Connect with us

ACTUALITATE

De astăzi, farmaciile pot cere autorizare pentru vânzarea medicamentelor online. Informaţii obligatorii pentru pacienţi

Publicat

medicamente

Farmaciile pot cere de miercuri, 24 aprilie, autorizarea la Ministerul Sănătăţii pentru vânzarea medicamentelor online. Legea a intrat în vigoare din iulie 2018, însă abia acum au fost oficializate condiţiile pentru această activitate.

Potrivit noii legi, “vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Notificarea trebuie să conţină denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediului căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii. Datele vor fi înscrise ca menţiune pe autorizaţia de funcţionare a unităţii farmaceutice, mai prevede actul normativ.

Farmaciile şi drogheriile autorizate în baza unui aviz obţinut de la Ministerul Sănătăţii vor putea comercializa şi pe internet medicamente care se acordă fără prescripţie medicală.

Condiţiile impuse de minister pentru ca farmaciile să poată vinde medicamente online sunt, printre altele, ca unitatea să aibă spaţiu de funcţionare de cel puţin 10 mp în plus faţă de cel necesar farmaciei clasice. De asemenea, trebuie să fie dotată cu mobilier, aparatură de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi calculator cu acces la internet.

Site-ul de vânzare medicamente trebuie să permită interacţiunea dintre pacienţi şi un farmacist şi să includă o declaraţie de consimţământ pentru prelucrarea datelor personale şi chestionar pentru pacienţi.

Ffarmacia online va trebui să permită crearea unui cont în care să se păstreze comenzile anterioare și discuțiile cu farmacistul. Vânzarea online a medicamentelor va fi permisă numai către persoanele care au cel puțin 18 ani.

Pe site trebuie afişate denumirea medicamentelor, indicațiile terapeutice, prospectele și prețurile. În plus, medicamentele vor trebui clasificate în funcție de indicațiile de folosire (pentru durere, pentru febră, pentru răceală etc.).

Conform regulilor stabilite de MS, numai o farmacie clasică deja autorizată va putea cere să vândă online medicamente care se dau fără prescripție.

Dacă nu vor respecta prevederile legale, comercianţii vor risca să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, autorităţile având dreptul chiar să închidă unităţile.

Sancţiunile sunt prevăzute pentru:

– funcţionarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizaţie de funcţionare emisă de Ministerul Sănătăţii;

– deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie;

– încălcarea prevederilor potrivit cărora o farmacie comunitară funcţionează numai în prezenţa cel puţin a unui farmacist, care nu poate fi înlocuit de o persoană de altă profesie, respectiv o drogherie funcţionează numai în prezenţa a cel puţin unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist;

– vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice ori persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Sănătăţii în acest scop.

Noua legislaţie prevede şi sancţionarea cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei în cazul afişării emblemei sau a firmei farmaciei sau a drogheriei de către unităţi neautorizate.

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre medicamentele comercializate online sunt contrafăcute, motiv pentru care sănătatea populaţiei este pusă serios în pericol.

surse: Alba24.ro, ms.ro, avocatnet.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe