EVENIMENT
Dacă va creşte numărul de infectări, se poate ajunge la obligativitatea purtării măștii în spațiile publice

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că, în cazul în care va creşte numărul de infectări cu COVID-19, este posibilă introducerea obligativităţii purtării măştii în spaţiile publice.
El a adăugat că, în ultima perioadă, s-a înregistrat o intensificare a îmbolnăvirilor mai mare decât s-ar fi aşteptat, dar s-a declarat convins că acest fenomen poate fi oprit. Totodată, premierul a subliniat că se vor intensifica controalele la nivelul instituţiilor publice.
„Sigur, dacă va creşte numărul de infectări, se poate ajunge şi în această situaţie (a obligativităţii purtării măştii în spaţiile publice, n.r.). Pe de altă parte, important e ca masca să fie purtată în spaţii închise, iar în afara incintelor, să fie purtată în spaţiile aglomerate, în pieţe, pe peroane de gări, în staţii de autobuz, peste tot unde există aglomeraţii.
Cum s-a impus, de exemplu, în jurul şcolilor – că mulţi nu au înţeles de ce s-a luat decizia de obligativitate a portului măştii în jurul şcolilor – pentru că sunt mulţi părinţi sau bunici care îşi duc copiii la şcoală şi unii dintre ei s-a văzut pe imagini că nu poartă mască şi atunci am decis că este obligatoriu portul măştii pe o rază de 50 sau 100 de metri în jurul şcolilor, astfel încât şi părinţii să aibă obligativitatea de a purta mască, nu numai copiii”, a precizat premierul, la finalul unei vizite efectuată la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Pe de altă parte, el a apreciat că, în ultima perioadă, a crescut gradul de conformare a populaţiei în ce priveşte respectarea regulilor.
„Să ştiţi că eu urmăresc întotdeauna în comparaţie. Sigur, avem o creştere, e o creştere care e mai mare decât ne-am fi aşteptat. Pe de altă parte, încă putem să stopăm creşterea. Am urmărit, sunt un om care urmăresc cu mare atenţie, inclusiv pe stradă, mijloace de transport în comun, văd că a crescut gradul de conformare.
Sunt convins că, dacă există şi o atitudine civică, pentru că noi nu putem controla tot… Hai să fim cinstiţi! Poliţia, Jandarmeria, ANSVSA, Inspecţia de control de stat pentru controlul traficului rutier, DSP-urile nu pot să controleze pe fiecare ce face.
Până la urmă este o chestiune şi de responsabilitate individuală şi de participarea tuturor actorilor instituţionali sau a companiilor la respectarea regulilor”, a precizat Orban.
În acest sens, premierul a declarat că aplicarea regulilor depinde în mare măsură de nivelul de responsabilitate al fiecărei companii sau a instituţii, dar şi că funcţionarii publici trebuie să fie un exemplu pentru semenii lor.
„De ce în anumite restaurante toţi chelnerii poartă măşti, se respectă regulile de distanţare, iar în altele nu se respectă? Deci, evident că depinde în mare măsură şi de responsabilitatea companiei, a instituţiei, de ce în unele instituţii publice se respectă regulile şi în alte instituţii…
Fac o paranteză, să ştie toţi angajaţii din instituţii publice că se vor trezi cu controale, pentru că am văzut reportaje în care s-a văzut că sunt angajaţi din instituţii publice care nu respectă regulile şi vor avea controale, organizate sistemic.
Pentru că, din punctul meu de vedere, angajaţii, funcţionarii publici şi cei din instituţii publice trebuie să fie cei mai responsabili, să fie un exemplu pentru semenii lor”, a precizat Orban. AGERPRES
EVENIMENT
PREMIERĂ. O școală privată, pe primul loc în Cluj la Evaluarea Națională 2025. 75% au obținut medii peste 9

O școală privată din Cluj-Napoca se plasează școala pe locul 1 în topul școlilor clujene în ceea ce privește rezultatele la Evaluarea Națională.
Liceul Teoretic ELF se clasează anul acesta pe prima poziție în topul școlilor clujene, cu o medie generală de 9,19 la Evaluarea Națională și aproape 75% dintre elevi având medii peste 9. De asemenea, unul dintre cei trei absolvenți din județ care au obținut media 10 este elev al școlii private.
75% dintre note sunt…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Consiliul Județean modernizează aproape 30 km de drum între Gherla și Cămărașu. Acces mai bun la lacurile din zonă

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere curentă și periodică pe două sectoare ale drumului județean DJ 109C Gherla – Fizeșu Gherlii – Țaga – Geaca – Cămărașu – DN 16, în lungime însumată de 29,197 kilometri.
Sunt vizate, astfel, sectoarele de drum cuprinse între pozițiile kilometrice 2+215 și 17+600, respectiv 25+481 și 39+293. Lucrările au drept scop îmbunătățirea infrastructurii rutiere și creșterea gradului de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Daniela Arion, directoare la școala din comuna Mihai Viteazul. A redus rata abandonului școlar la doar 0,7%

Daniela Arion, profesoară de educație socială și directoare a Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazul, a fost desemnată finalistă în Liga Profesorilor Excepționali, campanie națională derulată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.
Este o distincție care confirmă o carieră de peste trei decenii pusă în slujba educației și o viziune clară despre cum poate arăta o școală rurală când este condusă cu suflet și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
”Fierbe” Clujul, vin 37-40 de grade. ITM Cluj: Ce trebuie să asigure angajatorii în perioadele de caniculă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj aduce în atenţia angajatorilor obligaţiile ce le revin, în perioadele de caniculă, în vederea asigurării condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Reamintim că județul Cluj se va afla, vineri și sâmbătă, sub cod portocaliu de caniculă, temperatorile urmând să fie cuprinse între 37 și 40 de grade.
Ce sunt temperaturile ridicate extreme?
În sensul prevederilor OUG nr. 99/ 2000, prin temperaturi ridicate…
Citește mai mult pe Cluj24.ro