Connect with us

ACTUALITATE

Cum începe școala în Bihor? Bani pentru dezinfectanţi, măşti, termometre. Soluții pentru părinții reticenți

PublicatSursă foto: arhivă

Preşcolarii şi elevii şcolilor din Bihor se vor întoarce, din 14 septembrie, în clase, au anunţat, luni, într-o conferinţă de presă comună, prefectul Dumitru Ţiplea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, directoarea DSP Bihor, Daniela Rahotă, şi primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat că municipalitatea alocă 330.000 de euro pentru ca şcolile din Oradea să achiziţioneze dezinfectanţi, măşti textile reutilizabile pentru profesori şi toţi elevii, alte 100 de termometre şi cinci nebulizatoare.

Măsura achiziţionării de măşti şi dezinfectanţi ar urma să fie extinsă în tot judeţul, potrivit prefectului Dumitru Ţiplea, achiziţiile de materiale de protecţie urmând să fie obligatorii şi pentru celelalte primării din judeţ. În plus, a spus el, fiecare primărie va trebui să aibă contract cu un medic sau asistent pentru monitorizarea zilnică a copiilor.

“Avem în judeţul Bihor peste 90.000 de copii care urmează să revină la şcoli, am căutat variante pe jumătate de clasă, cu clasa întreagă, cât online, cât în clasă. Am ajuns la concluzia că în judeţul Bihor ar trebui să revenim la şcoală în clasă cu toţi copiii, evident respectând toate normele de protecţie sanitară”, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea.

El a adăugat că a dispus constituirea unei comisii cu reprezentanţi ai IŞJ, DSP şi ISU Crişana care să verifice toate unităţile de învăţământ şi să ofere consultanţă şcolilor din judeţ.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a afirmat că “majoritatea persoanelor implicate în fenomen sunt dornice de a începe şcoala cu participare fizică directă”.

“Avem câteva certitudini. Cea mai importantă este că vom începe şcoala în 14 septembrie şi a doua este că marea majoritate a persoanelor implicate în fenomen sunt dornice de a începe şcoala cu participare fizică directă. Noi, încă din 12 august, avem informaţii că peste 75% din unităţile de învăţământ din Bihor sunt pregătite să reia activitatea fizic în şcoală”, a spus Blage.

În cazul în care unii dintre părinţi vor fi reticenţi, IŞJ Bihor s-a angajat că şcolile vor transmite cursurile şi online.

În următoarea săptămână, toate unităţile de învăţământ din Bihor vor face recensământul elevilor care vor merge la şcoală, respectiv al celor pe care părinţii preferă să-i ţină acasă şi care vor urmări lecţiile pe internet.

Potrivit directoarei DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, din totalul celor 672 de clădiri şcolare, doar un număr de 34 de clădiri nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, numărul acestora fiind în scădere. Ea a precizat că, potrivit noii legislaţii, copiii vor fi obligaţi să prezinte dovadă de vaccinare sau revaccinare. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Trei noi scheme de sprjin pentru fermierii afectaţi de criza COVID-19, lansate de APIA. De când se pot depune cererile

Publicat

APIA teren agricol

Trei noi scheme de sprijin acordate fermierilor afectaţi de criza COVID-19 au fost lansate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis joi AGERPRES, sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei şi urmează să fie plătit până la data de 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

Cele trei noi scheme de sprijin se aplică în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine şi/sau caprine, dar şi în sectorul vegetal – legume-fructe şi cartofi.

“Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidităţi care periclitează continuitatea activităţilor agricole, respectiv a producţiei primare în agricultură, în sectoarele antemenţionate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19. Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniţi în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei şi menţinerea viabilităţii fermelor”, precizează sursa citată.

Potenţialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepţional sunt fermierii activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, şi/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe şi cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 şi care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi în mod deosebit de criza COVID-19.

Conform APIA, cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepţional aferente sectoarelor bovine, ovine, caprine, precum şi sectoarelor legume-fructe şi cartofi, însoţite de documentele generale şi specifice, pot fi depuse la centrele judeţene/locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al Municipiului Bucureşti sau transmise prin fax, poştă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiţia asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

Depunerea solicitărilor se va face începând cu data de 25 septembrie 2020 şi pe 23 octombrie 2020.

Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 de milioane de euro. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Google Maps vine cu o funcție nouă, prin care situația cazurilor de COVID-19 din fiecare țară va fi afișată în aplicație

Publicat

Peste un miliard de persoane apelează la Google Maps pentru informații despre cum să ajungi dintr-un loc în altul, mai ales în timpul pandemiei, când siguranța oamenilor fiind cea mai importantă. Pentru asta, Google Maps lansează o nouă funție care vine în ajutorul oamenilor, pentru a afla informații rapid despre cazurile COVID-19 din zonă.

Funcții precum alertele COVID-19 în tranzit și punctele de control COVID în navigarea la volan au fost concepute pentru a ajuta oamenii să se mențină în siguranță atunci când sunteți afară.

În această săptămână, va fi introdusă funcția COVID în Hărți, un instrument care afișează informații critice despre cazurile COVID-19 într-o zonă, astfel încât să puteți lua decizii mai informate despre unde să mergeți și ce să faceți

Cum functioneaza

Când deschideți Google Maps, în colțul din dreapta sus al ecranului faceți clic pe „COVID-19 info”. Acolo va fi afișată o medie de șapte zile de cazuri noi de COVID la 100.000 de persoane pentru zona hărții respective și o etichetă care indică dacă cazurile sunt în tendințe în sus sau în jos.

Pentru localizarea cu o mai mare ușurință a zonelor cu risc ridicat, va exista un cod al culorilor. Datele cazurilor sunt vizibile la nivel de țară pentru toate cele 220 de țări și teritorii acceptate de Google Maps, împreună cu datele la nivel de stat sau provincie, județ și oraș.

De unde osunt obținute datele

Datele prezentate în funcția COVID provin din mai multe surse autoritare, inclusiv Johns Hopkins, New York Times și Wikipedia. Aceste surse obțin date de la organizații de sănătate publică, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății, ministere ale sănătății guvernamentale, împreună cu agenții de sănătate și spitale de stat și locale.

Multe dintre aceste surse oferă deja informații despre densitatea cazurilor COVID-19 în Google, iar acum aceste date vor fi extinse pe Google Maps.

Funcția COVID începe să se desfășoare în toată lumea pe Android și iOS săptămâna aceasta.

Sursa: blog.google

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Celebrul orez Uncle Ben’s își schimbă numele vechi de 77 de ani

Publicat

Brand-ul Uncle Ben’s își va schimba numele în Ben’s Original și va renunța imaginea bărbatului de culoare cu guler alb de pe ambalajele produselor, scrie Digi24, citând BBC.

Proprietarul Uncle Ben’s, Mars Food, s-a angajat să facă o evaluare a brand-ului după protestele globale împotriva rasismului și brutalității poliției.

Schimbarea vine în contextul în care apelative precum „unchi” sau „mătușă” erau folosite în Sudul Statelor Unite pentru persoanele de culoare în loc de formele lor mai formale și respectuoase „domnule” și „doamnă”.

Numele de Uncle Ben’se presupune că ar veni de la un fermier din Texas cunoscut pentru orezul său de mare calitate. 

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Cea mai sexy bunică din lume a împlinit 50 de ani

Publicat

Sursă foto: Daily Star - SUPPLIED/EXCLUSIVE

Cea mai sexy bunică din lume, Gina Stewart, a împlinit 50 de ani. Femeia din Australia și-a câștigat renumele de cea mai sexy bunică din lume în 2018, în urma unor poze pe care le-a afișat pe rețelele sociale.

Conform Știrile PRO Tv, Gina Stewart și-a sărbătorit ziua de naștere cu fast, într-un resort de lux din Queensland.

Familia i-a pregătit o surpriză: un mesaj cu „Happy 50th birthday Gina” a fost scris pe un banner legat de un elicopter care a survolat vila.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate