Connect with us

ACTUALITATE

Curtea supremă judecă miercuri contestația fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, împotriva controlului judiciar

Publicat

kovesi

Instanţa supremă va judeca, miercuri, contestaţia depusă de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar dispusă împotriva ei de procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă, în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

Joi, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de procurorii SIIJ în acest dosar.

Kovesi are mai multe interdicţii, ea neavând voie să părăsească ţara şi să vorbească cu presa despre dosarul în care este cercetată. De asemenea, nu poate activa ca procuror la Parchetul General.

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată joi peste şase ore la SIIJ, iar la ieşire a declarat că i s-a interzis să vorbească cu presa, considerând că aceasta este o măsură de a-i „închide gura”.

„Nu am voie să vă spun absolut nimic din ceea ce s-a întâmplat aici, astăzi, şi nici cu privire la acest dosar. (…) Cred că e o măsură de a-mi închide gura, de a nu mai spune ce se întâmplă, este o măsură de a ne hărţui în continuare pe toţi cei din sistemul judiciar care ne-am făcut treaba. După cum se ştie, sunt într-o procedură internaţională, în care am ieşit prima. Probabil că disperarea unora că voi putea ocupa acea funcţie (şef al Parchetului European – n.r.) a ajuns la anumite cote şi din acest motiv eu nu mai am voie să vorbesc cu presa”, le-a spus Kovesi jurnaliştilor.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupţie. Ghiţă susţinea că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în ţară, cu un avion, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internaţional de arestare.

Procurorii SIIJ arătau că Laura Codruţa Kovesi ar fi pretins şi primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la Sebastian Ghiţă în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reţinut următoarea situaţie de fapt – în cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins şi primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată (Sebastian Ghiţă – n.r.) în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia – Jakarta. (…) În perioada 2010 – aprilie 2011, aflându-se în exercitarea funcţiei de procuror general, Laura Codruţa Kovesi ar fi implicat instituţia pe care o conducea în procedura extrădării lui Nicolae Popa, cu încălcarea dispoziţiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementează competenţa autorităţilor centrale române în materie penală, a dispoziţiilor art. 70 şi următoarele din Legea 304/2004, care reglementează organizarea şi atribuţiile Ministerului Public, şi ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligaţia să asigure aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi care făceau parte din Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul IGPR, precum şi a unei persoane care făcea parte din cadrele active ale SRI”, preciza SIIJ.

Procurorii mai susţineau că, la data de 10 aprilie 2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate într-un dosar penal instrumentat de Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, în calitate de martor, prilej cu care aceasta ar fi declarat în mod nereal că relaţia pe care a avut-o cu Sebastian Ghiţă a fost una pur instituţională, negând existenţa unei relaţii private, deşi această relaţie ar fi constituit o împrejurare esenţială pentru cauza penală.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de PRIMĂRII. Anunțul ministrului Finanțelor

Publicat

noua taxă auto pentru mașinile poluante va fi stabilită de

Publicitate

Taxa auto pentru vehiculele poluante ar putea fi decisă la nivel local, nu national, deci de către primarii aleși de populație și de către consilierii locali. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat joi, după ședința de Guvern, că propunerile privind această taxă trebuie să vină din partea primăriilor, întrucât tot ele vor fi responsabile de aplicarea noilor măsuri, relatează alba24.ro.

Potrivit acestuia, taxa auto trebuie să vină la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comunele Albești și Coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. Investiții în energie verde din Fondul pentru Modernizare

Publicat

comunele albești și coțușca vor avea centrale fotovoltaice proprii. investiții

Publicitate

Vești bune pentru locuitorii comunelor Albești și Coțușca din județul Botoșani: cele două administrații locale au semnat contractele de finanțare pentru construirea unor centrale fotovoltaice, investiții care vor reduce semnificativ costurile cu energia electrică și vor aduce multiple beneficii comunităților.

Evenimentul a avut loc ieri, la sediul Ministerului Energiei, unde primarii Florin-Cristian Cîmpanu (Albești) și Constantin-Viorel Ciobanu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Noi obligații pentru operatorii de transport: Afișarea tarifelor în sistem Braille pentru nevăzători

Publicat

noi obligații pentru operatorii de transport: afișarea tarifelor în sistem

Publicitate

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis joi, spre publicare în Monitorul Oficial, un Ordin conform căruia operatorii economici din domeniul transportului public trebuie să se asigure că în interiorul mijloacelor de transport există plăcuțe cu afișarea prețului per călătorie, mesajul fiind transmis în sistem braille, precum și un Ordin privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Abia ăsta e ca Schumacher: Un tânăr de 24 de ani a fost prins cu 223 km/h pe A1. A fost sancționat drastic de polițiști

Publicat

abia ăsta e ca schumacher: un tânăr de 24 de

Publicitate

Un tânăr de 24 de ani a fost surprins de radar în timp ce rula cu nu mai puțin de 223 km/h pe autostrada A1, pe un tronson unde limita de viteză este de 130 km/h, una dintre cele mai mari viteze înregistrate de radar pe șoselele din România.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, incidentul s-a petrecut miercuri, 2 aprilie, pe autostrada A1, la kilometrul 431, sensul de mers dinspre Lugoj către Deva.

Polițiștii din cadrul Biroului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe