Connect with us

EVENIMENT

Cum va fi vremea în februarie 2022: Încheiem iarna fără o zi cu zăpadă în sud?

Publicat

pasari zgribulite vrabii iarna fara zapada sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay

Nici ultima lună de iarnă nu va reuși, cel puțin la cum arată modelările meteo pe termen lung, să șteargă senzația de cea mai urâtă iarnă trăită mai ales de locuitorii din sudul țării.

După cum arată datele, este foarte posibil ca Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea să rămână sărace în șansa de a avea un strat de zăpadă. Așa încăt ne îndreptăm, cel mai probabil, spre un record trist și extrem de nefericit, acela al unei ierni cap – coadă fără o zi cu strat de zăpadă în sudul țării.

Seceta se accentuează, vorbim de temperaturi peste normal, care pot ajunge și la 13 – 15 grade în unele zile, iar precipitațiile așteptate să cadă în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, abia vor umple 2 – 3 sticle de apă.

Ceva mai norocoși continuă să fie locuitorii din nordul, nord-vestul și centrul țării, care se mai pot bucura și de zile de iarnă, cu ninsori și temperaturi mai apropiate de normalul perioadei, dar și de cantități de precipitații ceva mai mari.

Context sinoptic:

Climatologic vorbind, februarie, sau cel puțin februarie din manualele de meteorologie, la nivelul țării noastre, rămâne o lună autentică de iarnă, cu geruri aspre, cu ninsori abundente. Acest lucru se datora faptului că spre țara noastră continuam să avem parte de advecții reci, polare, dinspre N, NE, NV, advecții care și persistau mai mult timp.

Nu la fel vor sta lucrurile în această lună februarie a anului 2022.

Din păcate, trioul Vortex Polar – Încălzire Globală – Activitate solară, trio care este vinovat de dispariția iernii din zonele joase ale României în acest an, continuă să producă efecte și pe parcursul celei mai mari părți din luna februarie.

Cei de la Climatologie și Prognoze Globale susțin că la nivel stratosferic apar ceva semnale, mici momentan, care pot aduce o schimbare de tipar în sensul unui vortex extrem de puternic (cel mai puternic vortex din ultimii 40 de ani, care va depăși zona de record, dar tocmai acest fapt s-ar putea să reprezinte declicul care să ducă și la o dezintegrare extrem de rapidă și violentă a lui, care astfel va elibera o energie imensă în stratosferă și de acolo în troposferă și atmosferă. Ce ar urma să aducă această slăbire a vortexului, acest SSW (Sudden Stratospheric Warming) este greu de estimat acum.

Așadar, până la eventualele modificări pe care le-ar putea aduce slăbirea vortexului, poziționarea centrilor barici la nivelul țării noastre pentru luna februarie aduce în prim plan un regim anticiclonic, prin prezența, preponderent, a unor dorsale provenite dinspre Anticiclonul Azoric.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, cel puțin până pe 17 februarie, avem parte de o preponderență a maselor de aer cald, pe circulație atlantică.

Temperaturi:

În ceea ce privește regimul termic pe care îl așteptăm în luna februarie, modelările actuale ne vorbesc de o lună cu mult mai caldă decât normalul în aproape toată țara, cu abateri termice pozitive spre +1.5, 2 grade, iar prin Oltenia și nordul Moldovei chiar abateri și de +3 grade față de medii.

Fiecare din săptămânile care urmează va fi cu abateri pozitive, dar de notat că intensitatea cea mai mare a abaterilor o vom avea în săptămâna pe care tocmai am început-o (7 – 13 ianuarie) respectiv în săptămâna 14 – 21 februarie.

Asta înseamnă că vom avea zile în care, mai ales prin sudul țării, maximele pot urca și spre 13 – 15 grade.

Precipitații:

Veștile proaste continuă și sub aspectul regimului de precipitații, deficitar în cea mai mare parte a țării.

Singurele zone din țară care vor avea parte de ceva precipitații mai apropiate de normalul climatologic vor fi Banatul, Crișana, Maramureșul și Transilvania (aici mai ales în ultima săptămână a lui februarie).

În mare parte din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei abia dacă vom reuși să strângem un 5 – 10 l/mp pe toată luna.

În sudul Dobrogei, Munteniei, mare parte din Oltenia, vestul Banatului, nordul Moldovei, sudul Transilvaniei putem ajunge la un 15 – 20 de l/mp. Zonele montane, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei vor avea parte de cel mai mare aport de precipitații, aici se pot acumula și 40 – 50 de l/mp, izolat, mai ales pe crestele montane din Apuseni și nordul Meridionalilor chiar 70 – 80 de l/mp.

Strat de zăpadă:

Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea rămân sărace în șansa de a avea un strat de zăpadă și în februarie și ne îndreptăm, cel mai probabil spre un record trist și extrem de nefericit, acela al unei ierni cap – coadă fără o zi strat de zăpadă în sudul țării.

Zonele montane, Transilvania, Crișana, Maramureș, dar și nordul și centrul Moldovei au șanse la ninsori și în ultima lună de iarnă. Totuși, doar prin zonele montane posibil să vorbim de cantități spre un 25 – 30, izolat chiar spre 40 – 50 mm.

Citește Romania24.ro pe Google News

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/ Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Urmărit internaţional din Alba, adus în țară din Germania. Este condamnat pentru ucidere din culpă

Publicat

ce pățești dacă încalci ordinul de protecție. bărbat din miraslău,

Un bărbat de 30 de ani, din Alba, urmărit internaţional pentru ucidere din culpă, a fost adus în țară vineri, 19 aprilie, din Germania.

Pe numele său era emis, de către Judecătoria Orăştie, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 1 an şi 4 luni.

În total zece persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unei pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă au fost, aduse în ţară în perioada 18-19 aprilie, informează…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie, sub patronajul caricaturistului Ștefan Popa Popa’s

Publicat

festivalul internațional de umor – aiud 2024 începe joi, 25

Festivalul Internațional de Umor – Aiud 2024 începe joi, 25 aprilie 2024, de la ora 16:00. Este cea de-a XX-a ediție a acestui eveniment.

Evenimentul va debuta cu expoziții de caricatură și salonul internațional de caricatură, în cadrul căruia vor fi prezentate lucrări ale unor cunoscuți caricaturiști din întreaga lume.,

”Alături de noi, se va afla prietenul Festivalului Internațional de Umor, caricaturistul Ștefan Popa Popa’s, festivalul desfășurând-se sub înaltul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul să purtăm acest tricou

Publicat

camora e1588143558621.jpg

CFR Cluj a pierdut lamentabil, vineri seara, în fața Farului Constanța, cu 1-5, meci din etapa a 5-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Mario Camora, căpitanul „feroviarilor”, a avut un discurs extrem de dur, scrie GSP.

A fost o seară în care Farului i-a ieșit totul în timp ce CFR-ului i-a intrat totul. Fiecare acțiune a elevilor lui Gică Hagi aducea o ocazie de gol.

Camora (CFR Cluj, după umilința de la Ovidiu): Nu se poate așa ceva! Nu MERITĂM niciunul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

BEC a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba. Criterii nerespectate și ”non-magistrați” strecurați pe liste

Publicat

cum te poți înscrie pentru vot, dacă ești în străinătate.

Biroul Electoral Central a desființat Biroul Electoral de Circumscripție Alba și birourile de circumscripție municipale, orășenești și comunale din tot județul.

De asemenea, a dispus reluarea operațiunii de desemnare a președinților și locțiitorilor BECJ și ai birourilor de orașe și comune.

DOCUMENT: Decizia BEC poate fi consultată AICI.

Măsura vine după ce trei persoane au depus contestații cu privire la modul în care au fost desemnați.

Concret, aceste desemnări…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe