EVENIMENT
De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comun

Validatoarele inteligente vor fi disponibile în toate mijloacele de transport în comun în maximum o lună şi, astfel, vom putea valida direct cu cardul bancar titlurile de călătorie. Anunțul a fostr făcut marţi, în cadrul evenimentului Caravana Smart City, de către directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ.
„Pe partea de digitalizare s-au luat nişte măsuri. Începând de anul trecut s-a implementat şi în Bucureşti aplicaţia 24play pentru plata titlurilor de călătorie şi a abonamentelor. De luna trecută abonamentele pentru elevi şi studenţi pot fi eliberate şi pentru o perioadă mai mare de o lună, astfel încât aducem beneficii majore acestei categorii. Ne dorim ca pe viitor să avem o aplicaţie online printr-o legătură cu Ministerul Educaţiei, în aşa fel încât tineretul să fie primul beneficiar al achiziţiei online de abonamente.
De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comu. S-a început montajul validatoarelor inteligente
Anul trecut am declanşat procedura de achiziţie pentru validatoare inteligente, iar începând de săptămâna trecută s-a început montajul şi în maxim o lună vom putea valida direct cu cardul bancar în toate mijloacele de transport în comun. Am digitalizat în totalitate centrele de vânzare şi peste tot se plăteşte cu POS. Ne implicăm în continuare pentru integrarea acelor vending machine care există în centrele comerciale. Vor exista 2.000 de puncte de vânzare de acest fel cu beneficii imense”, a menţionat Criţ.
De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comun. Două proiecte aflate în derulare, pentru modernizarea liniilor de tramvai 40 şi 55
„Aş pleca de la un moment zero, al semnării contractului de delegare pentru o perioadă de zece ani cu Asociaţia Metropolitană de Transport Bucureşti-Ilfov, cu o valoare de circa 14 miliarde de lei. E adevărat, sunt provocări multe dat fiind faptul că, în ultima perioadă, nu s-a investit în zona de infrastructură şi în achiziţia de material rulant. Avem proiecte.
Am început cu studiile de fezabilitate la nivel DALI (Documentaţie de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, n.r.) pe care le-am furnizat municipalităţii, astfel încât să putem accesa fondurile necesare investiţiilor, iar primele două proiecte au trecut prin Consiliul General al Municipiului Bucureşti: e vorba despre liniile 40 şi 55.
Lucrăm în continuare şi furnizăm toate DALI-urile cu un termen de 7 iunie 2022. Acest lucru înseamnă modernizarea a 50,2 km de cale de rulare pentru tramvai, necesară atât de mult măririi vitezei de circulaţie a tramvaielor, pe de o parte, şi utilizării tramvaielor noi care o să sosească începând de luna viitoare în Bucureşti. E vorba despre cele o sută de tramvaie de 36 de metri, finanţate prin POR (Programul Operaţional Regional, n.r.).
În conformitate cu contractul semnat cu furnizorul, acesta e obligat să livreze câte patru tramvaie în fiecare lună. Primele tramvaie vor intra pe linia 41, iar următoarele pe linia 32”, a spus directorul general al STB.
De când se vor putea plăti cu cardul bancar călătoriile cu STB în toate mijloacele de transport în comun. Se dorește achiziția a peste 100 de tramvaie noi
De asemenea, Criţ a punctat că STB a finalizat documentaţia de atribuire pentru achiziţia a 100 de tramvaie de 12 metri şi documentaţia pentru achiziţia a 22 de tramvaie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„E clar că trebuie să identificăm şi alte surse de finanţare şi în zona de infrastructură trebuie să facem tot ceea ce e posibil pentru a atrage fonduri din toate părţile. Poate chiar municipalitate ar trebui să se împrumute, pentru că orice modernizare aduce beneficii majore după aceea în exploatare”, a apreciat şeful STB.
În viziunea acestuia, deşi s-a reluat licitaţia pentru achiziţia a o sută de autobuze electrice, „avem o întârziere foarte mare”.
„În ultimii ani s-a luat măsura separării infrastructurii liniei de tramvai de zona carosabilului cu avantaje majore, cu o creştere a vitezei de circulaţie de la circa 13 km/h la circa 16 km/h.
Ca noutate, ţin să anunţ că o să finalizăm terminalul de pe strada Graţioasă, aflat în situaţie de blocaj de câţiva ani. E vorba de linia 5, care va face legătură între zona Băneasa şi centrul Capitalei. De asemenea, e în discuţie modernizarea celor 4 kilometri care au rămas nemodernizaţi pe linia 5. Mai sunt multe de făcut pe parte de modernizare peroane pe linia 41, dar credeţi-ne că ne implicăm şi până la sfârşitul anului totul va fi funcţional, astfel încât să nu mai avem peroane mai scurte decât lungimea tramvaielor. Mai mult decât atât, în cadrul municipalităţii s-a reluat licitaţia pentru circa o sută de autobuze electrice după discuţii purtate de către operatorul de transport cu responsabilii din primărie. Avem o întârziere foarte mare, din păcate.
Acest proiect trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2023 şi ne dorim o atribuire cât mai rapidă. Am solicitat ca această licitaţie să ia în considerare vehicule cu caracteristici omologate deja în Uniunea Europeană, fără caracteristici suplimentare, adică la livrare doar acel pantograf de alimentare să fie pus suplimentar”, a susţinut Adrian Criţ.
Asociaţia Română pentru Smart City, în parteneriat cu ADR Bucureşti-Ilfov, Consiliul Judeţean Ilfov şi Universitatea Politehnica Bucureşti, a organizat Caravana Smart City. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost unul dintre partenerii media ai evenimentului.
Agerpres
sursa foto: STB
EVENIMENT
VIDEO: Autobuz fără șofer, testat pe străzile din Cluj Napoca. Ce autonomie are și ce viteză maximă poate atinge

Un autobuz autonom, care poate circula fără a fi condus de un șofer, a fost testat pe străzile din Cluj Napoca. Este vorba despre un test drive efectuat în cadrul Summit-ului Internațional pentru Neutralitate Climatică, desfășurat sub sloganul „Carbon OFF. Future ON”, notează cluj24.ro.
La demonstrația de pe străzile din oraș a participat și primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc.
„Astăzi, viitorul circulă prin Cluj-Napoca, fără șofer, dar cu viziune. Pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Vineri, 23 mai, se afișează numărul de locuri libere după etapa de reînscrieri, iar de luni, 26 mai, părinții care înscriu copilul pentru prima oară la grădiniță, indiferent de grupă, vor putea depune cererile. Pe cererea-tip de înscriere, părinții pot alege 3 creșe sau grădinițe, potrivit metodologiei.
Grupa mijlocie și grupa mare la grădiniță sunt obligatorii, iar Grupa mică din învățământul preșcolar devine obligatorie începând cu anul școlar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Se taie plafonarea. Cine ar mai putea primi subvenții la energie, după 1 iulie 2025. Anuntul ministrului Energiei

Se taie plafonarea. Cine ar mai putea primi subvenții la energie după 1 iulie 2025. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a anunțat, joi, că piaţa de energie se va liberaliza de la 1 iulie, iar ministerul a propus subvenţionarea unui număr de 6 milioane de consumatori. În prezent, pe piaţa de electricitate sunt, în total, aproximativ 9 milioane de consumatori.
Sprijinul statului va fi direcționat către consumatorii vulnerabili, a explicat ministrul, citat de Agerpres.
Sebastian…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Programul zilei de vineri la IMAGINE FEST 2025, în Alba Iulia. Vânătoare de comori, DJ, Wine and Food Pairing și proiecție de film

Festivalul Imagine Fest, primul eveniment major al sezonului turistic din Alba Iulia, a început joi, 22 mai. Până duminică, albaiulienii și turiștii sunt așteptați la concerte, vânători de comori, emisiuni radio live din locații neconvenționale, set-uri mixate tot live de DJ-ii EuropaFM sau tururi ghidate gratuite.
Din 22 până în 25 mai, cele mai importante emisiuni din grila EuropaFM– Deșteptarea, Drum Cu Prioritate, Piața Victoriei, România În Direct sau Părinți De…
Citește mai mult pe Alba24.ro