Connect with us

EVENIMENT

Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici

Publicat

cutremur.jpg
Arhivă foto

Directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat miercuri că cutremurul din Banat, având o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 5,6 km și a fost însoțit de 13 replici.

„Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli.

Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli.

S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade.

De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia.

Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici”, a afirmat Ionescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, efectele seismului ar fi asociate cu căderi de coşuri sau crăpături în pereţi.

„Până în momentul actual s-au produs 13 replici.

Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar ultima replică a fost astăzi de dimineaţă, cu magnitudinea de 2,2 grade.

În funcţie de răspunsurile pe care le-am primit de la cetăţeni, vom face o analiză privind pagubele şi asocierile cu partea instrumentală pe care o avem şi o deţinem în acest moment.

Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici. Ce susține directorul INFP

Regiunea seismică este o regiune cunoscută.

În istorie au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a adăugat directorul general al INFP.

La rândul său, Mihail Diaconescu, cercetător ştiinţific, a susţinut că „sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord şi rotirea spre est, concomitent”.

„Asta pune o presiune enormă pe munţii Dinarici, în zona aceasta, lanţul cutat al Dinarizilor, care o transmite imediat la nord şi est către Bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care, desigur, nu toate sunt în acelaşi echilibru – şi acţionează asupra celor care sunt într-un echilibru instabil.

De data asta, a găsit această zonă la nord de Mureş”, a explicat Diaconescu.

Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici. Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara

Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara, la ora locală 20:26 în Banat, judeţul Arad, potrivit primelor date afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11 km sud-est de Arad, 42 km nord de Timişoara, 68 km sud de Bekescsaba, 96 km nord de Reşiţa, 99 km est de Szeged.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

22 aprilie: Ziua Planetei Pământ. Cum s-a ajuns la una dintre cele mai mari mișcări civice la nivel global

Publicat

22 aprilie: ziua planetei pământ. cum s a ajuns la una

Ziua Planetei Pământ este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie și este o zi dedicată conștientizării problemelor de mediu și protejării planetei noastre. Este una dintre cele mai mari mișcări civice la nivel global, care implică milioane de oameni, organizații și guverne.

A fost celebrată pentru prima dată în 1970 în Statele Unite, la inițiativa senatorului Gaylord Nelson, care a dorit să atragă atenția opiniei publice și politicienilor asupra degradării mediului…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Rămășițele regelui Ungariei, Matei Corvin, născut la Cluj, au fost descoperite – arheologi maghiari

Publicat

statiu lui matei corvin e1740815089661.jpg

Arheologii maghiari cred că au descoperit rămășițele lui Matei Corvin, unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, născut la Cluj în 1443. Scheletul legendarului conducător s-ar afla în ruinele unei bazilici regale din Székesfehérvár (Ungaria), scrie Archaeology News, citat de Știrile ProTV.

Descoperirile nu sunt încă confirmate de ADN, dar experții susțin că există șanse mari ca scheletul descoperit în ruinele vechii bazilici regale să aparțină regelui Matei…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Borbolatiţa”, obiceiul străvechi păstrat în satul Limba. Ritualul pentru ploi și belșug, în 23 aprilie. Program

Publicat

„borbolatiţa”, obiceiul străvechi păstrat în satul limba. ritualul pentru ploi

„Borbolatiţa”, obiceiul străvechi păstrat în satul Limba, va aduce veselie pe străzile localității, în 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe. Păstrat din generație în generație, ritualul este menit să ”dezlege” ploile, pentru rodul pământului.

Obiceiul din satul Limba, cunoscut în zonă drept „vatra pricolicilor” (oamenii-lup) se ţine de Sfântu Gheorghe. Doar când sărbătoarea pică în post, este organizat în a doua zi de Paște.

Borbolatiţa reprezintă un personaj…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din județul Alba. Când sunt organizate concursuri, condiții de înscriere

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

Angajări la stat: posturi vacante în instituții publice din județul Alba. În perioada aprilie-mai, sunt organizate concursuri pentru ocuparea posturilor disponibile în instituții publice.

Persoanele care doresc să participe la selecție trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Acestea se referă la studii, vechimea de muncă și alte cerințe.

Lista posturilor vacante

Angajări la stat. Alba Iulia

Primăria Alba Iulia – Serviciul public de asistență medicală

  • medic…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe