Connect with us

EVENIMENT

Curtea Constituţională a României respinge sesizările referitoare la legile Justiţiei

Publicat

ccr
Arhivă foto

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului, sesizări cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii.

„Este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forţat la maximum procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia”, afirma, recent, deputatul USR Stelian Ion, adăugând că legile Justiţiei „oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie” şi fac mult mai mult rău întregii societăţi.

Şi Alianţa pentru Unirea Românilor a sesizat Curtea Constituţională a României cu privire la cele trei acte normative.

„Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituţionale din cauza manierei abuzive şi dispreţuitoare în care au fost votate, dar şi prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare”, preciza AUR într-un comunicat de presă.

Potrivit AUR, nesancţionarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale „goleşte de eficacitate” caracterul obligatoriu al acestora.

Totodată, Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR în legătură cu mai multe articole din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Textele de lege criticate de Avocatul Poporului se referă la articolul 206 şi articolul 234 alineatul (2).

Curtea Constituţională a României respinge sesizările referitoare la legile Justiţiei. Ce prevede articolul 206

„Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor sunt liberi să organizeze sau să adere la organizaţii profesionale locale, naţionale şi internaţionale, în scopul apărării drepturilor şi intereselor lor profesionale şi pot fi membri ai societăţilor ştiinţifice sau academice, precum şi ai oricărei persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, putând face parte din organele de conducere ale acestora”, prevede articolul 206.

Articolul 234 alineatul (2) din lege stabileşte că „judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaţionale şi pot avea calitatea de expert în proiecte cu finanţare externă în domeniul justiţiei”.

Avocatul Poporului arăta că, pe lângă formele de manifestare a dreptului de asociere, legea preconizează o extindere a ariei funcţiilor ce pot fi ocupate de judecători şi procurori care excedează activităţii de înfăptuire a justiţiei. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

Publicat

1713701683 nori si soare e1587975866868.jpg

ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii mai. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în general apropiate de cele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Acțiune umanitară pentru persoanele din zonele greu accesibile ale Apusenilor. Cadouri de la copiii din Aiud, duse de ASCORi

Publicat

acțiune umanitară pentru persoanele din zonele greu accesibile ale apusenilor.

Membrii Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia au desfășurat sâmbătă o acțiune umanitară pentru persoanele care locuiesc în zonele greu accesibile din Munții Apuseni.

Astfel, tinerii organizației studențești, însoțiți de părintele Andrei Bâldea, protopop al protoieriei Câmpeni, au vizitat peste 60 de familii din comuna Vidra, oferindu-le în dar pachete cu alimente neperisabile (făină, zahăr, ulei, paste, griș, orez și…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

Publicat

smurd masina cluj e1634720297384.jpg

O femeie de 30 de ani din Baciu a căzut de la înălțime, duminică. Aceasta a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportată la spital, conștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, pe strada Saturn din localitatea Baciu, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane care a suferit mai multe traumatisme, cel mai probabil în urma căderii de la înălțime.

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce s-ar întâmpla dacă un oraș din România ar trece la un consum full-electric: Trei scenarii legate de costurile pentru populație

Publicat

ce s ar întâmpla dacă un oraș din românia ar trece

Ce s-ar întâmpla dacă un oraș din România ar trece la un consum full-electric. Asociația Energie Inteligentă a analizat trei scenarii legate de costuri, pe care le-a adunat într-un studiu. 

Primul studiu privind convertirea energetică a unui oraș din România în full-electric, realizat de Asociația Energia Inteligentă, arată că din trei scenarii analizate (full electric, Mix energetic cu și fără termoficare), scenariul full electric ar aduce cele mai mari creșteri de costuri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe