EVENIMENT
Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici

Directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat miercuri că cutremurul din Banat, având o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, s-a produs la o adâncime de 5,6 km și a fost însoțit de 13 replici.
„Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli.
Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli.
S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade.
De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia.
Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici”, a afirmat Ionescu, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, efectele seismului ar fi asociate cu căderi de coşuri sau crăpături în pereţi.
„Până în momentul actual s-au produs 13 replici.
Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar ultima replică a fost astăzi de dimineaţă, cu magnitudinea de 2,2 grade.
În funcţie de răspunsurile pe care le-am primit de la cetăţeni, vom face o analiză privind pagubele şi asocierile cu partea instrumentală pe care o avem şi o deţinem în acest moment.
Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici. Ce susține directorul INFP
Regiunea seismică este o regiune cunoscută.
În istorie au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a adăugat directorul general al INFP.
La rândul său, Mihail Diaconescu, cercetător ştiinţific, a susţinut că „sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord şi rotirea spre est, concomitent”.
„Asta pune o presiune enormă pe munţii Dinarici, în zona aceasta, lanţul cutat al Dinarizilor, care o transmite imediat la nord şi est către Bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care, desigur, nu toate sunt în acelaşi echilibru – şi acţionează asupra celor care sunt într-un echilibru instabil.
De data asta, a găsit această zonă la nord de Mureş”, a explicat Diaconescu.
Cutremurul din Banat s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a avut 13 replici. Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara
Un cutremur semnificativ, de magnitudine 5,2 pe Richter, s-a produs marţi seara, la ora locală 20:26 în Banat, judeţul Arad, potrivit primelor date afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11 km sud-est de Arad, 42 km nord de Timişoara, 68 km sud de Bekescsaba, 96 km nord de Reşiţa, 99 km est de Szeged.
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. Agerpres
EVENIMENT
Trenul Cluj Napoca – București Nord OPRIT în câmp lângă Brașov mai multe ore. Explicațiile CFR. Întârziere de 200 de minute

Trenul Intercity de pe ruta Cluj-Napoca – București Nord s-a oprit în câmp, în apropiere de Timișul de Sus, în județul Brașov de la ora 15.30.
Potrivit reperzentanților CFR SA, totul s-a întâmplat din cauza unuyi alt tren, care are pantograful defect.
Trenul Cluj Napoca – București Nord OPRIT în câmp lângă Brașov mai multe ore. Explicațiile CFR
Potrivit reprezentanților CFR SA, trenul IC 12532 Cluj Napoca–București Nord este oprit temporar în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Update. FOC la un tablou electric, extins la o țeavă de GAZ pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca

Un tablou electric de pe un stâlp a luat foc în urmă cu puțin timp, pe Bulevardul Muncii. Flăcările sunt destul de mari și s-au extins și la o țeavă de alimentare cu gaz.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor cu o autospecială.
UPDATE 20.00
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Așa arată „grija” pentru oamenii în scaun cu rotile și mame cu copii în cărucior în orașul de „5 stele” Cluj-Napoca

Persoane cu handicap sau părinți cu copii în cărucioare nu au nicio șansă să circule pe trotuare, în siguranță, în multe zone ale Clujului.
Majoritatea nici măcar nu se mai revoltă. Așa că merg pe stradă, cu atenție, ca să nu fie loviți de mașini.
Așa arată „grija” pentru oamenii în scaun cu rotile și mame cu copii în cărucior în orașul de „5 stele” Cluj-Napoca
„Instantaneul e de azi (duminică, n. red.), dar așa e în fiecare zi….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO. Vinete roșii, crescute cu succe la Stațiunea de Cercetare Horticolă a USAMV Cluj-Napoca. Le și puteți cumpăra

Un nou proiect de cercetare a fost derulat cu succes de specialiștii de la Stațiunea de Cercetare Horticolă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.
În acesată stațiune, specialiștii clujeni derulează proiecte de cercetare, privind aclimatizarea unor soiuri noi de fructe sau legume
Vinete roșii, crescute cu succe la Stațiunea de Cercetare Horticolă a USAMV Cluj-Napoca. Le și puteți cumpăra
În această vară au…
Citește mai mult pe Cluj24.ro