EVENIMENT
De ce a ratat România campania de vaccinare. Explicațiile unui medic

Medicul Alexandru Rafila vorbește despre motivele care au dus la eșecul campaniei de vaccinare în România: mesaje contradictorii permanente, prezentarea unui „mare eșec” drept „un mare succes” și prezența lui Cîțu, fără mască, la Electric Castle din Cluj.
„O problemă este legată de ratarea campaniei de vaccinare și de mesajele contradictorii permanente care au marcat această campanie de vaccinare, care au culminat cu prezentarea ca un mare succes a unui mare eșec”, a spus Rafila la la „Marius Tucă Show” de la Aleph News.
Președintele Comisiei Europene a anunțat marți că 70% din populația Europei este vaccinată, România fiind undeva pe la 28%, afirmă medicul: „ori, în momentul în care lucrurile băteau pasul pe loc, a venit un mesaj foarte prost: <Noi am oprit pandemia>. Oamenii au perceput că nu ne mai vaccinăm, nu mai trebuie să facem nimic”.
Cel de-al doilea lucru care trebuie luat în discuție, spune medicul, este că începând din 5 iulie România are o creștere constantă a numărului de cazuri noi: „în a patra săptămână (de creștere – n.r.) apare conducerea Guvernului la un festival, fără mască, stând unul peste celălalt și spune <e momentul să mergem în aglomerații mari>. Mesajul a fost: <dacă conducerea acestei țări ne arată că trebuie să stăm într-o mare aglomerație fără să folosim masca, e de bine>”.
În plus, Rafila crede că discuția permanentă despre obligativitatea măștilor, a permisiunilor în mall-uri sau nu, generează ostilitate. Astfel, cei care sunt hotărâți să nu se vaccineze, nu se vaccinează.
Valul 4 este și o consecință a lipsei de acțiune și a ratării campaniei de vaccinare, consideră Rafila.
„Problema majoră în România va fi legată de cine se va îmbolnăvi. (…) Acum e o mică presiune mediatică legată pe copii. Cifrele pe care le văd eu de la Institutul de Sănătate Publică nu arată acest lucru. Se îmbolnăvesc la fel cum se îmbolnăveau înainte, sigur, cu tulpina asta mai ușor”, afirmă medicul. MEDIAFAX
EVENIMENT
Mai multe vulpi găsite moarte sau în stare gravă, în Cluj-Napoca. Posibilă amplasare de otravă în cartierul Bună Ziua

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului (OPMCB) Cluj trage un semnal de alarmă în urma unei serii de cazuri de intoxicație a unor vulpi în cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. În mai puțin de o lună, trei vulpi au fost descoperite fie în stare gravă, fie moarte, în apropierea străzilor Măceșului, Fagului și Mihai Românul.
Cazurile au ridicat suspiciuni serioase privind posibila amplasare intenționată de substanțe toxice în zona…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Accident pe DN1F, pe direcția Zalău – Cluj-Napoca. Un motociclist a fost lovit de un șofer neatent

Un accident între o mașină și o motocicletă a avut loc duminică după-amiază, pe DN1F. Motociclistul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
În data de 6 iulie, pe DN1F, pe direcția de deplasare Zalău – Cluj-Napoca, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă.
„Din primele verificări, un tânăr de 28 de ani, din județul Sălaj, aflat la volanul unui autoturism, ar fi inițiat o manevră de depășire,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI), în perioada 7-13 iulie 2025

În perioada 7-13 iulie 2025 se va desfășura la Cluj-Napoca cea de-a XXXII-a ediție a Olimpiadei Central Europene de Informatică (CEOI).
Olimpiada de Informatică a Europei Centrale (CEOI – Central European Olympiad in Informatics) este inclusă în Calendarul Olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale desfășurate în România și în străinătate, la care participă și elevi români, prima ediție a acestei competiții internaționale fiind organizată la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Terapie prin artă a studenților UAD Cluj pentru pacienții unui spital. Creația, transformată în vindecare

Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj – Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior artistic din România, cu o tradiție de aproape un secol în formarea viitorilor artiști plastici și designeri. Însă, pe lângă activitatea academică, universitatea se implică constant în diverse proiecte și concursuri, explorând, astfel, rolul artei sociale în comunitate, inclusiv în terapie prin artă pentru pacienții unui spital.
În…
Citește mai mult pe Cluj24.ro