Connect with us

EVENIMENT

Cutremur mediu cu magnitudine de 4.6 produs în Turcia

Publicat

cutremur turcia

Un cutremur mediu, cu magnitudine de 4.6 pe Richter a avut loc duminică, 29 martie, în Centrul Turciei. Seismul s-a produs la adâncimea de 10 kilometri.

Potrivit InstitutulUI Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, ]n data de 19 martie 2023, la ora 14:54:28 – ora locală a României, s-a produs în CENTRAL TURKEY un cutremur mediu, cu magnitudinea ml 4.6.

Seismul a avut loc la adâncimea de 10 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 68 de kilometru vest de Elbistan, 71 kilometri nord-vest de Kahramanmaras, 85 de kilometri nord de Kadirli, 89 kilometri nord-est de Kozan.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Franţa interzice folosirea trotinetelor electrice pentru copiii sub 14 ani

Publicat

trotinete electrice

Autoritățile fraceze au decis să interzică copiilor sub 14 ani să folosească trotinetele electrice. De asemenea, vor fi înăsprite sancţiunile în cazul încălcării regulilor de circulaţie a acestor dispozitive. Decizia a fost luată în speranţa unei mai bune reglementări a acestor mijloace de transport, care divizează opinia publică.

La fel ca în multe alte ţări, acest mijloc de transport cu emisii reduse de carbon i-a cucerit pe francezi: două milioane dintre ei deţin o trotinetă electrică şi sute de mii închiriază ocazional una în regim de autoservire.

Însă, numărul deceselor şi a accidentelor grave în care sunt implicate trotinetele electrice a explodat, iar dezvoltarea anarhică a sistemului de închiriere cu autoservire provoacă tensiuni, în special la Paris, unde primăria organizează duminică un referendum local ce ar putea duce la interzicerea lor totală.

Planul prezentat miercuri de guvernul francez urmăreşte să conducă la o „calmare a spaţiului public” prin instituirea unui cadru mai strict.

„Trotinetele electrice pot fi o şansă dacă sunt bine organizate, bine reglementate”, a declarat ministrul Transporturilor, Clement Beaune, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit AFP, conform noilor reglementări, care urmează să fie oficializate printr-un decret, vârsta minimă pentru conducerea unei trotinete electrice va creşte de la 12 la 14 ani, la fel ca în cazul scuterelor. Trotinetele electrice trebuie să fie, de asemenea, echipate cu lumini şi semnalizatoare.

Amenzile vor fi şi ele mărite, de la 35 la 135 de euro pentru sancţionarea circulaţiei a două persoane pe aceeaşi trotinetă sau circulaţia în locuri nepermise.

Purtarea obligatorie a căştii nu a fost încă decisă, însă opţiunea rămâne pe masă, potrivit ministerului.

Reglementările privind aceste mijloace de transport au fost înăsprite în multe oraşe din întreaga lume. Roma, Lisabona, Stockholm şi Oslo au înăsprit condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice de închiriat, în timp ce Barcelona şi Montreal au interzis circulaţia acestora.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Tablou celebru de Nicolae Tonitza, vândut cla licitație pentru suma de 110.000 de euro

Publicat

tablou fetita cu fundita ros nicolae tonitza

Tabloul „Fetiţa cu fundiţă roz” al celebrului pictor Nicolae Tonitza a fost vândut, miercuri seara, la licitaţia de primăvară (partea I) organizată de casa Artmark la preţul de 110.000 de euro.

O altă lucrare semnată de Nicolae Tonitza – „Trei fraţi” – a fost cumpărată cu suma de  75.000 de euro.

”Vedeta” sesiunii, o variantă a sculpturii „Sărutul” realizată de Auguste Rodin, unul dintre cei mai emblematici reprezentanţi ai sculpturii universale, nu a fost adjudecată.

Între lucrările adjudecate s-au mai numărat: „Elisabeta Doamna în biroul său”, „Odihnă” şi „Întoarcerea de la câmp” de Nicolae Grigorescu, la 77.500 de euro, 50.000 de euro, respectiv la 26.000 de euro, „Vedere din Balcic” şi „Lila în interior” de Francisc Şirato, fiecare la 22.000 de euro, „Natură statică cu fructe” aparţinându-i tot lui Şirato, la 20.000 de euro, „Bărci în Portul Deauville” de Jean Alexandru Steriadi, la 19.000 de euro, „La strânsul recoltei” de Camil Ressu, la 17.000 de euro, „Grădină” de Horia Bernea, la 16.000 de euro, „Scrisoare de dragoste” de Nicolae Vermont la 15.000 de euro, „Faleza din Balcic” de Nicolae Dărăscu, la 14.000 de euro, „Familie de ţărani” de Alexandru Ciucurencu, la 12.000 de euro.

Sculptura „După baie” de Oscar Han a fost cumpărată la 16.500 de euro.

În cadrul sesiunii s-a regăsit şi acuarela „Vedută dobrogeană” de Cecilia Cuţescu-Storck, ce provine din colecţia principesei Elisabeta, fiica Reginei Maria şi viitoare Regină a Greciei. Lucrarea, care poartă pe verso cifrul principesei şi care a participat la expoziţia „Tinerimea artistică” în anul 1916, a fost adjudecată la preţul de 3.750 de euro.

Licitaţia a avut loc, miercuri, la InterContinental Athenee Palace.

Agerpres

Sursa foto: www.artmark.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Antalya se așteaptă la o creștere cu 20% a turiștilor români în acest an. Sute de mii de români merg în vacanță în Turcia

Publicat

Hotelierii din Antalya estimează că anul acesta vor avea ca oaspeţi peste 350.000 de români, în creştere cu 20% comparativ cu 2022, când numărul acestora s-a apropiat de cel din 2019, respectiv 292.000.

„De zece ani, piaţa din România este foarte importantă pentru Turcia. 292.000 de turişti români au venit în Antalya în 2019 şi am ajuns aproape de numărul înregistrat în 2022. România este pe locul 7 în topul ţărilor care furnizează turişti în Antalya, iar în 2023 aşteptăm o creştere cu 20% a numărului de turişti români”, a declarat preşedintele Asociaţiei Hotelierilor şi Investitorilor Mediteraneeni, Kaan Kaşif Kavaloglu.

Potrivit acestuia, în 2019, Antalya a înregistrat un record din punct de vedere al turismului, respectiv 16 milioane de turişti, şi începe să-şi revină după pandemie, având anul trecut 13,5 milioane de turişti.

„În 2022, am început să ne revenim. Turcia a trecut cel mai bine prin pandemie, întrucât a avut un concept numit ‘self tourism’. În 2021 am avut deja 9 milioane de turişti, iar anul trecut 13,5 milioane de turişti. Anul 2023 pare mult mai bun şi sperăm să depăşim recordul din 2019. Până acum, sunt aproximativ 14,5 milioane de rezervări pe chartere, însă cred că vor ajunge spre 16 milioane”, a subliniat el.

Zboruri spre Antalya din 10 orașe din România

Un top al ţărilor de unde vin turişti în Antalya arată că primul loc este ocupat de Rusia, urmată de Germania, Anglia, Polonia, Olanda, Kazahstan şi România.

Din România, cei mai mulţi turişti vin din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Bacău şi Braşov.

Din Bucureşti spre Antalya pleacă săptămânal două chartere şi câte unul din Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Braşov, Suceava, Craiova, Constanţa, Bacău şi Baia Mare.

Noutăţi în 2023 sunt zborurile din Braşov, Constanţa şi Satu Mare. Primul charter care deschide sezonul pleacă pe 15 aprilie, din Bucureşti, iar ultimul charter este cel din 21 octombrie, tot din Capitală, pentru că în Antalya, în octombrie, sunt temperaturi de vară, de peste 27-28 de grade.

Preţurile vacanţelor în Antalya sunt pentru pachete de şapte nopţi care includ totul: transport zbor charter, taxe de aeroport, transferuri aeroport-hotel-aeroport, cazare + masă/all inclusive, asistenţă turistică în limba română) şi pornesc de la aproape 700 de euro/persoană pentru ultra all inclusive, putând depăşi 1.692 de euro/persoană ultra all inclusive, în funcţie de perioadă şi de hotel.

Antalya este destinaţia de vară cu cele mai multe curse charter din sezon, fiind atât de căutată de turiştii români îndrăgostiţi de ospitalitatea hotelierilor turci şi mai ales de răsfăţul de care au parte în resorturi.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție, șoferi! Restricții de circulație pe mai multe artere rutiere, din cauza unor transporturi agabaritice

Publicat

sancţiuni aplicate unor proprietari de câini periculoşi, în municipiul bistrița
Arhivă foto

În cursul serii de joi, precum și în noaptea de joi spre vineri vor fi instituite restricții de circulație pe mai multe artere rutiere, pentru desfășurarea a trei transporturi agabaritice.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, joi, 30.03.2023, la ora 20:00, se vor efectua 2 transporturi agabaritice, pe rutele:

a) Giurgiu Pod PTF – Centura București – Urziceni – Buzău – Focșani – Roman – Târgu Frumos – Iași; transport format dintr-un camion cu masa de 93 tone, lungimea de 40 metri și lățimea de 3 metri;

b) Giurgiu Pod PTF – Centura București – Pitești – Craiova – Maglavit – Drobeta-Turnu Severin – Orșova – Caransebeș – Timișoara; transport format dintr-un camion cu masa de 93 tone, lungimea de 40 metri și lățimea de 3 metri;

Iar în data de 31.03.2023, la ora 00:15, va avea loc un alt transport cu depășiri, pe următorul traseu: NĂDLAC II PTF COM DN A1 – INT A1 – CARAD SAT DN A1 – INT A1 – DN 6 SAT DN A1 – REMETEA MARE COM DN 6 – GHIRODA COM DN 6; transport format dintr-un camion cu masa de 90,78 tone, lungimea de 27,4 metri și lățimea de 3,23 metri.

Acestea vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră

Citește mai departe