Connect with us

EVENIMENT

Cum se poate lucra pe șantier și în condiții de timp friguros. RETTER ia măsuri de protecție și încălzește zona betonului proaspăt turnat

Publicat

Constructorul sibian RETTER Projectmanagement demonstrează că frigul nu trebuie să fie neapărat o piedică în calea atingerii obiectivelor asumate pe șantierul Autostrăzii Moldovei A7.

Pe 8 decembrie, în plină iarnă, sâmbătă seara în jurul orei 19.00, la temperaturi exterioare care puteau scădea sub temperatura critică de execuție, pentru lucrările de preparare, livrare și punere în operă a betoanelor care pot fi executate doar în anumite condiții de temperatură, RETTER a luat măsuri în vederea asigurării regimului termic critic de execuție și regimului termic critic de maturizare în special în cazul lucrărilor de betoane.

masuri a7 constructie (8)

Inginerii de la RETTER au explicat ce proceduri tehnice aplică pentru a putea lucra neîntrerupt, chiar și în aceste condiții speciale de temperatură scăzută, astfel încât să își respecte termenele contractuale asumate:

La prepararea betonului

– Acoperirea padocurilor de agregate cu prelate și menținerea agregatelor dezghețate la temperaturi de +5 grade Celsius.

În cazul în care la suprafața stocului agregatele sunt înghețate, acestea se îndepărtează și se folosesc numai agregate dezghețate;

– Betonul se prepară cu agregate dezghețate la temperatura minimă de +5 grade Celsius.

masuri a7 constructie (7)

– Apa utilizată la prepararea betoanelor se încălzește cu ajutorul centralei din dotarea stației de Betoane la temperatura de 20 de grade Celsius;

– Ca o măsură de siguranță pentru omogenitatea amestecului agregatele se vor malaxa în prealabil numai cu apă și apoi împreună cu cimentul, durata totală de malaxare prelungindu-se cu 50 pana la 100%.

– Sunt utilizați aditivi acceleratori de priză

– Golirea predozatoarelor stației de betoane pe timpul nopții, dacă temperaturile sunt negative și alimentarea acestora cu agregate dezghețate din padocuri;

masuri a7 constructie (5)

La transportul betonului pe obiect, la punerea lui în operă și în perioada de maturizare se iau măsuri de limitare la minimum a pierderilor de căldură prin:

– protejarea benelor prin izolarea lor termică și acoperirea în perioada de așteptare cu folii de polietilenă sau prelate;

masuri a7 constructie (4)

– reducerea la minimum a timpului de așteptare în bene între momentul descărcării din mijlocul de transport și cel al ridicării pe obiect;

La punerea în operă a betonului:

– protejarea imediată a elementului de construcție conform soluțiilor prevăzute în cadrul măsurilor de asigurare a regimului termic proiectat.

masuri a7 constructie

Temperatura betonului, după punerea în operă, este menținută peste temperatura de îngheț fie prin montarea de corturi dacă elementul turnat permite și încălzirea cu tunuri de căldură fie prin acoperirea cu saltele de rogojini, geotextile, folie PVC.

masuri a7 constructie (2)

– Toate betoanele turnate pe timp friguros se compactează prin vibrare mecanică.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și tinerii, de la 16 ani

Publicat

lucrator casnic angajat pixabay.jpg

Noutate pe piața muncii din România. Persoanele fizice pot plăti, legal, un angajat în gospodărie. Munca presupune activități casnice.

Cei care prestează astfel de servicii vor primi tichete pe baza cărora vor fi remunerați și vor beneficia de drepturile pe care le au și alți salariați, respectiv plata contribuțiilor sociale. Statul va lua 3 lei din 15.

Angajat în gospodărie cu aceleași drepturi ca alți salariați. O nouă MESERIE în România. Pot lucra și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salariul minim european. Marcel Ciolacu: Formă de stabilire este „un pic cam empirică”. În realitate, Directiva Europeană e clară

Publicat

salariul minim european. marcel ciolacu: formă de stabilire este „un

Salariul minim european: Premierul Marcel Ciolacu a spus că actuala formă de stabilire a salariului minim este „un pic cam empirică” și crede că acest mecanism trebuie să devină foarte clar, predictibil.

„Nu putem rămâne. E un pic cam empirică această formă în care e o negociere cu actorii sociali, cu patronate și sindicat, și Guvernul hotărăște cu cât se mărește și cum, în funcție de anumiți parametri”, a spus Marcel Ciolacu.

Salariul minim european

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alunecare de teren pe strada Uliului. Au intervenit pompierii. Traficul auto, restricționat

Publicat

1714188563 uliu 3 e1714033683142.jpg

Pompierii clujeni au intervenit, vineri noapte, pe strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren. Traficul auto a fost restricționat.

Strada Uliului „a luat-o la vale” noaptea trecută, la fața locului intervenind un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj. Potrivit instituției clujene, a fost afectată o bandă de mers, pe o lungime de circa 20 de metri.

Traficul auto a fost restricționat. Un echipaj ISU Cluj a rămas în zonă pentru a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Cum arată sfârșitul de săptămână pentru fiecare zodie în parte

Publicat

horoscop de weekend 20 21 aprilie: sfârșit de săptămână benefic pentru majoritatea

Horoscop de weekend: 27- 28 aprilie. Sfârșitul de săptămână poate fi benefic și distractiv pentru majoritatea zodiilor. 

Horoscopul are 12 semne zodiacale, fiecare asociat cu un anumit interval de date în calendarul anului.

Horoscopul este o practică astrologică care presupune interpretarea pozițiilor relative ale planetelor și a altor corpuri cerești în momentul nașterii unei persoane.

Horoscop 2024. Previziuni și predicții pentru fiecare zodie: Sănătate, dragoste,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe