ACTUALITATE
Cum se vor redeschide şcolile. Precizări de la minister

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că şcolile vor fi deschise pe 8 februarie „în anumite condiţii de siguranţă şi în anumite condiţii epidemiologice” şi a menţionat că vor fi luate o serie de „măsuri de precauţie”, cum ar fi vaccinarea personalului din învăţământ şi testarea persoanelor simptomatice şi a contacţilor celor identificaţi pozitiv cu COVID-19.
„Preşedintele a anunţat ieri că, la începutul lunii februarie, de pe 8 februarie vor fi redeschise şcolile. Vor fi deschise şcolile, sigur, în anumite condiţii de siguranţă şi în anumite condiţii epidemiologice.
IMPORTANT: DOCUMENT Ministerul Educației- Cum încep elevii școala din 8 februarie. REGULI, organizarea claselor și sfaturi pentru părinți
Mai precis, dacă trendul rămâne acelaşi pe care-l vedem astăzi, respectiv dacă lucrurile chiar se îmbunătăţesc – nu e o garanţie, dar e o promisiune că dacă evoluţia lucrurilor ne permite lucrul acesta, atunci e un obiectiv pentru acest Guvern să redeschidă şcolile”, a explicat Vlad Voiculescu la Palatul Victoria.
Ministrul Sănătăţii a făcut referire la mai multe „măsuri de precauţie” pentru redeschiderea şcolilor.
„Nu o vom face fără măsuri de precauţie şi între măsurile de precauţie vor fi următoarele: vaccinarea personalului din învăţământ, vaccinarea învăţătorilor, vaccinarea profesorilor. Tot personalul din învăţământ este în etapa a II-a de vaccinare, etapă deschisă astăzi. Al doilea lucru, a doua măsură pe care o luăm este testarea tuturor persoanelor simptomatice şi a tuturor persoanelor care sunt contacţi ai celor identificaţi pozitiv cu COVID-19. Cu alte cuvine, dacă cineva apare într-o anchetă epidemiologică şi intră în contact cu altcineva din şcoală sau lucrează în acea şcoală, va fi imediat testat. Va fi testat cu teste antigen, fie că este copil, fie că este adult. De asemenea, oricine are simptome va fi testat. Dacă un copil dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toţi copiii vor fi testaţi”, a mai declarat Voiculescu.
El a precizat că, totodată, la nivelul Ministerului Sănătăţii se lucrează în această perioadă la „un ghid de bune practici pentru şcoli”.
„Un ghid de bune practici care să ne asigure că cele mai bune măsuri sunt luate, încă de pe acum, pentru începerea şcolii, de pe 8 februarie. Şi, sigur, toate celelalte măsuri care au fost luate înainte în şcoli vor fi acum şi mai strict supravegheate şi încurajate de către autorităţile publice centrale şi locale. Vorbesc de decalarea programului şcolar, asigurarea distanţării, purtarea corectă a măştii, igiena mâinilor şi aşa mai departe”, a subliniat Voiculescu. AGERPRES
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News

ACTUALITATE
VIDEO FOTO. Prințesa de AUR, super concert de MANELE la festivalul muzicii rome de Pata Rât. KHETANE a strâns sute de spectatori

Sute de persoane au participat, sâmbătă, în a doua zi a festivalului Khetane, dedicat muzicii rome, care se desfășoară la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca.
Vineri seara, în prima zi, pe scenă a urcat una dintre vedete, Alex de la Cluj, care a încins atmosfera, iar sâmbătă seara de la ora 20,30 a susținut un concert invitata specială, Prințesa de Aur.
Cine este Prințesa de Aur
Numele real al cântăreței Prințesa de Aur este Loredana Anghelache, născută în 1986 la Bacău. De la vârsta de 13 ani a urmat cursurile de canto ale Școlii de Arte Populare și Meserii din…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a declarat vineri că integrarea sistemelor de rachete de apărare costieră ale Estoniei şi Finlandei vor putea permite închiderea Golfului Finlandei pentru navele militare ruse, dacă va fi necesar, consemnează agenţia EFE.
Într-un interviu acordat cotidianului finlandez Iltalehti, ministrul eston a subliniat importanţa coordonării acestor sisteme odată cu aderarea Finlandei la NATO, o măsură pe care a convenit-o săptămâna aceasta cu omologul său finlandez, Antti Kaikkonen.
”Raze de acţiune a rachetelor de coastă estone şi finlandeze este mai mare decât lăţimea Golfului Finlandei. Aceasta înseamnă că ne putem coordona apărarea cu rachete şi să ne transmitem reciproc toate informaţiile”, a explicat ministrul eston.
Aceasta ar face posibilă blocarea accesului navelor militare ruse în acel golf – pe coasta căruia se află şi oraşul rus Sankt Petersburg -, a cărui lăţime maximă între ţărmul finlandez şi cel eston este de 120 de kilometri.
Golful Finlandei pentru navele militare ruse ar putea fi închis: ”Marea Baltică va fi o mare interioară a NATO după ce Suedia şi Finlanda vor adera la NATO”
”Marea Baltică va fi o mare interioară a NATO după ce Suedia şi Finlanda vor adera la NATO. Faţă de cum este acum, situaţia se va schimba”, remarcă ministrul eston al apărării.
Potrivit publicaţiei căreia acesta i-a acordat interviul, Estonia dispune de rachete israeliene Blue Spear, care pot lovi o ţintă navală până la o distanţă de 290 de kilometri, în timp ce rachetele de coastă ale Finlandei au o rază de acţiune de 100 de kilometri. Agerpres
ACTUALITATE
UTA Arad învinge ”U” Cluj în etapa a V-a din Superliga de fotbal. Clujenii, nicio victorie în 5 meciuri

Echipa de fotbal UTA a învins ”U” Cluj în primul meci al zilei din Superliga de fotbal. Partida s-a disputat sâmbătă la Arad și a făcut parte din etapa a V-a a campionatului național.
UTA a învins U Cluj cu scorul de 2-1. Primul gol a fost înscris pentru UTA de atacantul moldovean Virgiliu Postolachi în minutul 6, iar clujenii au egalat prin vârful Adrian Balan în minutul 37. Mijlocașul argentinian Juan Bautista Cascini a înscris golul victoriei în minutul 82.
În urma acestui rezultat, UTA ajunge pe locul șapte cu șapte puncte. U Cluj rămâne fără victorie în primele cinci etape având doar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

În sala expozițională a Centrului de Cultură Urbană „Casino” din Cluj – Napoca va fi vernisată, marți, expoziția pictorului dr. Florin Olari.
”Geneze” aduce în fața publicului talentul făuritor de frumos al lui Florin Olari, într-o colecție de picturi inspirate de un înalt simbol al geometriei sacre, fagurele, și mângâiate suav de dulcețea și naturalețea mierii.
Este o expoziție de pictură care invită la încântare și detașare de cotidian prin splendoarea pură a artei.
Vernisajul are loc marți, 16 august, începând cu ora 17:00, și va fi prezentată de pr. prof….
Citește mai mult pe Cluj24.ro