Connect with us

ACTUALITATE

Cum s-a ajuns ca Facebook să blocheze companiile mass-media și ştirile în Australia

Publicat

Joi, australienii au constatat că paginile de Facebook ale tuturor site-urilor de ştiri locale şi globale nu erau disponibile. Persoanele din afara ţării nu pot, de asemenea, să citească sau să acceseze nicio publicaţie de ştiri australiană pe platformă.

Facebook a luat decizia controversată ca răspuns la o lege propusă care i-ar face pe giganţii Tech să plătească pentru conţinutul de ştiri prezent pe platformele lor.

Legea australiană impune Facebook şi Google să încheie acorduri comerciale cu agenţiile de ştiri ale căror link-uri aduc trafic pe platformele lor. Altfel, vor fi supuse unui arbitraj forţat pentru a stabili un preţ.

Facebook a declarat că legea „înţelege în mod fundamental greşit” relaţia dintre compania tech şi publisheri şi îi pune în faţa unei alegeri stricte de a aproba sau interzice conţinutul de ştiri.

Autorităţile australiene au elaborat legea pentru a „echilibra condiţiile de joc” între giganţii tehnologici şi companiile de mass-media. Din fiecare 100 de dolari australieni cheltuiţi în publicitate digitală în mass-media australiană în zilele noastre, 81 ajung la Google şi Facebook, au precizat iniţiatorii proiectului.

Spre deosebire de Facebook, Google a semnat în ultimele zile acorduri de plată cu trei mari trusturi mass-media australiene.

Acţiunea Facebook a avut loc la câteva ore după ce Google a fost de acord istoric să plătească News Corp pentru conţinut.

Consumul de ştiri digitale prin intermediul reţelelor sociale şi al motoarelor de căutare este în creştere în Australia, conform Reuters Digital News Report pentru 2020.

Aproximativ 37% dintre consumatorii care au luat parte au declarat că au obţinut acces la ştiri prin intermediul reţelelor sociale în decursul unei săptămâni, comparativ cu 31% care au accesat direct site-uri web sau aplicaţii, se arată în raport.

Măsura Facebook a fost criticată imediat de producătorii de ştiri, politicieni şi susţinători ai drepturilor omului pe plan internaţional.

„Întreruperea accesului la informaţii vitale către o ţară întreagă în toiul nopţii este o măsură inconştientă”, a declarat directorul australian al Human Rights Watch.

Guvernul conservator australian va respecta legea – care a fost adoptată de camera inferioară a parlamentului miercuri. Are un sprijin larg între partide, iar Senatul este probabil să-l treacă săptămâna viitoare.

Acţiunile Facebook au deschis în scădere în mai multe pieţe. Acţiunile Facebook Inc au scăzut cu aproximativ 1,1% înainte de deshidere burselor din SUA.

Acţiuni similare cu privire la conţinutul mass-media au fost luate şi în alte state. Google şi Facebook au încheiat deja acorduri cu anumite compania media. Autorităţi de reglementare din Europa, Marea Britanie şi Canada iau în considerare introducerea de legi similare care să oblige giganţii Tech să plătescă conţiunutul jurnalistic de pe platformele lor.

Sursă: Mediafax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Gazul ajunge în comunele Albești, Trușești și Sulița: Contractul pentru rețea a fost semnat, lucrările încep în 90 de zile

Publicat

gazul ajunge în comunele albești, trușești și sulița: contractul pentru

Publicitate

Vești excelente pentru locuitorii comunelor Albești, Trușești și Sulița: proiectul privind introducerea rețelelor de gaze naturale prinde contur după ce a fost semnat oficial contractul de proiectare și execuție a Sistemului de Distribuție a Gazelor Naturale, un moment important în demararea acestui obiectiv de interes major pentru comunitățile locale.

Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme desemnate câștigătoare în urma procedurilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Publicat

calendar ortodox 2025: sfânta cuvioasă teodora din tesalonic

Publicitate

Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în insula Eghina, în anul 812, din părinți creștini dreptcredincioși, Antonie și Hrisanta, în perioada iconoclastă a domniei împăratului Mihail Valvos (820-829). Antonie și împreună cu soția sa au adus pe lume trei copii: Evloghia, Ștefan și Agapi (viitoarea monahie Teodora).
Primii doi copii au murit de tineri, Evloghia fiind monahie, iar Ștefan fiind diacon. Agapi nu și-a cunoscut mama, deoarece ea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

„pe urmele lui marco polo”, volum semnat de cătălin mihai

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna martie 2025

Publicat

românii au returnat aproape 349 milioane de ambalaje în luna

Publicitate

Românii au returnat 348,8 milioane de ambalaje în luna martie 2025, echivalentul a peste 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu, care au fost direcționate către reciclare, arată datele oficiale transmise de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘Sistemul Garanție-Returnare (SGR) continuă să înregistreze rezultate pozitive, consolidându-se ca un mecanism esențial pentru protejarea mediului și reducerea deșeurilor din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe