EVENIMENT
Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici

Directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat miercuri că cutremurul din Banat, având o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 5,6 km și a fost însoțit de 13 replici.
„Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli.
Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli.
S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade.
De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia.
Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici”, a afirmat Ionescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, efectele seismului ar fi asociate cu căderi de coşuri sau crăpături în pereţi.
„Până în momentul actual s-au produs 13 replici.
Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar ultima replică a fost astăzi de dimineaţă, cu magnitudinea de 2,2 grade.
În funcţie de răspunsurile pe care le-am primit de la cetăţeni, vom face o analiză privind pagubele şi asocierile cu partea instrumentală pe care o avem şi o deţinem în acest moment.
Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici. Ce susține directorul INFP
Regiunea seismică este o regiune cunoscută.
În istorie au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a adăugat directorul general al INFP.
La rândul său, Mihail Diaconescu, cercetător ştiinţific, a susţinut că „sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord şi rotirea spre est, concomitent”.
„Asta pune o presiune enormă pe munţii Dinarici, în zona aceasta, lanţul cutat al Dinarizilor, care o transmite imediat la nord şi est către Bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care, desigur, nu toate sunt în acelaşi echilibru – şi acţionează asupra celor care sunt într-un echilibru instabil.
De data asta, a găsit această zonă la nord de Mureş”, a explicat Diaconescu.
Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici. Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara
Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara, la ora locală 20:26 în Banat, judeţul Arad, potrivit primelor date afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11 km sud-est de Arad, 42 km nord de Timişoara, 68 km sud de Bekescsaba, 96 km nord de Reşiţa, 99 km est de Szeged.
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Agerpres

Cu o săptămână înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale, Remus Lăpușan lansează un apel la păstrarea drumului european, de la tribuna Parlamentului, printr-o declarație politică susținută astăzi.
˝Apartenența noastră la Uniunea Europeană reprezintă nu doar un angajament politic, ci și o garanție a modernizării, a stabilității economice și a protejării drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Europa înseamnă dezvoltare, securitate și șansa…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Domeniul Public NAPOCA S.A. recrutează personal în vederea angajării pentru următoarele ocupații:
– Inginer proiectant străzi – perioadă nedeterminată;
– Inginer CFDP – perioadă nedeterminată;
– Inginer siguranța circulației – perioadă determinată;
– Electrician auto – perioadă determinată;
– Muncitor calificat/necalificat străzi/stația mixturi asfaltice/siguranța…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Traficant de droguri, arestat la Cluj. Vindea droguri de mare risc (2MMC), cu sume cuprinse între 3.000 și 16.800 de lei

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj–Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 33 de ani, cercetată pentru trafic de droguri de mare risc.
Din cercetările efectuate a reieșit că, în intervalul noiembrie 2024 – aprilie 2025, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, bărbatul ar fi procurat, transportat și vândut…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dorul, „boala fără leac” în tradiția românească. Nu trece nici prin medici, nici prin vrăjitori și nici prin rugăciuni

La 13 mai este sărbătorită Ziua Internațională a Dorului.
Spre deosebire de alte națiuni, românii sunt singurii care pot exprima un amalgam de emoții printr-un singur cuvânt: DOR.
Dorul, „boala fără leac” în tradiția românească
„Dorul de ceva este precursor iubirii”, spune etnologul clujean Aurel Bodiu, în volumul Dorul fără obiect. Uneori, dorul este identic cu iubirea, dar cel mai adesea cauza care-l generează e mai cuprinzătoare decât cea a iubirii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro