste în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, odată cu încheierea sărbătorilor evreieşti în octombrie. Institutul israelian lucrează de şase luni la vaccinul împotriva noului coronavirus şi a început în martie testele pe animale.

”Toate experimentele iniţiale care s-au încheiat cu succes (…) ne dau mari speranţe”, a spus ministrul Gantz.

”Este un vaccin excelent (…) Avem produsul la îndemână”, a adăugat directorul IIBR, Shmuel Shapira.

Ambasadorul american în Israel, David Friedman, a vizitat luna trecută laboratorul de apărare chimică şi biologică al acestui institut israelian, unde a fost informat despre vaccinul experimental pentru care Israelul doreşte un aviz preliminar din partea agenţiei americane Food and Drug Administration (FDA).

În Israel epidemia de COVID-19 este departe de a fi sub control, această ţară cu circa nouă milioane de locuitori înregistrând zilnic 1.700-1.800 de noi cazuri de infectare, al căror total a depăşit 78.000, din care 569 de decese.

Autorităţile şi-au stabilit ca termen două săptămâni pentru a obţine o reducere a noilor cazuri zilnice, înainte de a decide o eventuală reinstituire a măsurilor de izolare, restricţii asupra cărora încă ezită de teama efectelor economice.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Londra reimpune carantina pentru persoanele care vin din 3 țări, din cauza creșterii cazurilor de COVID-19

Publicat

marea britanie

Ministerul Transporturilor din Marea Britanie a anunţat joi că persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas vor fi din nou supuse carantinei începând de sâmbătă, măsură luată din cauza unei ”creşteri semnificative” a cazurilor de infectare cu noul coronavirus în această ţară, relatează AFP.

“Persoanele care sosesc în Anglia din Andorra, Belgia sau Bahamas începând de sâmbătă, 8 august, la 04:00, vor trebui să se izoleze timp de două săptămâni”, a precizat ministerul într-un comunicat, care a anunţat în acelaşi timp că persoanele care sosesc din Sultanatul Brunei şi Malaezia vor fi scutite de aceste măsuri, începând cu 11 august.AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate