Connect with us

EVENIMENT

Date îngrijorătoare. Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an

Publicat

cancer pulmonar 590x354

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an, iar Africa este cea mai afectată. Decesele cauzate de metale grele, produse agrochimice și emisiile de combustibili fosili sunt în creștere fulminantă.

Agravarea poluării aerului și intoxicațiile cu plumb au menținut numărul de decese la nivel mondial la aproximativ 9 milioane pe an începând din 2015, contracarând progresele modeste înregistrate în combaterea poluării, a raportat o echipă de oameni de știință.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: cu cât au crescut decesele

Poluarea aerului din procesele industriale, împreună cu urbanizarea, a determinat o creștere cu 7% a deceselor legate de poluare din 2015 până în 2019, potrivit analizei efectuate de oamenii de știință asupra datelor privind mortalitatea globală și nivelurile de poluare, scrie Reuters.

„Fierbem și ardem încet”, a declarat Richard Fuller, coautor al studiului și director al organizației nonprofit globale Pure Earth.

Dar, spre deosebire de schimbările climatice, malarie sau HIV, „nu am acordat poluării mediului prea multă atenție”, adaugă acesta.

O versiune anterioară a lucrării publicată în 2017 a estimat, de asemenea, numărul de decese cauzate de poluare la aproximativ 9 milioane pe an – sau aproximativ unul din șase decese la nivel mondial – și costul pentru economia globală la până la 4,6 trilioane de dolari pe an.

Acest lucru plasează poluarea pe același loc cu fumatul în ceea ce privește decesele la nivel mondial.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: câți oameni a ucis pandemia

Prin comparație, COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial de la începutul pandemiei.

Autorii au analizat datele din 2019 din Global Burden of Disease, un studiu în curs de desfășurare realizat de Universitatea din Washington, care evaluează expunerea globală la poluare și calculează riscul de mortalitate.

Sunt analizate mai clar cauzele poluării – separând contaminanții tradiționali, cum ar fi fumul din interior sau apele reziduale, de poluanți mai moderni, cum ar fi poluarea industrială a aerului și substanțele chimice toxice.

Decesele cauzate de poluanții tradiționali sunt în scădere la nivel mondial. Dar ele rămân o problemă majoră în Africa și în alte țări în curs de dezvoltare. Apa și solul contaminate și aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricană și Niger cele trei țări cu cele mai multe decese cauzate de poluare.

Programele de stat pentru reducerea poluării aerului și îmbunătățirile în domeniul sanitar au contribuit la reducerea numărului de decese în unele locuri. În Etiopia și Nigeria, aceste eforturi au făcut ca decesele legate de poluare să scadă cu două treimi între 2000 și 2019. Între timp, guvernul indian a început, în 2016, să ofere înlocuirea sobelor cu lemne cu racorduri pentru sobe cu gaz.

Decesele cauzate de expunerea la poluanții moderni, cum ar fi metalele grele, produsele agrochimice și emisiile de combustibili fosili, sunt „pur și simplu în creștere fulminantă”, crescând cu 66% din anul 2000, a declarat coautorul Rachael Kupka.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: topul țărilor poluate

În ceea ce privește poluarea aerului de afară, unele mari capitale au înregistrat unele succese, inclusiv în Bangkok, China, și Mexico City, au declarat autorii. Dar în orașele mai mici, nivelurile de poluare continuă să crească.

Studiul a oferit o listă cu cele 10 țări cele mai afectate de decese cauzate de poluare: Ciad, Republica Centrafricană, Niger, Insulele Solomon, Somalia, Africa de Sud, Coreea de Nord, Lesotho, Bulgaria și Burkina Faso.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

„Tatăl” hamburgerului de 6.200 de euro, Avram Gal, renunță la Transylvania Steakhouse și se LANSEAZĂ în gătitul PASTELOR

Publicat

avram gal e1713523159320.jpg

Cunoscut pentru hamburgerul de 6.200 de euro, fostul patron al Transylvania Steakhouse, Avram Gal, se lansează în gătitul pastelor.

„Dragi prieteni, cu stimă și nostalgie vă anunț că m-am retras total din proiectul Transylvania Steakhouse!

Am decis să mă implic într-un alt proiect gastronomic, complet nou, personal, un brand nou-nouț, pe care am de gând să-l multiplic apoi la nivel național.

„Tatăl” hamburgerului de 6.200 de euro, Avram Gal,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Evaluare Națională și Bacalaureat 2024: profesorii nu vor mai corecta lucrări de acasă. Anunțul ministrului Educației

Publicat

evaluare națională și bacalaureat 2024: profesorii nu vor mai corecta

Evaluare Națională și Bacalaureat 2024: profesorii nu vor mai corecta lucrări de acasă, spune ministrul Educației, Ligia Deca. Aceștia se vor afla în centrele de evaluare, la examenele naționale.

„Nu ne dorim acest lucru (să corecteze de acasă- n.red). Tocmai în ideea de a putea să semnaleze eventuale probleme imediat, pentru a putea să facem ședințele de instruire față în față și să poată fi puse toate întrebările necesare. Ca să nu avem diferențe mari între…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: ”Galerii de buzunar”, expoziție de cărți artistice la Muzeul Național al Unirii. Mini piese unice, între două coperți

Publicat

foto: ”galerii de buzunar”, expoziție de cărți artistice la muzeul

La Muzeul Național al Unirii Alba Iulia este prezentată expoziția de cărți artistice ”Galerii de buzunar”, semnată Elena Cristea.

Organizatorii expoziției sunt Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Fundația Inter-Art Aiud.

„Micile galerii de buzunar ale Elenei Cristea sunt creații realizate în tehnică mixtă. Combină conceptul de carte cu lucrări abundent cromatice.

Prin simpla alegere a stilului aristic (abstracționism) care se…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clădirea Anatomie, veche de peste 120 de ani, modernizată. Rectorul UMFIH: E nucleul pe care s-a dezvoltat universitatea

Publicat

cladirea anatomia umf cluj 3.jpg

Clădirea Anatomie de pe strada Clinicilor 3-5 din Cluj-Napoca, care este monument istoric, va fi modernizată și reabilitată. Un simbol al educației și al progresului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, aceasta va intra într-un amplu proces de reabilitare, dar și de restaurare.

Investiția de peste 11,2 milioane de euro va fi finalizată în anul 2029.

Clădirea Anatomie, veche de peste 120 de ani, modernizată. Rectorul UMF Cluj: E nucleul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe