EVENIMENT
CUTREMUR de 5,8 grade pe scara Richter, în România. Cum a funcționat sistemul RO-ALERT
Un cutremur puternic s-a simțit sâmbătă noapte, la ora 3.38 în mai multe zone din România. INFP a anunțat inițial că magnitudinea seismului a fost 5,7. Aceasta a fost revizuită însă, în scurt timp, la 5,8 pe scara Richter. Cutremurul s-a simțit în Bulgaria, Republica Moldova și la granița cu Ucraina.
Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a declarat că au fost înregistrate în jur de 15 apeluri la 112, fără probleme majore. Raed Arafat a declarat că echipele ISU care au plecat în recunoaștere nu au raportat pagube. S-a înregistrat o scurtă întrerupere de curent la Întorsura Buzăului.
Seismul a fost urmat de o replică de 3,1 pe scara Richter. Din fericire nu au fost înregistrate pagube sau victime.
„Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite: In ziua de 28/10/2018 la ora 03:38:11(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 5.8 pe scara Richter, la adancimea de 150km. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)”
Pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost luat cu asalt de către utilizatorii nemulţumiţi de faptul că RO-ALERT nu a transmis o avertizare legată de cutremurul de 5,8 pe Richter, care a avut loc duminică dimineaţa în zona Vrancea.
Sistemul nu a fost creat pentru alertarea populaţiei în caz de cutremur. Utilizatorii Facebook şi-au exprimat nemulţumirea privind sistemul de avertizare RO-ALERT, majoritatea dintre ei având impresia că acesta trebuie să funcţioneze şi în caz de cutremur.
RO-ALERT nu este menit să anunţe populaţia în caz de cutremur, după cum menţionează şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat. Într-o intervenţie telefonică la Digi24, Arafat a subliniat că sistemul nu este menit să alerteze populaţia în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine.
Surse: digi24.ro, adevarul.ro, emsc-csem.org
”Se pare că mult lăudatul tren electric Alstom, lansat cu fast miercuri de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, a intrat deja în vacanță tehnică. După doar 24 de ore, computerul de bord a decis că „pauza e binevenită”. În loc să fie o poveste de succes, trenul s-a transformat într-un exemplu de inovație „pe hârtie”: modern pe afară, dar defect pe dinăuntru.
O zi în circulație? Cam cât o vizită cu elicopterul pe Autostrada Moldovei!
După ce ne-au…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Fragedo, brandul de carne nr. 1 pentru copii în România: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, șase ani la rând (P)
Pentru cei mai mulți părinți din România, în spatele fiecărei mese hrănitoare și a fiecărui zâmbet al copilului său, se află o legătură bazată pe încredere, calitate, siguranță, grijă și respect. Aceste criterii sunt și cele care au stat la baza desemnării brandului Fragedo, drept „Nr. 1 Brand for Kids by Forbes România”.
Ales de părinții din România, pentru al șaselea an consecutiv, drept „cea mai de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Plăți de peste 400 milioane lei în Alba, pentru indemnizații și ajutoare sociale. Câte persoane primesc ajutor de la stat
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba a plătit peste 400 de milioane lei, indemnizații și ajutoare sociale potrivit legislației în vigoare, în primele 9 luni ale anului 2024. Este vorba despre indemnizații pentru creșterea copilului sau tineri, alocații, indemnizații pentru persoane cu handicap și alți beneficiari.
De venit minim garantat, în Alba, beneficiază 5.676 de persoane. Pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI
Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. anunță că începând cu data de 20.11.2024 se vor elibera abonamentele pentru transportul public în comun, valabile pentru anul 2025, pentru următoarele categorii de călători:
1. Persoanele beneficiare ale L 118/1990, L 189/2000 si OUG 214/1999– stramutati, refugiati, deportati si detinuti politici – beneficiaza de gratuitate la transportul in comun pe toate liniile in cadrul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro