Connect with us

ACTUALITATE

Cum se păstrează alimentele în zilele caniculare. Avertismentul inspectorilor ANSVSA

Publicat

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, transmis miercuri, produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Nu trebuie achiziţionate produse alimentare expuse la vânzare în locuri şi condiţii necorespunzătoare (pe stradă, din portbagajul maşinilor etc.) cu atât mai mult în cazul alimentelor uşor perisabile – carne, peşte, ouă, lapte şi produse lactate.

Consumatorii trebuie să ia în considerare temperatura la care trebuie păstrate alimentele ce necesită păstrare la rece, să verifice prospeţimea în momentul achiziţionării şi să nu cumpere alimentele cu miros neplăcut sau având culoarea, consistenţa modificată sau care prezintă mucegai pe suprafaţă.

Aceştia sunt sfătuiţi să nu cumpere produse care poartă indicaţiile „păstraţi la frigider”, „păstraţi la rece” sau „păstraţi în congelator” şi care nu au fost depozitate în condiţii de refrigerare sau congelare.

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală trebuie să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle, la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0 – +4 grade C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -18 grade C;

Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider trebuie ambalate separat iar cele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.

Produsele care au fost decongelate nu trebuie recongelate.

Fructele şi legumele trebuie spălate bine înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

Controale ale inspectorilor ANSVSA

„Inspectorii din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene vor verifica în special următoarele: expunerea la vânzare a produselor alimentare şi în special a produselor de origine animală care trebuie să se realizeze în locuri sau spaţii care asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare; condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne,peşte, ouă, lapte şi produse din lapte); condiţiile de recepţionare, manipulare, depozitare şi procesare a produselor de origine animală în unităţi care se adresează categoriilor vulnerabile ale populaţiei (spitale, grădiniţe, creşe, cămine de bătrâni, centre sociale de plasament) şi care se adresează unui număr mare de consumatori (cantine, restaurante, catering, tabere pentru copii); depozitarea ambalajelor destinate produselor alimentare şi în special a recipientelor în care se livrează/serveşte mâncarea gătită către consumatorii finali; eliminarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman din unităţile din sectorul alimentar şi în special din unităţile de alimentaţie publică; asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul producţiei, depozitării, transportului şi expunerii la comercializare; măsurile privind reţinerea oficială, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării; interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care „nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au obligaţia monitorizării permanente a tuturor cazurilor şi situaţiilor în care există riscul apariţiei sau au fost declanşate focare de toxiinfecţii alimentare sau intoxicaţii datorate consumului de alimente. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, 2025

Publicat

botoșani: bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, 2025

Publicitate

Agentia Judeteană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoșani va organiza Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți din acest an, în data de 10 octombrie 2025, începând cu ora 10.00 în incinta Sălii Polivalente „Elisabeta Lipa” din Municipiul Botoșani.

 

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți este o manifestare ce se înscrie în tradiţia activităților implementate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și reprezintă un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Proprietarul spațiului de joacă din Botoșani, unde tavanul a căzut peste copii, a fost trimis în judecată de polițiști

Publicat

proprietarul spațiului de joacă din botoșani, unde tavanul a căzut

Publicitate

 Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au finalizat cercetările într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de ”executare fără autorizație de construire sau desființare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor de construcție”, ”continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente” și ”proiectarea, realizarea unei construcții sau…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vaccinul anti-HPV, gratuit pentru tineri din 1 octombrie. Recomandările specialiștilor

Publicat

vaccinul anti hpv, gratuit pentru tineri din 1 octombrie. recomandările specialiștilor

Publicitate

Vaccinul anti-HPV, gratuit pentru tineri din 1 octombrie. Vaccinarea gratuită împotriva infecției cu HPV a fost extinsă până la vârsta de 26 de ani, începând de la 1 octombrie, a anunțat fostul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila a subliniat, într-o postare pe pagina de Facebook, că vaccinul este esențial pentru prevenirea cancerului de col uterin și a altor tipuri de cancer asociate virusului, în condițiile în care România…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Acțiune a polițiștilor din Dorohoi pentru combaterea infracțiunilor stradale. Zeci de persoane legitimate

Publicat

acțiune a polițiștilor din dorohoi pentru combaterea infracțiunilor stradale. zeci

Publicitate

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi, nr. 5 Mihăileni, nr. 6 Pomârla și sprijinul jandarmilor au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, pe raza municipiului Dorohoi.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 50 de persoane și au fost verificate…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe