Connect with us

ACTUALITATE

Cum va fi vremea în prima săptămână din noiembrie: Nopți reci, ploi și ceață. Prognoza meteo pentru 02 – 08 noiembrie

PublicatPrima săptămână din noiembrie vine cu temperaturi care vor caracteriza o vreme mai caldă decât normalul perioadei, asta până spre weekend, când ajungem la valori apropiate de normal.

Cu toate acestea, vor fi zile când valorile minime vor coborî în multe zone spre pragul de îngheț, iar ceața și bruma vor face și ele parte din fenomenele meteo de care vom avea parte.

Luni, 02 noiembrie:

– Minimele nopții pleacă de la valori de –2, –3 grade în zonele montane, –0 spre 2 grade prin depresiunile transilvane, nordul Munteniei, zonele deluroase ale Moldovei. În restul Munteniei, Moldova, Dobrogea (sudul regiunii), minimele vor atinge 2- 4 grade, mult mai cald (7 – 8 grade) urmând să avem prin Banat, Crișana, NV Maramureșului și N Dobrogei.

Maximele zilei pleacă de la valori de 6 – 8 grade în zonele montane (cu 3 – 5 grade pe creste), 10 – 12 grade prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana. În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem cele mai ridicate valori ale zilei, 13 – 15 grade.

Ploi slabe sunt așteptate prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și zonele montane.

Marți, 03 noiembrie:

– Noaptea aduce minime de la 6 spre 8, 9 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului și Crișanei, unde urcăm la valori de 10 – 12 grade, iar în zonele montane vorbim de valori de la 3 spre 5, 6 grade.

În Banat, Crișana, SV Olteniei maximele ating chiar valori de 16 – 18 grade, în timp ce în restul țării rămânem cu 10 – 12, 13 grade, valori mai scăzute urmând să avem în zonele montane și prin nordul, estul Moldovei (7 – 9 grade). În sudul extrem al Munteniei și Olteniei vorbim de temperaturi diurne de 14 – 15 grade.

Despre precipitații vorbim în bună parte din țară, cu excepția Banatului și Crișanei. Cantități de 10 – 15 l/mp se pot atinge prin Moldova și zonele montane.

Miercuri, 04 noiembrie:

– Noaptea aduce minime cuprinse între 8 – 10, 11 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, estul extrem al Moldovei, nordul Olteniei, unde nu trecem de 4 – 6 grade.

Valorile maxime urcă spre 16 – 17 grade prin Banat, Crișana, respectiv 14 – 15 grade prin Maramureș, Transilvania, Muntenia, Oltenia, sudul Moldovei și Dobrogea. În Moldova, estul Olteniei și al Munteniei vorbim de temperaturi diurne care ajung la 12- 13 grade, cu 8 – 10 grade în zonele montane (7 – 8 grade pe creste).

Ploi slabe avem prin zonele montane, prin Muntenia, estul Dobrogei, vestul extrem al Banatului.

Joi, 05 noiembrie:

– Minimele rămân ridicate prin Banat, Crișana, Maramureș, SV Olteniei, unde ajungem la 11 – 12 grade, în timp ce prin Transilvania, Dobrogea, NV Munteniei vorbim de minime de 8 – 9 grade. Cele mai scăzute valori nocturne le vom avea prin Moldova, estul Munteniei, cu ale lor 4 – 6 grade, iar în zonele montane vorbim de valori de la 1 – 3 grade.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 13 – 15 grade, cu valori de 9 – 10 grade prin nordul Moldovei, al Transilvaniei, Maramureș, iar prin Crișana se vor atinge 11 –1 2 grade. Maximele din zonele montane nu trec de 6 – 7 grade, cu 2 – 4 grade pe creste.

Precipitațiile sunt prezente mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și nordul Moldovei, zone unde se pot acumula de la 5 spre 10 l/mp.

Vineri, 06 noiembrie:

– Minimele ajung la valori de 9 – 11 grade prin Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, în timp ce în restul zonelor nu trec de 2 – 4, 5 grade, cu valori de 1 –3 grade în zonele montane și chiar de –2, –3 grade prin zona nordică a Orientalilor.

Maximele nu mai trec de 12 – 13 grade decât prin Oltenia, estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, în restul țării vorbim de valori de la 9 spre 11 grade, cu 6 – 7 grade în zonele montane, respectiv 3 – 4 grade pe creste.

Precipitații slabe sunt posibile prin sudul Transilvaniei, Oltenia, nordul Munteniei, Meridionali.

Sâmbătă, 07 noiembrie:

– Maximele se vor situa la valori de 10 – 12 grade, ușor mai crescute, spre 14 – 15 grade prin Oltenia, SV Munteniei, în timp ce în zonele montane vorbim de valori de 6 – 8 grade.

Precipitațiile lipsesc din peisajul zilei.

Duminică, 08 noiembrie:

– Nicio schimbare în ceea ce privește registrul termic, vorbim de valori tot de la 10 spre 12, 13 grade, cu 6 – 8 grade în zonele montane.

Încheiem weekendul și săptămâna tot fără precipitații.

Vorbim de o săptămână deficitară din punct de vedere al precipitațiilor, cantitățile acumulate din ploile slabe care vor veni nu vor trece de un 5 – 10 l/mp și asta doar pe arii restrânse din Moldova.

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo/

ACTUALITATE

Veste bună pentru fanii UNTOLD. Organizatorii au anunțat data ediţiei 2021 a festivalului

Publicat

Organizatorii UNTOLD anunţă că ediţia din 2021 a festivalului, a şasea, va avea loc în perioada 5-8 august 2021.

“Unul dintre cele mai aşteptate momente de fanii festivalului UNTOLD este în fiecare an anunţarea datei pentru ediţia următoare. Este momentul în care fanii festivalului încep să viseze la experienţele unice din anul următor, să-şi dorească să vadă pe una din cele 10 scene din festival artistul favorit, să-şi strângă gaşca de prieteni şi bineînţeles să-şi facă planuri pentru o vară de neuitat. Dacă în anul 2020 toate aceste lucruri nu au fost posibile, anul 2021 vine cu încredere şi optimism de la organizatorii festivalului UNTOLD, care au început pregătirile pentru ediţia cu numărul şase a unuia dintre cele mai mari festivaluri din lume, UNTOLD. În 2021, al şaselea capitol din povestea UNTOLD se va scrie în perioada 5-8 august, la Cluj-Napoca”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizatori.

Organizatorii UNTOLD mizează, în demersul lor, şi pe faptul că până la ediţia de anul viitor va fi funcţional un vaccin anti-COVID-19.

“Organizatorii UNTOLD spun că ediţia din 2021 va depăşi toate aşteptările şi va fi organizată în cele mai sigure condiţii. Încrederea organizatorilor vine şi din veştile bune privind existenţa unui vaccin la începutul anului viitor şi din atenţia tot mai mare acordată de specialişti dezvoltării testelor rapide ce vor permite testarea în masă. Un alt motiv este şi sprijinul pe care Guvernul României îl acordă organizatorilor de evenimente prin stabilirea unei scheme de ajutor de stat, menită să restarteze industria culturală şi de evenimente în anul 2021. În plus, reprezentanţii UNTOLD, alături de alţi organizatori de evenimente din România, s-au reunit încă din luna septembrie cu reprezentanţii Guvernului într-un grup de lucru, menit să identifice toate măsurile ce trebuie pregătite, astfel încât evenimentele să poată fi reluate în 2021 în cele mai sigure condiţii”, se mai arată în comunicat. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Studiu: Coronavirusul, rar și inofensiv la copii

Publicat

Un studiu amplu, care a inclus pacienţi pediatrici de pe teritoriul Statelor Unite, a descoperit că doar 4% au fost infectaţi cu noul coronavirus, iar cea mai mare parte a acestor cazuri au fost însoţite de simptome moderate sau asimptomatice, informează DPA.

Studiul, condus de Spitalul de Pediatrie din Philadelphia (CHOP), cuantifică şi confirmă – fără a încerca însă să găsească o explicaţie – unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei: De ce o infecţie care a ucis până în prezent 1,3 milioane de persoane la nivel global este rară şi de cele mai multe ori inofensivă la copii?

În cadrul cercetării, publicată luni în JAMA Pediatrics, oameni de ştiinţă din cadrul CHOP şi alte şase spitale pentru copii din Statele Unite au analizat dosarele medicale în format electronic ale aproape 136.000 de pacienţi pediatrici, de la nou-născuţi până la cei cu vârsta de 24 de ani. Toţi dintre aceştia au fost testaţi pentru COVID-19, fie pentru că prezentau simptome, fie pentru că trebuiau să fie investigaţi înainte de internarea pentru o procedură medicală.

Dintre cei 5.374 de copii şi adolescenţi testaţi pozitiv, mai puţin de 7% au dezvoltat simptome severe care au necesitat spitalizare. Opt dintre aceştia, cei mai mulţi cu probleme medicale complexe preexistente, au decedat, ceea ce reprezintă o rată a mortalităţii de 0,15%. Infectarea a fost mai frecventă, cu o probabilitate mai ridicată de a deveni severă, în rândul pacienţilor afroamericani, hispanici şi asiatici, adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, cei care aveau asigurare de sănătate în sistemul public şi cei cu anumite afecţiuni cronice.

”În timp ce riscul general de îmbolnăvire este scăzut în acest grup de copii, vedem discrepanţe semnificative la cei care sunt testaţi pozitiv şi care dezvoltă o formă severă a bolii, la fel cu cea observată în cazul adulţilor”, a precizat Hanieh Razzaghi, manager de proiect în domeniul cercetării la CHOP şi unul dintre autorii articolului, într-un comunicat de presă.

Charles Bailey, specialist în informatică la CHOP şi unul dintre autorii studiului, a precizat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înţelege care sunt afecţiunile medicale care determină un risc mai mare de infectare în cazul copiilor. Spre exemplu, studiul a descoperit că pacienţii cu diabet, dar nu şi cei cu astm, au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticaţi cu COVID-19.

Cercetătorii au încercat de asemenea să evalueze prevalenţa unei boli inflamatorii severe asociate COVID-19. Este atât de rară, încât nu are un termen diagnostic sau definiţie acceptate. Pentru a găsi un indicator indirect al noii afecţiuni în registrele medicale, cercetătorii au încercat să vadă dacă o boală rară similară, denumită sindromul Kawasaki, a fost mai întâlnită anul acesta în comparaţie cu 2019. Nu a fost constatată o creştere a diagnosticelor pentru sindromul Kawasaki.

Până în prezent, nu este clar de ce copiii nu sunt afectaţi decât într-o mică proporţie de coronavirus. Potrivit uneia dintre teorii, susţinută de câteva cercetări, la copii, celulele aflate de-a lungul cavităţii nazale produc o cantitate mai mică din proteina care ajută coronavirusul să pătrundă în organism în comparaţie cu persoanele adulte. Dovezile sunt contradictorii în ceea ce priveşte măsura în care copiii sunt ”vectori” sau transmiţători ai virusului asemenea adulţilor AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bilanț negru în America: Peste 2.400 de decese în 24 de ore. SUA rămâne ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19

Publicat

sua coronavirus

Statele Unite au anunţat miercuri, în ajunul sărbătorii de Ziua Recunoştinţei, peste de 2.400 de decese asociate COVID-19 în 24 de ore, potrivit datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins, un bilanţ al deceselor care nu a mai fost atins de peste şase luni, relatează AFP.

În ţară s-au înregistrat totodată aproape 200.000 de noi cazuri de COVID-19, potrivit sursei citate.

Aceasta a fost a doua zi consecutivă în care s-a depăşit pragul zilnic de 2.000 de decese.

Ultima dată când numărul deceselor a depăşit 2.400 într-o singură zi a fost la începutul lunii mai, în plină criză sanitară în Statele Unite.

Confruntate cu un nou focar de epidemie, care se află în faza “exponenţială” în SUA potrivit autorităţilor din domeniul sănătăţii, numeroase state au reimpus, una după alta, restricţii în pofida sosirii sezonului sărbătorilor de iarnă.

Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving) este o mare sărbătoare în SUA, pentru mulţi mai importantă decât Crăciunul, în care prietenii şi familiile se reunesc în jurul tradiţionalului curcan umplut.

Fără a interzice deplasările, Centrele Americane de Prevenire şi Control al Bolilor (CDC) au cerut pentru prima dată americanilor să nu călătorească pentru această sărbătoare.

Statele Unite, ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 în cifre absolute, au înregistrat în total peste 12,7 milioane de cazuri şi 262.080 de decese. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

De când începe programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020”. Ce reducere primești ca să-ți schimbi aparatele vechi

Publicat

elecrocasnice

Românii vor putea face cumpărături prin Programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020” începând din data de 15 decembrie, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

“Programul demarează în câteva zile. Astăzi a fost deja publicat în Monitorul Oficial Ghidul pentru finanţarea acestui program. Tot astăzi i-am solicitat preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu să semneze decizia prin care acest program începe efectiv.

În foarte scurt timp şi de îndată ce toţi comercianţii se vor înregistra şi se vor valida în acest program, românii pot să beneficieze de această finanţare. Populaţia va putea să facă efectiv cumpărături prin Programul ‘Rabla pentru electrocasnice’ începând cu data de 15 decembrie a acestui an. Practic, fiecare român poate beneficia de achiziţionarea a nouă categorii de produse.

Există şi nişte elemente de noutate în acest program şi ne-am gândit că suprapunerea cu sărbătorile de iarnă ar putea să aducă un plus de valoare şi un plus de eficienţă pentru acest program. Avem un buget total de 40 de milioane de lei, dublu faţă de bugetul pe care l-am alocat atunci când a demarat acest program, în anul 2018. Noi estimăm că peste 100.000 de români vor putea să beneficieze de acest program”, a spus Fechet.

Începe programul ”Rabla pentru electrocasnice 2020”. Au fost incluse patru categorii noi

Acesta a menţionat şi categoriile de produse ce vor fi incluse în ediţia din acest an a Programului “Rabla pentru electrocasnice”.

“Finanţăm maxim 50% din valoarea unui echipament. Aici avem o noutate – faptul că am introdus, faţă de anii trecuţi, patru categorii noi de produse, respectiv: aspiratoare, uscătoare de rufe, tablete şi laptopuri. Cât priveşte valoarea fiecărui voucher, avem propusă suma de 500 de lei pentru laptopuri, 400 de lei pentru maşinile de spălat vase, aparate de aer condiţionat (inclusiv cele portabile), frigidere sau combine frigorifice, televizoare şi uscătoare de rufe, 300 de lei pentru maşina de spălat rufe şi pentru tablete.

Totodată, pentru achiziţionarea de aspiratoare oferim un voucher de 200 de lei. Este important să ştim să aceste vouchere vor fi emise în mod electronic. Modalitatea de obţinere a acestora va fi una foarte simplă: practic, fiecare român va intra pe site-ul Fondului pentru Mediu unde nu trebuie să introducă decât datele personale şi categoria de echipament pentru care doreşte să beneficieze de voucher.

Se va emite un voucher electronic care va putea fi utilizat atât fizic, în magazinul unui comerciant, cât şi electronic pe site-ul comercianţilor într-un termen de maxim 15 zile. Dacă nu va fi folosită, suma respectivă va putea fi pusă la dispoziţia altui beneficiar care va dori să se înscrie în program în măsura în care vor exista încă fonduri suficiente”, a explicat ministrul Mediului.

Oficialul a menţionat, totodată, că fiecare român poate solicita cel mult un voucher pentru fiecare categorie de produse.

“Condiţia este să ducem fie la magazinul fizic, fie să predăm curierului la achiziţionarea unui produs un electrocasnic vechi din aceeaşi categorie. Aici avem şi două excepţii – la uscătoare de rufe nu este neapărat nevoie să predea exact un uscător de rufe, ci un alt electrocasnic vechi, iar la maşinile de spălat vase se pot preda şi alte tipuri de electrocasnice. În cazul laptopurilor şi tabletelor ne dorim să scoatem din funcţiune calculatoarele vechi şi acolo va trebui să se predea un calculator vechi. Fiecare român poate să beneficieze de unul sau mai multe vouchere din fiecare categorie. Practic, având nouă categorii, pot obţine nouă vouchere diferite. Faţă de anii trecuţi, când procesarea dosarelor de finanţare se făcea exclusiv manual, anul acesta am solicitat colegilor ca întregul proces de emitere al voucherelor, dar mai ales de validare a acestor vouchere în vederea decontărilor de către comercianţi să fie un proces digital, automatizat şi care să se întâmple în timp real”, a afirmat Mircea Feche

În 2019, Programul “Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou – de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate