Connect with us

ACTUALITATE

Cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în trei școli din Franța

Publicat

elevi

Franţa devine, începând din acest an, a şaptea ţară din Europa în care va fi predat cursul opţional de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR).

Acest lucru a fost posibil, potricit unui comunicat al Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ca urmare a demersurilor întreprinse de către Institutul Limbii Române (ILR) şi Ambasada României în Franţa, precum şi a sprijinului oferit de către Primăria localităţii Le Blanc-Mesnil, informează

„Sunt bucuros că acest demers prinde viaţă! Avem o relaţie excelentă cu Thierry Meignen, primarul oraşului Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români.

A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de către Institutul Limbii Române şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost, de altfel, la Paris şi au fost selectaţi şi profesorii care vor susţine cursurile.

Astfel că, din această toamnă, în trei şcoli din Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevi români şi nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franţa şi sunt convins că vor urma şi altele”, a declarat ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

„Sunt încântată să vorbesc despre această premieră educaţională, şi anume: din toamnă, în trei şcoli franceze, copiii români, dar nu doar aceştia se vor bucura de posibilitatea de a studia cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească. Doresc să o felicit pe doamna Daiana-Theodora Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, care a coordonat cu profesionalism şi dăruire această importantă realizare. Am încredere şi sunt convinsă că, în timp, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Institutul Limbii Române, va extinde acest program şi va promova, astfel, cunoaşterea limbii şi culturii naţionale”, a spus, la rândul său, ministrul Educaţiei, Monica Anisie.

Cele trei şcoli vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesaţi, nu doar elevilor de origine română, numărul estimat de cursanţi fiind de 150.

Potrivit MEC, protocolul pentru desfăşurarea acestui curs în oraşul Le Blanc-Mesnil a fost semnat în luna iulie, iar la finalul săptămânii trecute, Institutul Limbii Române a încheiat procedura de selecţie a personalului didactic care îl va susţine.

Franţa se alătură, astfel, celorlalte şase ţări în care se derulează programul LCCR (Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), însumând 128 de colaboratori, 446 de unităţi şcolare, 849 de grupe de elevi şi aproximativ 13.200 de cursanţi.

Cursul opţional este predat de cadre calificate, selectate prin concurs din rândul comunităţii româneşti, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit. Pe lângă orele de curs, profesorii şi elevii sunt implicaţi în activităţi culturale, de promovare a culturii şi civilizaţiei româneşti în mediile educaţionale şi în comunităţile de care aparţin.

Conform MEC, în Belgia, limba română a fost preluată şi în programa şcolară, prin cursurile de multiculturalism, susţinute tot de colaboratorii Institutului Limbii Române.

Obiectivele principale ale cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (lansat, iniţial, în Italia şi Spania, în anul şcolar 2007-2008): integrarea elevilor de origine română în ţările de adopţie, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identităţii naţionale – limbă şi cultură, facilitarea reintegrării în învăţământul preuniversitar şi universitar românesc a elevilor români din diaspora, în momentul reîntoarcerii în ţară, facilitarea parcursului şcolar al elevilor de origine română în ţările de adopţie (în Irlanda şi Franţa, aceştia pot susţine o probă de Bacalaureat la disciplina Limba română), promovarea limbii şi a culturii româneşti în ţările în care se predă cursul (având în vedere că acest curs este deschis şi elevilor din aceste ţări, grupele putând fi mixte). Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Mihai Eminescu din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Corneliu Maricel Maxim, consilier local din muncipiul Botoșani

Publicat

maxim 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi consilierul local din CLM Botoșani, Corneliu Maricel Maxim.
Acesta a părăsit recent PNL Botoșani și va candida pe listele noii formațiuni politice numite Forța Dreptei, o formațiune care a reușit deja să îi atragă pe vechi liberali care sunt nemulțumiți de alianța cu PSD. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe