Connect with us

ACTUALITATE

Cum se păstrează alimentele în zilele caniculare. Avertismentul inspectorilor ANSVSA

Publicat

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, transmis miercuri, produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Nu trebuie achiziţionate produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate.

Consumatorii trebuie să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece, să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării şi să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă.

Aceştia sunt sfătuiţi să nu cumpere produse care poartă indicaţiile „păstraţi la frigider”, „păstraţi la rece” sau „păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 – +4 grade C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18 grade C;

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat iar cele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

Produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate.

Fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Controale ale inspectorilor ANSVSA

„Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor verifica în special următoarele: expunerea la vânzare a produselor alimentare şi în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne,peşte, ouă, lapte şi produse din lapte); condiţiile de recepţionare, manipulare, depozitare şi procesare a produselor de origine animală în unităţi care se adresează categoriilor vulnerabile ale populaţiei (spitale, grădiniţe, creşe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) şi care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii); depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare şi în special a recipientelor în care se livrează/serveşte mâncarea gătită către consumatorii finali; eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unităţile din sectorul alimentar şi în special din unităţile de alimentaţie publică; asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producţiei, depozitării, transportului şi expunerii la comercializare; măsurile privind reţinerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării; interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care „nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au obligaţia monitorizării permanente a tuturor cazurilor şi situaţiilor în care există riscul apariţiei sau au fost declanşate focare de toxiinfecţii alimentare sau intoxicaţii datorate consumului de alimente. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 13 noiembrie 2025

Publicat

rezultatele tragerilor la loto de joi, 13 noiembrie 2025

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 13 noiembrie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 13 noiembrie 2025:

Loto 6/49: 39, 7, 44, 9, 5, 43

Loto 5/40: 9, 36, 35, 11, 14, 5

Noroc: 3 2 9 2 0 7 1

Noroc Plus: 2 3 5 6 3 7

Publicitate

Super Noroc: 5 8 8 5 2 4

Joker: 20, 14, 24, 31, 34 + 18


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Intervenție contracronometru pentru Luca, un tânăr de 18 ani care luptă pentru dreptul la o viață fără durere

Publicat

intervenție contracronometru pentru luca, un tânăr de 18 ani care

Publicitate

La doar 18 ani, când majoritatea tinerilor își deschid aripile spre lume, Luca Dupac învață să trăiască în umbra durerii. Boala lui nu se vede dintr-o privire, dar îi apasă fiecare respirație, fiecare pas, fiecare zi. O cifoscolioză severă, evolutivă, i-a deformat coloana și i-a schimbat viața într-un mod pe care nimeni nu ar trebui să-l cunoască atât de devreme.

Pentru Luca, copilăria nu a fost despre alergat prin curte, ci despre saloane de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Mai bun ca noi: Șerban Iftime, fiul președintelui CJ Botoșani, numit consilier onorific la Palatul Cotroceni

Publicat

mai bun ca noi: Șerban iftime, fiul președintelui cj botoșani,

Publicitate

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat joi, 13 noiembrie 2025, o serie de decrete privind numiri în cadrul Administrației Prezidențiale, iar printre persoanele desemnate se află și un botoșănean.

Șerban Iftime, fiul președintelui Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a primit calitatea de consilier onorific la Departamentul Politici Economice și Sociale, începând cu data de 17 noiembrie 2025.

Pe lângă această numire cu rezonanță…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bărbat din Hudești, trimis în judecată pentru dare de mită după ce a aruncat 200 de lei în autospeciala Poliției

Publicat

botoșani: polițiști din cadrul ipj botoșani au refuzat mita oferită

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui bărbat din comuna Hudești, acuzat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Inculpatul, S.D., este acuzat că a încercat să îi ofere unui polițist 200 de lei pentru a scăpa de sancțiunea contravențională.

Incidentul a avut loc pe 27 iulie 2025, atunci când bărbatul a fost depistat conducând pe drumul public un utilaj agricol pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe