Connect with us

EVENIMENT

Curtea de Apel Bucureşti urmează să pronunţe sentinţa definitivă în dosarul ”Colectiv”

Publicat

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) urmează să pronunţe, vineri, 15 aprilie 2022, sentinţa definitivă în dosarul ”Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Procesul s-a terminat în luna decembrie, iar judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei, ultima oară fiind pe 3 martie.

Pentru amânare, CAB a dat vina şi pe avocaţi, care ar fi continuat să depună concluzii scrise după data stabilită de magistraţi.

„Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022”, se arată într-un comunicat al CAB transmis în martie.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

Condamnări grele în dosarul ”Colectiv”

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

* Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

* cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

* Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

* pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

* Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

* George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

* Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;

* Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;

* Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Accident la Turda. Tânăr grav rănit după ce s-a răsturnat cu mașina

Publicat

accident turda bun.jpg

Un grav accident de circulație a avut loc sâmbătă dimineața la ieșirea din Turda Săndulești, în județul Cluj.

Un tânăr a fost recuperat de pe camp de pompieri și transportat la spital.

Accident la Turda. Tânăr grav rănit după ce s-a răsturnat cu mașina

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit în această dimineață la accidentul rutier petrecut la ieșire din Turda, spre comuna Săndulești.

Apelul de urgență a venit la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cât au crescut prețurile de închiriere apartamente, de la începutul anului. Situația în marile orașe din țară și la Alba Iulia

Publicat

cât au crescut prețurile de închiriere apartamente, de la începutul

Prețuri de închiriere apartamente. În orașele mari din România, prețurile au crescut cu 7% în luna martie 2025, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut. Însă comparativ cu februarie 2025, prețurile sunt mai mici. O evoluție similară au avut chiriile la Alba Iulia.

În raport cu luna anterioară (februarie 2025), prețurile din luna martie au scăzut cu 1%. Durata medie de tranzacționare a ofertelor la chirii a fost cu 10% mai mică față de luna martie a anului trecut,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Evenimente de weekend în Alba: expoziție cu vânzare de flori și plante la Aiud, concerte și activități în aer liber la Alba Iulia

Publicat

evenimente de weekend în alba: expoziție cu vânzare de flori

Evenimente de weekend în Alba: la sfârșitul acestei săptămâni, în mai multe locații sunt organizate evenimente la care pot participa locuitorii din județ și nu numai. La Aiud, continua PlantFEST, cu oferta de primăvară la categoria plante, flori și echipamente de grădinărit.

Sâmbătă seara, corul Universității Cambridge susține concert la Catedrala romano-catolică din Alba Iulia.

Duminică după-amiaza, sunteți invitați pe malul Mureșului, la debarcaderul din Partoș…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

5 aprilie, Ziua internațională a conștiinței. Inițiativă ONU de promovare a păcii, prin condiţii de stabilitate şi bunăstare

Publicat

5 aprilie, ziua internațională a conștiinței. inițiativă onu de promovare

Ziua internaţională a conştiinţei – International Day of Conscience (ONU) este sărbătorită în fiecare an la 5 aprilie. Aceasta urmăreşte promovarea unei culturi a păcii prin dragoste şi conştiinţă.

Adunarea Generală a ONU a declarat această zi cu scopul de a crea condiţii de stabilitate şi bunăstare, de relaţii paşnice şi prietenoase bazate pe respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale pentru toată lumea, fără deosebire de rasă, sex, limbă sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe