Connect with us

EVENIMENT

Date îngrijorătoare. Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an

Publicat

cancer pulmonar 590x354

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an, iar Africa este cea mai afectată. Decesele cauzate de metale grele, produse agrochimice și emisiile de combustibili fosili sunt în creștere fulminantă.

Agravarea poluării aerului și intoxicațiile cu plumb au menținut numărul de decese la nivel mondial la aproximativ 9 milioane pe an începând din 2015, contracarând progresele modeste înregistrate în combaterea poluării, a raportat o echipă de oameni de știință.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: cu cât au crescut decesele

Poluarea aerului din procesele industriale, împreună cu urbanizarea, a determinat o creștere cu 7% a deceselor legate de poluare din 2015 până în 2019, potrivit analizei efectuate de oamenii de știință asupra datelor privind mortalitatea globală și nivelurile de poluare, scrie Reuters.

„Fierbem și ardem încet”, a declarat Richard Fuller, coautor al studiului și director al organizației nonprofit globale Pure Earth.

Dar, spre deosebire de schimbările climatice, malarie sau HIV, „nu am acordat poluării mediului prea multă atenție”, adaugă acesta.

O versiune anterioară a lucrării publicată în 2017 a estimat, de asemenea, numărul de decese cauzate de poluare la aproximativ 9 milioane pe an – sau aproximativ unul din șase decese la nivel mondial – și costul pentru economia globală la până la 4,6 trilioane de dolari pe an.

Acest lucru plasează poluarea pe același loc cu fumatul în ceea ce privește decesele la nivel mondial.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: câți oameni a ucis pandemia

Prin comparație, COVID-19 a ucis aproximativ 6,7 milioane de persoane la nivel mondial de la începutul pandemiei.

Autorii au analizat datele din 2019 din Global Burden of Disease, un studiu în curs de desfășurare realizat de Universitatea din Washington, care evaluează expunerea globală la poluare și calculează riscul de mortalitate.

Sunt analizate mai clar cauzele poluării – separând contaminanții tradiționali, cum ar fi fumul din interior sau apele reziduale, de poluanți mai moderni, cum ar fi poluarea industrială a aerului și substanțele chimice toxice.

Decesele cauzate de poluanții tradiționali sunt în scădere la nivel mondial. Dar ele rămân o problemă majoră în Africa și în alte țări în curs de dezvoltare. Apa și solul contaminate și aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricană și Niger cele trei țări cu cele mai multe decese cauzate de poluare.

Programele de stat pentru reducerea poluării aerului și îmbunătățirile în domeniul sanitar au contribuit la reducerea numărului de decese în unele locuri. În Etiopia și Nigeria, aceste eforturi au făcut ca decesele legate de poluare să scadă cu două treimi între 2000 și 2019. Între timp, guvernul indian a început, în 2016, să ofere înlocuirea sobelor cu lemne cu racorduri pentru sobe cu gaz.

Decesele cauzate de expunerea la poluanții moderni, cum ar fi metalele grele, produsele agrochimice și emisiile de combustibili fosili, sunt „pur și simplu în creștere fulminantă”, crescând cu 66% din anul 2000, a declarat coautorul Rachael Kupka.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an: topul țărilor poluate

În ceea ce privește poluarea aerului de afară, unele mari capitale au înregistrat unele succese, inclusiv în Bangkok, China, și Mexico City, au declarat autorii. Dar în orașele mai mici, nivelurile de poluare continuă să crească.

Studiul a oferit o listă cu cele 10 țări cele mai afectate de decese cauzate de poluare: Ciad, Republica Centrafricană, Niger, Insulele Solomon, Somalia, Africa de Sud, Coreea de Nord, Lesotho, Bulgaria și Burkina Faso.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Cine rămâne fără asigurare de sănătate. Guvernul elimină excepțiile de la plata CASS pentru co-asigurați, preoți, șomeri și alții

Publicat

toți medicii de familie vor fi obligați să furnizeze servicii

Cine rămâne fără asigurare de sănătate: Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege al Guvernului.

Va fi abrogată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru mai multe categorii de români.

Cine rămâne fără asigurare de sănătate:

  • persoane aflate în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EuroCup: Grupă tare pentru U-BT Cluj! Când începe sezonul în cupele europene

Publicat

u bt cluj fani suporteri.jpg

Vineri, la Barcelona, a avut loc tragerea la sorți pentru sezonul regulat 2025/2026 al BKT EuroCup, care va începe în 30 septembrie. La fel ca în sezoanele precedente, cele 20 de echipe participante au fost împărțite în două grupe de câte 10 formații. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, campioana României, face parte din grupa A, alături de adversari redutabili.

Componența grupei A din BKT EuroCup

Hapoel Bank Yahav Ierusalim (Israel)
BAXI Manresa (Spania)
U-Banca…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie : Se va raporta la numărul mediu lunar de ore lucrătoare

Publicat

se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de

Se schimbă regulile la plata cu ora pentru profesori, de la 1 septembrie 2025, potrivit unul potrivit unui nou proiect de lege. Proiectul prevede actualizarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Una dintre principalele schimbări vizează modul de stabilire a tarifului pentru activitatea didactică desfășurată cu ora, potrivit Edupedu.ro.

Astfel, la stabilirea tarifului la plata cu ora se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Gata cu apelurile fantomă din străinătate. ANCOM blochează numerele cu identitate falsă

Publicat

acoperire 5g și 5g+ pentru utilizatorii de orange, la alba

Gata cu apelurile fantomă din străinătate: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) anunță că, de luni, 7 iulie 2025, operatorii telecom vor bloca apelurile inițiate din afara României care folosesc în mod fals numere naționale fixe sau mobile.

Așadar, începând din 7 iulie, apelurile telefonice care folosesc numere naționale false vor fi blocate, anunță ANCOM. Măsura vizează prevenirea tentativelor de fraudă prin falsificarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe