Connect with us

EDUCATIE

Cursuri suspendate din cauza coronavirusului la Universitățile din Arad și Târgu Jiu. Recomandări de carantină pentru studenți din Timișoara și Cluj-Napoca

Publicat

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a luat măsura suspendării cursurilor în perioada 24 februarie – 8 martie, iar Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu a decis suspendarea cursurilor până la sfârşitul săptămânii, având în vedere „actualul context epidemiologic”, informează, luni, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit sursei citate, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a luat decizia ca toţi studenţii şi cadrele didactice care au fost în ultimele 14 zile în zone cu risc de infecţie cu coronavirus (Covid-19) vor intra pentru o perioadă de 14 zile în carantină la domiciliu.

Totodată, activităţile didactice la programele de studii cu predare în limba engleză şi franceză se suspendă timp de 14 zile, respectiv până la luarea unei decizii ulterioare.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a anunţat că, începând din data de 24 februarie 2020, persoanele revenite în ţară de mai puţin de 14 zile după o călătorie în nordul Italiei, cu precădere în regiunile Lombardia, Veneto şi Emilia Romagna, trebuie să rămână acasă pentru autoizolare până la 14 zile şi să evite orice contact cu alte persoane”, anunţă MEC.

Universităţile au obligaţia de a monitoriza starea de sănătate a studenţilor prin cabinetele medicale iar în situaţia în care sunt depistaţi studenţi care manifestă probleme medicale, trebuie să informeze Direcţia de sănătate publică.

MEC menţionează că în baza autonomiei universitare, decizia privind suspendarea procesului educaţional şi modalitatea de recuperare a activităţilor didactice aparţin conducerii universităţii, cu aprobarea Senatului Universitar şi a Consiliului de Administraţie, urmând a informa ministerul cu privire la decizia luată. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EDUCATIE

Universitatea din Oradea va primi cea mai mare finanțare din țară pentru proiectele de mobilitate Erasmus+

Publicat

universitatea oradea 27072022.jpg

Universitatea din Oradea va primi cea mai mare finanţare din ţară pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. Este vorba despre peste un milion de euro, dintr-un total de 8 milioane de euro care vor fi împărţiţi între 44 de universităţi din România.

Potrivit comunicatului universităţii, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) a dat publicităţii rezultatele selecţiei de candidaturi Proiecte de mobilitate în domeniul universitar susţinute din fondurile politicii externe ale UE, KA171-HED Apelul 2022 – runda 23 februarie 2022.

Profesori şi studenţi din aproape 40 de țări, incluși în parteneriat

„Universitatea din Oradea îşi reconfirmă opţiunea fermă în direcţia internaţionalizării. De această dată, instituţia academică orădeană se situează în fruntea clasamentului naţional al finanţării proiectelor de mobilitate din domeniul universitar, proiecte susţinute din fondurile politicii externe ale Uniunii Europene. Este vorba de fonduri dedicate mobilităţii universitare din ţări neasociate programelor Erasmus +” se arată în comunicatul universităţii.

Graţie acestor finanţări, profesori şi studenţi de la Universitatea din Oradea şi din aproape 40 de ţări ale lumii, precum: Peru, Arabia Saudită, Armenia, Republica Moldova, Ucraina, Israel, Iordania, Kenya, Africa de Sud, SUA, Canada, Albania, Muntenegru, vor putea să înveţe sau să susţină cursuri la Oradea, respectiv în universităţi din aceste state.

„Universitatea din Oradea a aplicat pentru toate cele 12 regiuni ale lumii eligibile în cadrul acestui proiect şi a primit finanţare pentru fiecare din ele. Unul din cele mai importante aspecte legate de acest incontestabil succes este faptul că, prin intermediul Universităţii din Oradea, profesorii şi studenţii care vor lua parte la aceste programe de mobilitate pot accesa şi alte instituţii academice europene, partenerele noastre în cadrul programului EU GREEN”, a precizat coordonatoarea Departamentului de Relaţii Internaţionale al Universităţii din Oradea, Carmen Buran.

Prorectorul Sorin Borza a subliniat, la rândul său, că această alocare în topul naţional „este un rezultat semnificativ, rodul unei munci de echipă”, cu atât mai de apreciat cu cât alte universităţi, precum cele din Cluj-Napoca sau Timişoara, au primit alocări bugetare sub nivelul record atins de Universitatea din Oradea.

„Acest succes vine să confirme încă o dată opţiunea spre internaţionalizare a universităţii noastre, în contextul apartenenţei ei la consorţiul EU GREEN”, a conchis prorectorul.

Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Rechizite pentru elevii din familii defavorizate. A fost virată suma de 500 de lei pentru aproape 100.000 de copii

Publicat

scoala elevi generic ebihoreanul 23062022 1.jpg
sursa foto ebihoreanul.ro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a virat luni, 19 septembrie, peste 48 milioane de lei reprezentând ajutorul pentru rechizitele copiilor din familii defavorizate.

Potrivit instituției, în total au beneficiat de ajutor 97.888 de beneficiari, preşcolari şi elevi din familii defavorizate.

Astfel, începând de marţi, sprijinul financiar de 500 de lei va ajunge pe cardurile realizate special pentru acest program.

„Pentru copiii din medii defavorizate, accesul la educaţie este esenţial pentru a se putea încadra, ca adulţi, pe piaţa muncii, însă de cele mai multe ori condiţiile materiale în care trăiesc îi expun riscului de abandon şcolar.

Ajutorul pentru rechizite şi îmbrăcăminte acordat preşcolarilor şi elevilor vulnerabili şi în acest an şcolar reprezintă, pentru mulţi dintre ei, şansa de a merge în continuare la şcoală.

Mă bucur că am reuşit să facem astăzi plăţile pentru aproape 100.000 de elevi, care vor putea utiliza sprijinul în cursul acestei săptămâni. În anul şcolar 2022-2023, peste 300.000 de copii din medii defavorizate vor primi cei 500 de lei, datorită Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, a precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Rechizite pentru elevii din familii defavorizate. Cine primește ajutor

Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei: copiii din învăţământul de stat preşcolar, cu condiţia ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei); elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (1.275 lei).

Potrivit MIPE, cardurile pentru beneficiarii deveniţi eligibili începând din acest an şcolar vor fi emise şi distribuite în cursul lunii octombrie, urmând ca ajutoarele să fie virate în prima parte a lunii noiembrie.

De asemenea, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) se vor acorda în acest an şcolar ajutoare pentru rechizite şi îmbrăcăminte în valoare totală de peste 150 de milioane de lei, pentru aproximativ 300.000 de preşcolari şi elevi din familii defavorizate.

Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional pot fi utilizate numai la unităţile cu care emitenţii cardurilor au contracte de afiliere.

Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Guvernul va creşte sumele alocate elevilor care au obţinut premii la concursurile internaţionale

Publicat

ciuca premier sursa foto captura video fb guvernul romaniei
sursa foto: captură video: Facebook / Guvernul României

Guvernul va aproba creşterea sumelor alocate elevilor, care au obţinut premii la concursurile internaţionale, a declarat miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

„Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei, recunoaşterea şi recompensarea performanţei, în acest sens reuşind să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul s-a referit, în context, la transportul şcolar al elevilor din mediul rural, îndeosebi a celor proveniţi din familii cu probleme financiare.

„La nivelul Guvernului şi în discuţiile avute în particular cu domnul ministru am solicitat ca prin măsurile pe care le luăm să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din ţara noastră dreptul la educaţie şi să facilităm, prin măsurile pe care le luăm la nivel central, împreună cu autorităţile locale – subiect pe care l-am discutat şi în întâlnirile pe care le-am avut cu mediul asociativ al autorităţilor locale – să facem în aşa fel încât să ne coordonăm efortul pentru ca să asigurăm copiilor din România accesul şi, desigur, dreptul la educaţie”, a declarat Nicolae Ciucă. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației: Gratuitatea transportului elevilor şi bursele sociale sunt asigurate de la bugetul de stat

Publicat

sorin cimpeanu 1 1000x600.jpg
Arhivă foto

Ministrul Educaţiei, a declarat sâmbătă că asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale „sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României”. Sorin Cîmpeanu a declarat că bursele sociale sunt asigurate de la bugetul de stat.

„Asigurarea gratuităţii transportului elevilor şi bursele sociale sunt de maximă importanţă pentru Guvernul României şi sunt asigurate, fiecare în parte, de la bugetul de stat!

Bursa socială este pentru elevi aflaţi în dificultate din punct de vedere socio-economic sau medical. Bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei faţă de 270 milioane lei în 2020) şi este asigurat de la bugetul de stat.

Toţi elevii care învaţă într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu şi şcoală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic şi/sau medical sau de bursele acordate pentru performanţa şcolară”, a scris Cîmpeanu, pe Facebook.

El a adăugat că toţi elevii care au nevoie de sprijin din perspectiva socio-economică sau medicală primesc anul acesta burse sociale în valoare de 200 lei pe lună, 12 luni pe an.

Ministrul Educației: Gratuitatea transportului elevilor şi bursele sociale sunt asigurate de la bugetul de stat: Pe cât timp este acordat acest sprijin

„Conştient de faptul că anumite categorii de elevi se află în situaţii de dezavantaj independent de statutul socio-economic, Ministerul Educaţiei a decis să acorde burse sociale în acelaşi cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci şi altor categorii de copii şi tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi.

Şi acest tip de sprijin este acordat pe toată durata anului calendaristic.

În acelaşi spirit al susţinerii măsurilor sociale, în anul şcolar 2022-2023 Guvernul a dublat numărul beneficiarilor Programului ‘Masa caldă’, crescând în acelaşi timp cu 50% cuantumul alocat fiecărei mese”, afirmă ministrul.

Ministrul Educației: Gratuitatea transportului elevilor şi bursele sociale sunt asigurate de la bugetul de stat: Ce a mai afirmat Cîmpeanu

Cîmpeanu afirmă că prin proiectul legii „România Educată” bugetul anual pentru bursele elevilor se va dubla în raport cu anul 2022 şi va fi de 10 ori mai mare în raport cu anul 2020 (2,7 miliarde lei anual faţă de 270 milioane lei în anul 2020).

„Reprezentanţii politicianismului care solicită să primească burse sociale şi toţi elevii proveniţi din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că locuind în proximitatea marilor oraşe învaţă în licee din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflaţi cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat!

Iar cu acest lucru Ministerul Educaţiei nu poate fi de acord! Bursele sociale, alături de alte măsuri sociale, precum acordarea de tichete sociale în valoare de 500 lei acordate tuturor elevilor care au nevoie de sprijin, încurajează egalitatea de şanse.

Resursele trebuie astfel dirijate încât să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie şi astfel să fie eficiente în reducerea abandonului şcolar şi în asigurarea de condiţii mai bune de participare la educaţie pentru elevii proveniţi din medii socio-economice defavorizate sau din familii defavorizate”, conchide ministrul. Agerpres

Citește mai departe