Connect with us

EVENIMENT

Vremea până la sfârșitul lunii mai: Se încălzește, dar sunt anunțate furtuni. Prognoza meteo pe două săptămâni

Publicat

soare furtuna

Administrația Națională de Meteorologie a emis luni, 15 mai 2023, prognoza meteo pe regiuni, pentru următoarele două săptămâni. Meteorologii anunță în următoarele două săptămâni variații semnificative de temperatură, dar și multe ploi și furtuni.

Prognoza meteo pe regiuni, în perioada 15 – 28 mai 2023

Prognoza meteo pe regiuni. BANAT

În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi alternanțe termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 și 19 mai) media maximelor va fi de 19…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24…26 grade, cu aceeași evoluție și în privința minimelor (în unele nopți cu 10…12 grade și 14…16 grade în cele mai calde).

Pentru perioada 22 – 28 mai sunt estimate temperaturi mai constante, în general ușor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25…26 de grade ziua și 13…16 grade noaptea, mediat regional.

Pe parcursul întregului interval de referință excedentul pluviometric va fi semnificativ.

Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate.

Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor. Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. CRIŞANA

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi importante; astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil 18 și 19 mai) media maximelor va fi de 18…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24…26 grade; minimele termice vor avea aceeași evoluție, în unele nopți cu valori de 9…11 grade, iar în cele mai calde de 13…16 grade.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general ușor peste cele caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 25…26 de grade ziua și 13…16 grade noaptea, mediat regional.

În întreg intervalul de referință regimul pluviometric va fi excedentar. Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate, pentru ca ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale să fie mai mare în cursul după-amiezilor.

Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. TRANSILVANIA

În prima săptămână, deși cu mici oscilații de la o zi la alta, valorile de temperatură se vor situa în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 20…23 de grade (mai ridicate în data de 16 mai) și ale minimelor de 7…11 grade. În a doua parte a intervalului de referință este estimat un regim termic relativ constant și caracterizat de valori ușor peste mediile multianuale, respectiv 22…25 de grade ziua și 8…12 grade noaptea, mediat regional.

La începutul intervalului, va ploua temporar în special în vestul și nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local și în rest, iar în ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal în a doua jumătate a lunii mai.

Ploile vor avea îndeosebi caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. MARAMUREŞ

În prima parte a intervalului valorile termice se vor situa în jurul celor climatologic specifice la mijlocul lunii mai, cu medii ale maximelor de 21…23 de grade și ale minimelor de 9…12 grade, cu mici oscilații de la o zi la alta.

Pentru cea de-a doua săptămână este estimat un regim termic relativ constant, cu temperaturi ușor peste mediile multianuale, respectiv 23…25 de grade ziua și 10…12 grade noaptea, mediat regional.

În primele zile ale intervalului, va ploua temporar, pe alocuri în cantități mai însemnate, iar cu precădere în vestul regiunii regimul pluviometric va fi ușor excedentar.

După data de 23 mai, ploi locale se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.

Vor fi mai ales averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. MOLDOVA

În cea mai mare parte a intervalului de referință, regimul termic va fi caracterizat de valori în jurul sau ușor peste cele normale pentru a doua jumătate a lunii mai, fără oscilații semnificative de la o zi la alta.

Astfel, în medie regională, vor fi temperaturi maxime de 22…25 de grade și minime de 10…13 grade, posibil mai ridicate în perioada 20-21 mai și la finalul celor două săptămâni de prognoză.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată după 19 mai, până la acea dată aceastea urmând a se semnala pe spații restrânse și pentru scurtă durată, astfel că, în ansamblu, în prima săptămână regimul pluviometric va fi ușor deficitar.

Vor fi în special averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. DOBROGEA

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vor fi ușoare oscilații termice de la o zi la alta, însă în general temperaturile se vor situa în jurul celor normale în a doua jumătate a lunii mai.

Media maximelor diurne va fi de 21…24 de grade, cu valori mai ridicate în zilele de 16, 20 și 21 mai și posibil la finalul intervalului, iar cea a minimelor de 11…14 grade.

Cu precădere în primele zile din interval, pe litoral valorile termice din cursul zilei vor fi mai modeste (17…20 de grade).

În prima săptămână, regimul pluviometric va fi ușor deficitar, ploi locale fiind de așteptat în special în jurul datei de 18 mai.

Estimările prognostice indică o probabilitate mai ridicată de ploaie și în perioada 23-25 mai. Vor fi în special averse și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilității atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. MUNTENIA

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta; astfel, vor fi zile mai răcoroase (cea de 17 mai în special) când media maximelor va fi de 19…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 24…27 de grade; minimele termice vor fi de 11…13 grade, ușor mai mici în primele nopți.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 23…25 de grade ziua și 11…13 grade noaptea, mediat regional.

Va ploua temporar în perioada 17 – 19 mai, iar estimările prognostice indică o creștere a probabilității pentru ploi locale și după data de 23 mai, când acestea se vor semnala în special în orele după-amiezilor.

Ploile vor avea mai ales caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. OLTENIA

În prima săptămână a intervalului de prognoză, vor fi alternanțe termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, în zilele cele mai răcoroase (în special pe 18 mai) media maximelor va fi de 19…21 de grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 25…26 grade, cu aceeași evoluție și în privința minimelor (în unele nopți cu 10…12 grade, iar în cele mai calde 13…16 grade).

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, în general în jurul celor caracteristice în ultima decadă a lunii mai, respectiv 22…25 de grade ziua și 12…15 grade noaptea, mediat regional.

Pe parcursul întregului interval de referință regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a regiunii.

Între 15 și 19 mai, va ploua temporar, local în cantități mai însemnate.

Ulterior, după 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare în cursul după-amiezilor.

Ploile vor avea în special caracter de aversă și se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabiltații atmosferice.

Prognoza meteo pe regiuni. LA MUNTE

Prima săptămână a intervalului va fi caracterizată de oscilații termice de la o zi la alta, însă abaterile față de normele perioadei nu vor fi semnificative.

Astfel, în zilele cele mai răcoroase (cel mai probabil în perioada 17 – 19 mai) media maximelor va fi de 10…16 grade, iar în cele mai calde (16, 20 și 21 mai) de 18…20 de grade, dar la altitudini mari valorile termice vor fi mult mai modeste; minimele termice, mediat pentru întreaga zona montană, vor fi de 3…9 grade.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa în general în jurul celor normale pentru ultima decadă a lunii mai.

Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată în majoritatea zilelor din interval, cu precădere în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali unde, mai ales în prima săptămână, excendentul pluviometric poate fi semnificativ.

După data de 22 mai, poile se vor semnala în special în cursul după-amiezilor.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de biciclete. Sfaturile Poliției

Publicat

hot de biciclete 1 e1713528673817.jpeg

Un clujean de 28 de ani a fost reținut pentru furt de biciclete. A furat inclusiv 30kg de țevi de cupru. A cauzat un prejudiciu de aproximativ 7.700 de lei.

„În data de 18 aprilie a.c. polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 28 de ani, din Cluj-Napoca, cercetat pentru furtul mai multor biciclete.

bicicleta furatabicicleta furata

FOTO. Clujean de 28 de ani, REȚINUT pentru FURT de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în programul Visa Waiver. Ce spun reprezentanții Guvernului

Publicat

românia, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor pentru admiterea în

Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, a informat Guvernul.

Guvernul aminteşte că, pentru scăderea ratei de refuz sub pragul de 3%, este nevoie de sprijinul tuturor cetăţenilor români care deţin sau au deţinut viza SUA de tip B1/B2 – afaceri şi turism.

„Reînnoirea acesteia în următoarele şase luni ne poate asigura succesul”, au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Farul-CFR Cluj, 5-1. UMILINȚĂ! Dacă atacul nu dă GOLURI, măcar ia apărarea destule

Publicat

cfr cj e1707587780746.jpg

CFR Cluj a întâlnit, vineri seara, în deplasare, pe Farul, într-un meci din etapa a 5-a din play-off-ul Superligii de fotbal. Clujenii aveau 31p. și erau pe locul 2 în timp ce constănțenii ocupau locul 4 cu 29p. După o partidă în care le-a ieșit totul în fața unui adversar căruia i-a intrat totul, Farul câștigă cu 5-1. Au înscris Munteanu (min.22), Cojocaru (min.41 și 78), Grameni (min.67) și Ganea (min.83), respectiv Otele (min.76).

Echipele de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Cum funcționează

Publicat

un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia

Un program informatic bazat pe inteligența artificială poate prezice demisia angajaților. Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia salariaților sau de perioada de timp în care aceștia rămân în firmă ar putea avea un nouă metodă la dispoziție.

Îl vor putea identifica pe următorul salariat care ar putea părăsi compania pentru care lucrează, informează AFP.

Un astfel de program informatic a fost dezvoltat de cercetători din Japonia. Obiectivul este să ajute firmele să ofere un…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe