EVENIMENT
Date îngrijorătoare. Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an, iar Africa este cea mai afectată. Decesele cauzate de metale grele, produse agrochimice și emisiile de combustibili fosili sunt în creștere fulminantă.
Agravarea poluării aerului și intoxicațiile cu plumb au menținut numărul de decese la nivel mondial la aproximativ 9 milioane pe an începând din 2015, contracarând progresele modeste înregistrate în combaterea poluării, a raportat o echipă de oameni de știință.
Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: cu cât au crescut decesele
Poluarea aerului din procesele industriale, împreună cu urbanizarea, a determinat o creștere cu 7% a deceselor legate de poluare din 2015 până în 2019, potrivit analizei efectuate de oamenii de știință asupra datelor privind mortalitatea globală și nivelurile de poluare, scrie Reuters.
„Fierbem și ardem încet”, a declarat Richard Fuller, coautor al studiului și director al organizației nonprofit globale Pure Earth.
Dar, spre deosebire de schimbările climatice, malarie sau HIV, „nu am acordat poluării mediului prea multă atenție”, adaugă acesta.
O versiune anterioară a lucrării publicată în 2017 a estimat, de asemenea, numărul de decese cauzate de poluare la aproximativ 9 milioane pe an – sau aproximativ unul din șase decese la nivel mondial – și costul pentru economia globală la până la 4,6 trilioane de dolari pe an.
Acest lucru plasează poluarea pe același loc cu fumatul în ceea ce privește decesele la nivel mondial.
Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: câți oameni a ucis pandemia
Prin comparație, COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial de la începutul pandemiei.
Autorii au analizat datele din 2019 din Global Burden of Disease, un studiu în curs de desfășurare realizat de Universitatea din Washington, care evaluează expunerea globală la poluare și calculează riscul de mortalitate.
Sunt analizate mai clar cauzele poluării – separând contaminanții tradiționali, cum ar fi fumul din interior sau apele reziduale, de poluanți mai moderni, cum ar fi poluarea industrială a aerului și substanțele chimice toxice.
Decesele cauzate de poluanții tradiționali sunt în scădere la nivel mondial. Dar ele rămân o problemă majoră în Africa și în alte țări în curs de dezvoltare. Apa și solul contaminate și aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricană și Niger cele trei țări cu cele mai multe decese cauzate de poluare.
Programele de stat pentru reducerea poluării aerului și îmbunătățirile în domeniul sanitar au contribuit la reducerea numărului de decese în unele locuri. În Etiopia și Nigeria, aceste eforturi au făcut ca decesele legate de poluare să scadă cu două treimi între 2000 și 2019. Între timp, guvernul indian a început, în 2016, să ofere înlocuirea sobelor cu lemne cu racorduri pentru sobe cu gaz.
Decesele cauzate de expunerea la poluanții moderni, cum ar fi metalele grele, produsele agrochimice și emisiile de combustibili fosili, sunt „pur și simplu în creștere fulminantă”, crescând cu 66% din anul 2000, a declarat coautorul Rachael Kupka.
Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: topul țărilor poluate
În ceea ce privește poluarea aerului de afară, unele mari capitale au înregistrat unele succese, inclusiv în Bangkok, China, și Mexico City, au declarat autorii. Dar în orașele mai mici, nivelurile de poluare continuă să crească.
Studiul a oferit o listă cu cele 10 țări cele mai afectate de decese cauzate de poluare: Ciad, Republica Centrafricană, Niger, Insulele Solomon, Somalia, Africa de Sud, Coreea de Nord, Lesotho, Bulgaria și Burkina Faso.
EVENIMENT
Sistemul e-SIGUR, folosit sâmbătă pe drumurile din Alba. Radarele pe trepied detectează automat șoferii care depășesc viteza

Sistemul e-SIGUR, pe drumurile din Alba: Polițiștii rutieri din județ desfășoară sâmbătă o amplă acțiune de monitorizare a traficului rutier, cu ajutorul sistemului inteligent e-SIGUR, menit să identifice în timp real abaterile de la normele de circulație în zonele cu risc crescut de accidente.
Sistemul e-SIGUR este dotat cu dispozitive radar montate pe trepiede mobile, care detectează automat vehiculele ce depășesc limita legală de viteză sau încalcă alte reguli de…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Noul pian Bösendorfer al Filarmonicii Cluj-Napoca, inaugurat într-un concert. A costat aproape 750.000 de lei

Colegiul Academic a fost vineri seara gazda unui concert de excepție care a marcat o premieră istorică în existența Filarmonicii clujene – inaugurarea noului pian Bösendorfer Concert Grand 280VC.
În valoare de 743.700 de lei, această „bijuterie” a fost achiziționată anul trecut cu sprijinul și susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj, fără de care artiștii și publicul clujean nu s-ar fi putut bucura de un astfel de moment excepțional pe scena sălii…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Trei cutremure în România, în doar câteva ore. Cel mai mare a avut 4,2 grade pe Scara Richter

Trei cutremure în România, în doar câteva ore: Cel mai recent cutremur, cu magnitudinea 2,6, a avut loc sâmbătă dimineața în zona Vrancea. Este al treilea înregistrat sâmbătă în România, în doar câteva ore.
A avut magnitudinea 2,6 și s-a produs la adâncimea de 110,5 kilometri. În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, alte două cutremure au avut loc în țară.
Unul, cu magnitudinea 4,2, a avut loc la ora 00.59 în județul Buzău, iar al doilea, cu magnitudinea 2,4, a…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
De ce este așa frig? Explicații pentru răcirea neobișnuită a vremii. Meteorologii au emis o informare de ploi, lapoviță și vânt

De ce este așa frig? Explicații pentru răcirea neobișnuită a vremii. Meteorologii europeni au explicat anomaliile de temperatură care au lovit continentul, iar cei români au emis sâmbătă o informare valabilă în următoarele 3 zile, în care vorbesc despre precipitații moderate cantitativ, lapoviță și ninsoare la altitudini mari, intensificări ale vântului.
Răcirea neobișnuită din Europa în a doua jumătate a lunii mai 2025: Europa se confruntă cu o răcire bruscă și…
Citește mai mult pe Alba24.ro