Connect with us

ACTUALITATE

Cum va fi vremea în săptămâna 09–15 noiembrie: Se răcește și mai tare, iar în week-end vin ninsori în Moldova

PublicatUrmează o săptămână în care valorile termice se vor păstra în valori normale pentru data din calendar, în prima parte a săptămânii, iar mai apoi vorbim de temperaturi chiar sub normalul climatologic. Din păcate, vorbim și de un deficit important de precipitații, în cea mai mare parte a țării.

Avem parte de multă ceață, iar spre finalul săptămânii avem parte de lapoviță și ninsori nu doar în zonele montane, ci și prin nordul și centrul Moldovei.

Luni, 09 noiembrie:

– Noaptea de duminică spre luni vine cu temperaturi minime, care prin zonele montane, Muntenia, Transilvania și Maramureș nu vor mai trece de 1 – 2 grade, iar pe crestele montane vorbim de valori negative, spre –2 grade. În restul țării minimele se opresc la 4 – 6 grade.

În ceea ce privește temperaturile maxime ne confruntăm cu fenomenul de inversiune termică, care va face ca în zonele deluroase din Muntenia și Oltenia, prin sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul Banatului și prin Dobrogea să avem maxime de 13 – 14 grade, în timp ce în zonele joase din restul țării să nu depășim 9 – 11, 12 grade.

Precipitațiile vor lipsi in peisaj.

Marți, 10 noiembrie:

– Noaptea vine cu temperaturi în creștere în bună parte din țară, vorbim de valori de la 7 spre 9, 10 grade. Minime modeste rămân prin Transilvania, Maramureș (3 – 4 grade), în timp ce prin zonele montane se ating –2, –3 grade.

Maximele de la 9 la 11, 12 grade vor caracteriza temperaturi normale pentru data din calendar în bună parte din țară, ușor mai ridicate prin Transilvania și sub medie prin Banat și Crișana.

Ploi slabe sunt posibile prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana și zonele montane (ploi care nu vor cumula mai mult de 1 – 2 l/mp).

Miercuri, 11 noiembrie:

– Minimele pleacă de la valori de –0 spre –3 grade prin zonele montane, 3 – 5, 6 grade prin Transilvania, Moldova, Maramureș, respectiv 6 – 8, 9 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Maximele diurne vor fi în limitele normalului perioadei, ușor mai ridicate prin Transilvania, Maramureș, estul Banatului și Crișanei, respectiv sub norma climatologică mai ales prin orientali. Vorbim de valori de la 3 – 5 grade prin zonele montane, 8 – 10 grade prin nordul Olteniei, al Munteniei, Moldova, Crișana, Maramureș, bună parte din Transilvania. În restul zonelor țării se pot atinge și 11 – 13 grade.

Condiții de ploi slabe avem prin zonele montane, Oltenia, Crișana și SE Dobrogei.

Joi, 12 noiembrie:

– Nu avem schimbări majore în ceea ce privește distribuția temperaturilor minime, tot de valori de la –3 spre –0 grade vorbim prin zonele montane, 1 – 3 grade prin nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, 4 – 6 grade prin nordul Transilvaniei, Maramureș, dealurile Olteniei, Munteniei și centrul Moldovei. În restul țării se ating 8 – 10, izolat chiar 11 grade (prin Dobrogea).

În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem maxime de 11 – 13 grade, iar în restul țării ne oprim la 8 – 10 grade, cu 3 – 5 grade în zonele montane (1 – 2 grade pe creste).

Condiții de ploi slabe prin zonele montane, Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei.

Vineri, 13 noiembrie:

– Minimele nu mai trec de 4 –6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudul extrem al Olteniei, estul Munteniei, Dobrogea (unde se pot atinge și 8 – 9 grade), iar prin vestul extrem al Banatului vorbim de valori minime de 1 – 2 grade. În zonele montane vorbim de minime de la 1 grad spre –2, –3 grade.

Maximele se duc spre valori de 11 – 13 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Moldovei și a zonelor montane, unde ne oprima la 5 – 7 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Ploi slabe sunt posibile prin Moldova și Dobrogea.

Sâmbătă, 14 noiembrie:

– Nu avem schimbări importante nici la nivelul minimelor, nici la cel al maximelor. Rămânem cu cele mai ridicate valori tot prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (10 – 12 grade), în timp ce prin restul țării vorbim de maxime de 7 – 8 grade. prin nordul Moldovei, zonele montane ne oprim la maxime de 1 – 3 grade.

Apr și precipitațiile în peisaj, în cantități un pic mai mari, prin Transilvania, Maramureș, Moldova, Crișana, estul Munteniei și Dobrogea. Prin nordul Moldovei și prin sudul Dobrogei vorbim de cantități și de 10 – 15 l/mp.

Duminică, 15 noiembrie:

– Prin nordul și centrul Moldovei se răcește, astfel că maximele zilei nu mai trec de 2 –4 grade, în timp ce prin zonele montane vorbim de valori de la –0 spre –2 grade. Cel mai cald va fi prin Crișana, Banat, Oltenia, unde ajungem la maxime de 11 – 13 grade, pentru ca în restul țării să ne oprim la valori de 7 – 9 grade.

Despre precipitații vorbim prin Moldova, Dobrogea (aici se pot acumula și 15 – 20 l/mp) dar și prin zonele montane.

Vorbim de o săptămână cu deficit major de precipitații, singurele zone unde se vor acumula cantități mai importante fiind Moldova (10 l/mp) și Dobrogea (15 – 20 l/mp).

sursa: prognozemeteo.roPrognoze Meteo – Vremea în România, 

https://www.facebook.com/prognozemeteo

ACTUALITATE

Medic: Decembrie, lună de risc. Sărbători de iarnă „în familia restrânsă” și igienă strictă

Publicat

Managerul Institutului “Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că decembrie este o lună “de risc” în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, având în vedere evenimentele care au loc în această perioadă.

“În luna decembrie au fost şi vor fi mai multe momente care pot să ducă la creşterea numărului de infecţii. Dacă vorbim de vacanţa de 1 decembrie care tocmai s-a încheiat, aici, într-adevăr, dacă regulile nu au fost respectate şi distanţarea şi măsurile de igienă recomandate au fost poate trecute cu vederea în anumite momente, ne aşteptăm ca în următoarele două săptămâni să avem o creştere a numărului de infectări. Un alt moment extrem de dificil sau un moment extrem de sensibil, aş putea spune, este momentul alegerilor, pentru că, sigur, este un drept, trebuie să-l exercităm, este bine să ne exercităm acest drept, dar, în acest an, măsurile pe care le aplicăm atunci când vine vorba despre igienă personală trebuie să fie stricte. Dacă vom fi tot timpul prezenţi în momentul în care mergem către secţiile de votare, vom dezinfecta mâinile, vom purta masca corect şi vom păstra distanţa faţă de cei din jur, cu siguranţă riscul de infecţie este unul redus”, a explicat medicul.

În opinia sa, sărbătorile de iarnă ar trebui petrecute în acest an “în familia restrânsă”.

“Urmează sărbătorile de iarnă, sărbători pe care, de obicei, le petrecem în familie sau între prieteni. Probabil că anul acesta va trebui să le petrecem în familia restrânsă. Din punctul de vedere al evenimentelor pe care le parcurgem în luna decembrie şi al interacţiunii sociale, da, luna decembrie este o lună la risc pentru infecţia SARS-CoV-2, pentru că pornim de pe un platou destul de ridicat, avem un număr mare de infectări în acest moment, un număr de infectări care aduce, la rândul lui, un număr mare de pacienţi cu forme critice, un număr mare de pacienţi care, probabil, vor avea nevoie de un pat în spital”, a precizat managerul Institutului “Marius Nasta”.

Mahler a afirmat că îşi doreşte ca în această lună să se modifice procedura de testare şi să se folosească teste rapide pentru a putea fi izolate cât mai multe cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

“Mi-aş dori ca în acest decembrie să modificăm procedura de testare, să aplicăm testele rapide şi să putem depista cât mai multe cazuri, pentru a le izola”, a transmis ea.

Managerul Institutului “Marius Nasta” a subliniat necesitatea purtării corecte a măştii de protecţie, dezinfectării dese a mâinilor, păstrării distanţei fizice faţă de alte persoane.

“Trebuie mare prudenţă atunci când ieşim din casă, trebuie să purtăm corect masca de protecţie, trebuie să evităm să ne apropiem de persoanele din jurul nostru, nu pentru că ele ar fi bolnave, ci pentru că s-ar putea ca noi să fim bolnavi şi să riscăm să îi îmbolnăvim pe ei. Trebuie să dezinfectăm frecvent mâinile mai ales atunci când atingem suprafeţe comune, chiar şi clanţa de la secţiile de votare, chiar şi pixul sau ştampila de vot. Este foarte important ca dezinfecţia mâinilor să se facă cu substanţe pe bază de alcool care să fie lăsate pe mână până în momentul în care mâna se usucă”, a evidenţiat medicul. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Anunț important de la șeful comitetului de vaccinare din România. Va fi obligatoriu vaccinul?

Publicat

Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat vineri că vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie.

„Apariţia unui vaccin care va fi aprobat de toate agenţiile de reglementare de la nivel european va reuşi să ne confere din nou un control asupra stării noastre de sănătate şi să putem reveni la normalitate.(…) Strategia de vaccinare din România este perfect compatibilă cu toate recomandările de la nivelul UE şi OMS.(…) Campania de vaccinare şi cea de comunicare sunt în deplin acord cu toate recomandările de la nivelul UE, avem datoria să derulăm o activitate de comunicare şi informare transparentă şi onestă pentru ca toate persoanele să aibă toate informaţiile pentru a hotărî dacă se vaccinează sau nu se vaccinează. Vaccinarea este voluntară şi nu obligatorie, este un drept şi nu o obligaţie”, a spus Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pe ce se va baza succesul vaccinării în România?

Publicat

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că încrederea publică reprezintă elementul esenţial care va sta la baza succesului campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

“În momentul de faţă, încrederea publică în vaccinare reprezintă elementul esenţial care va sta la baza succesului activităţilor de vaccinare. După cum ştim, încrederea se câştigă şi nu se impune. (…) Cred că prin acţiuni coerente care vor fi aduse în opinia publică, care vor fi comunicate periodic pe măsură ce noi îndeplinim diverse activităţi în toată această activitate de vaccinare, toate aceste lucruri vor sta la baza creşterii încrederii populaţiei generale, dar şi a anumitor categorii socio-profesionale în vaccinarea împotriva COVID”, a declarat Gheorghiţă, vineri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Austria a început testarea în masă / Cozi lungi de aşteptare în Viena, Tirol şi Vorarlberg

Publicat

În Austria a început vineri testarea în masă a populaţiei la noul coronavirus, în pofida îndoielilor exprimate de consilieri ştiinţifici ai guvernului, transmite dpa.

Cozi lungi de aşteptare s-au format la centrele de testare din Viena şi din landurile vestice Tirol şi Vorarlberg, după cum au relatat posturile ORF şi Oe24. Alte landuri urmează să înceapă campania de testare în masă în zilele următoare.

Cancelarul Sebastian Kurz a anunţat la sfârşitul lunii noiembrie un plan de testare voluntară, ca măsură de încetinire a propagării coronavirusului.

Dacă din cei 8,9 milioane de locuitori ai Austriei vor fi testaţi câteva milioane, autorităţile vor putea depista şi izola multe persoane infectate care nu prezintă simptome, a argumentat el.

Cu toate acestea, ‘un număr semnificativ de experţi’ i-au spus ministrului sănătăţii, Rudolf Anschober, că se opun acestui plan, după cum reiese din înregistrările unei întâlniri recente.

Ei au avertizat că testele negative le vor induce oamenilor ideea greşită că vor putea petrece sărbătorile de sfârşit de an cu rudele în condiţii normale.

Experţii mai sunt îngrijoraţi şi de rezultatele false pe care le generează kiturile folosite la testarea rapidă.

În locul testării populaţiei generale, experţii ar prefera o concentrare pe grupe specifice cu risc ridicat şi un efort mai puternic de depistare a celor care au venit în contact cu persoane infectate.

Campania de testare în masă în Austria are loc după eforturi similare desfăşurate în Slovacia şi în regiunea italiană Trentino-Tirolul de Sud în săptămânile recente.

Totuşi, Slovacia a început ulterior să se îndepărteze de această abordare, în lipsa capacităţii de urmărire a contacţilor. Un al doilea val de testare în masă a populaţiei a fost amânat.AGERPRES

Citește mai departe