Connect with us

ACTUALITATE

De astăzi, farmaciile pot cere autorizare pentru vânzarea medicamentelor online. Informaţii obligatorii pentru pacienţi

Publicat

medicamente

Farmaciile pot cere de miercuri, 24 aprilie, autorizarea la Ministerul Sănătăţii pentru vânzarea medicamentelor online. Legea a intrat în vigoare din iulie 2018, însă abia acum au fost oficializate condiţiile pentru această activitate.

Potrivit noii legi, “vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Notificarea trebuie să conţină denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediului căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii. Datele vor fi înscrise ca menţiune pe autorizaţia de funcţionare a unităţii farmaceutice, mai prevede actul normativ.

Farmaciile şi drogheriile autorizate în baza unui aviz obţinut de la Ministerul Sănătăţii vor putea comercializa şi pe internet medicamente care se acordă fără prescripţie medicală.

Condiţiile impuse de minister pentru ca farmaciile să poată vinde medicamente online sunt, printre altele, ca unitatea să aibă spaţiu de funcţionare de cel puţin 10 mp în plus faţă de cel necesar farmaciei clasice. De asemenea, trebuie să fie dotată cu mobilier, aparatură de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi calculator cu acces la internet.

Site-ul de vânzare medicamente trebuie să permită interacţiunea dintre pacienţi şi un farmacist şi să includă o declaraţie de consimţământ pentru prelucrarea datelor personale şi chestionar pentru pacienţi.

Ffarmacia online va trebui să permită crearea unui cont în care să se păstreze comenzile anterioare și discuțiile cu farmacistul. Vânzarea online a medicamentelor va fi permisă numai către persoanele care au cel puțin 18 ani.

Pe site trebuie afişate denumirea medicamentelor, indicațiile terapeutice, prospectele și prețurile. În plus, medicamentele vor trebui clasificate în funcție de indicațiile de folosire (pentru durere, pentru febră, pentru răceală etc.).

Conform regulilor stabilite de MS, numai o farmacie clasică deja autorizată va putea cere să vândă online medicamente care se dau fără prescripție.

Dacă nu vor respecta prevederile legale, comercianţii vor risca să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, autorităţile având dreptul chiar să închidă unităţile.

Sancţiunile sunt prevăzute pentru:

– funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii;

– deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie;

– încălcarea prevederilor potrivit cărora o farmacie comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care nu poate fi înlocuit de o persoană de altă profesie, respectiv o drogherie funcţionează numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist;

– vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice ori persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Sănătăţii în acest scop.

Noua legislaţie prevede şi sancţionarea cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei în cazul afişării emblemei sau a firmei farmaciei sau a drogheriei de către unităţi neautorizate.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre medicamentele comercializate online sunt contrafăcute, motiv pentru care sănătatea populaţiei este pusă serios în pericol.

surse: Alba24.ro, ms.ro, avocatnet.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Gala Voluntarului, a doua ediție, la Teatrul „Vasilache” Botoșani

Publicat

foto: gala voluntarului, a doua ediție, la teatrul „vasilache” botoșani

Publicitate

Botoșani, 17 mai 2025 – Într-un demers de susținere a implicării civice și de recunoaștere a eforturilor tinerilor din comunitate, Primăria Municipiului Botoșani a organizat astăzi cea de-a doua ediție a Galei Voluntarului, eveniment desfășurat la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”.

Manifestarea a avut loc cu prilejul Zilei Internaționale a Voluntariatului și a reunit mulți tineri botoșăneni implicați în activități educaționale…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Armonii de lumină și rugăciune la Botoșani: Mitropolitul Teofan va fi alături de credincioși la concertul „Koinonia”

Publicat

armonii de lumină și rugăciune la botoșani: mitropolitul teofan va

Publicitate

În seara zilei de 22 mai 2025, începând cu ora 18:00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se va transforma într-un altar sonor, unde muzica bizantină va deveni rugăciune înălțată din adâncul sufletului. Concertul „Koinonia”, parte a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunește două ansambluri care își aduc jertfa artistică în fața frumuseții divine: Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani și „Cappella…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Rabla 2025 pentru firme debutează pe 29 mai: Cum te înscrii și ce buget este alocat”

Publicat

rabla 2025: sumele oferite pentru mașinile cu motor termic și

Publicitate

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat), scrie alba24.ro.

„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe