Connect with us

EVENIMENT

Cutremur în Turcia. România va trimite personal specializat în intervenţii de salvare-căutare

Publicat

cutremur turcia 2
sursa foto: Facebook

Guvernul a decis, luni, trimiterea în Turcia a unei echipe RO-USAR, personal specializat în intervenţii de salvare-căutare din cadrul IGSU, în contextul în care această ţară este puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Hotărârea a fost luată într-o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocată de premierul Nicolae Ciucă la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și Breaking news: Un nou cutremur cu magnitudinea de peste 7 în Turcia

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută.

„Urmare a activării Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin”, se arată în comunicat.

Sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de Guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

„România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă”, conform comunicatului.

Un seism cu magnitudinea 7,8 a lovit, luni, Turcia şi Siria şi a provocat sute de morţi şi răniţi, au anunţat autorităţile din ambele ţări, transmit agenţiile AFP, DPA şi Reuters.

Cutremurul s-a produs la ora locală 4,17 (1,17 GMT) şi a avut epicentrul în apropierea oraşului turc Gaziantep, nu departe de graniţa cu Siria.

Seismul s-a produs la o adâncime de circa 18 kilometri, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

cutremur turcvia sursa foto facebook

Un alt seism, cu magnitudinea 6,7, a avut loc în aceeaşi regiune, aproximativ zece minute mai târziu, la ora 4,28 (1,28 GMT), la o adâncime de aproximativ 9 kilometri, a indicat USGS.

În Turcia, cel puţin 76 de persoane au murit, a anunţat Agenţia pentru Protecţie Civilă din Turcia (AFAD).

Alte 440 de persoane au fost rănite, operaţiunile de căutare şi salvare fiind în curs de desfăşurare. Au fost înregistrate cel puţin 42 de replici, a precizat AFAD.

În cadrul operaţiunilor au fost mobilizate echipe de intervenţie din toată ţara, a scris pe Twitter preşedintele Recep Tayyip Erdogan. „Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil şi cu cele mai mici pagube”, a adăugat şeful statului.

Ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, a declarat că mai multe provincii sunt afectate, numeroase clădiri s-au prăbuşit şi a fost solicitat ajutor internaţional.

În Siria, cel puţin 200 de persoane au murit şi alte peste 600 au fost rănite, a anunţat, luni, un reprezentant oficial la televiziunea de stat. „Bilanţul cutremurului se ridică la 237 de morţi şi 639 de răniţi”, a spus Ahmed Damiriyye, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din Siria.

Seismele au fost resimţite în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

7 soluţii simple pentru mai mult timp liber (P)

Publicat

7 soluţii simple pentru mai mult timp liber (p)

Timpul este una dintre cele mai preţioase resurse de care te poţi bucura, însă nu este nelimitat. Trebuie să gestionezi cât mai bine timpul de care dispui ca să poţi avea parte de toate activităţile dorite, de la lucruri ce ţin de job şi până la hobbyuri.

Vestea minunată este că există soluţii ca să ai mai mult timp liber, indiferent de ocupaţie.

Citeşte mai jos 7 soluţii simple pentru a avea mai mult timp liber:

Acoperă sarcinile esenţiale

Ca să te bucuri de mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Fosta sală de sport 1 Mai din centrul municipiului Alba Iulia va fi demolată. Se va amenaja parcare

Publicat

foto video: fosta sală de sport 1 mai din centrul municipiului

Fosta sală de sport 1 Mai din centrul municipiului Alba Iulia va fi demolată. În zonă vor fi amenajate noi locuri de parcare.

Și fosta centrală termică va fi desființată, tot cu același scop, cele două clădiri fiind în apropiere.

Reporterii Alba24 au fost la fața locului. Din imagini se poate observa starea de deteriorare a imobilelor.

Planurile administrației locale au fost făcute publice miercuri, de către viceprimarul Emil Popescu.

”La Alba Iulia vor fi…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Publicat

drone zilele clujului 0 e1684846685493.jpeg

Zilele Clujului 2024 sunt aproape. Sărbătoarea orașului aduce și în acest an evenimentele preferate de cei mari și mici.

Cei care doresc să facă parte din echipa de organizare a Zilelor Clujului, ca voluntari, pot să aplice începând de astăzi, online.

Zilele Clujului 2024. Când are loc sărbătoarea orașului. Primăria a deschis apelul pentru voluntari

Cea de-a XII-a ediție a Zilelor Clujului va avea loc în perioada 30 mai – 2 iunie.

Clujenii și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat din Alba Iulia, cu dosar penal după ce a fost oprit în trafic, la Aiud. Ce au descoperit polițiștii

Publicat

masina politie.jpg

Un bărbat din Alba Iulia s-a ales cu dosar penal după ce a fost oprit în trafic, la Aiud. Conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din municipiu.

Potrivit IPJ Alba, marți, 26 martie, în jurul orei 17.00, polițiștii rutieri din Aiud au depistat un bărbat de 45 de ani, din municipiul Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Transilvaniei din municipiul Aiud.

Acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe