Connect with us

EVENIMENT

Curtea de Apel Bucureşti a amânat din nou pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”

Publicat

sentinta proces tribunal

Curtea de Apel Bucureşti a amânat joi, pentru 15 aprilie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Procesul s-a terminat în luna decembrie, iar judecătorii au amânat în două rânduri pronunţarea sentinţei, pe 3 ianuarie şi 3 martie 2020.

Deşi instanţa a avut la dispoziţie două luni de la ultima amânare pentru redactarea deciziei, CAB dă vina acum pe avocaţi, care ar fi continuat să depună concluzii scrise după data stabilită de magistraţi.

„Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022”, se arată într-un comunicat al CAB.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

Procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul ‘Colectiv’, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

* Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

* cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

* Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

* pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

* Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

* George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

* Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;

* Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;

* Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Zile libere 2023: când pică ultimele două minivacanțe din acest an. Trei noi zile libere pentru angajați, în 2024

Publicat

zile libere 2023: când pică ultimele două minivacanțe din acest

Până la sfârșitul acestui an românii vor mai avea parte de patru zile libere și două minivacanțe. Următoarea minivacanță va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, de Sfântul Andrei (joi, 30 noiembrie) și de Ziua Națională a României (vineri, 1 Decembrie). Angajații se vor bucura astfel de patru zile libere, de joi până luni.

Salariații de la stat vor beneficia în 2024 de trei zile libere în plus, pe lângă cele 17 sărbători legale.

Minivacanța de Sfântul Andrei…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE, clujeni. Grevă generală de luni la Casa de Pensii, AJOFP și AJPIS. Nu se plătesc pensii și indemnizații de șomaj

Publicat

pen 4.jpg

Instituțiile din Cluj-Napoca aflate în subordinea Ministerului Muncii – Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) declanșează, de luni, de la ora 8, o grevă generală pe termen nelimitat, astfel că nu vor fi asigurate serviciile către populație.

Astfel, nu se vor mai plăti pensiile, indemnizațiile de șomaj și prestațiile sociale.

Greva…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Salariul minim, din ianuarie 2024: angajații ar putea primi mai puțini bani față de luna decembrie. Care este explicația

Publicat

salariul minim, din ianuarie 2024: angajații ar putea primi mai

Salariul minim, din ianuarie 2024: angajații încadrați cu salariul minim pe economie ar putea primi din luna ianuarie 2024 cu 83 de lei mai puțin. „Paradoxul fiscal al salariului minim” este generat de eliminarea unei facilități, introduse în 2022 și care se va aplica până în luna decembrie 2023 inclusiv.

Prof. univ. dr. Adela Socol a explicat pentru Alba24 în detaliu situația:

Paradoxul salariului minim

„Noul an, 2024, îi va aduce pe antreprenorii români în ale căror…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, în județul Alba. Prognoza meteo pe localități, până în 3 decembrie 2023

Publicat

vremea în minivacanța de sfântul andrei și 1 decembrie, în

Vremea în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie în județul Alba. Prognoza meteo pe localități, până în 3 decembrie 2023: Urmează o săptămână interesantă, cu variații mari de temperaturi. În primele zile ale săptămânii va fi foarte frig, cu temperaturi maxime negative, cu perioade de ninsoare, ploi înghețate și fulguieli. Temperaturile minime coboară miercuri la valori de -8 grade Celsius,  la munte chiar -10 grade Celsius.

În săptămâna 27 noiembrie – 3…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe