Connect with us

EVENIMENT

De la temperaturi de vară cu ploi și furtuni, la o răcire accentuată. La munte ninge. Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022

Publicat

primavara pixabay.jpg
sursa foto: Pixabay.com

Ne așteaptă o săptămână cu de toate: de la temperaturi de vară, cu ploi și furtuni, la o răcire resimțită mai ales începând de miercuri. La  munte vom avea temperaturi negative și chiar ninsori. Apoi, odată cu finalul săptămânii, revin zilele autentice de vară și temperaturi spre 30 de grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână în care vom varia de la o zi la alta scenariul sinoptic. Astfel, primele zile din săptămână ne vom afla în zona de acțiune a unui câmp de presiune scăzută, asociat unui nucleu depresionar  poziționat în NE extrem al Rusiei, pentru ca, începând de miercuri, în zona țării noastre să persiste presiune ridicată, anticiclonică.

Citește și Atenționare meteo: 17 județe, sub cod galben de FURTUNI. Sunt așteptate ploi torențiale cu descărcări electrice, grindină și vijelii

Importante pentru scenariul meteo al săptămânii vor fi o serie de nuclee reci în altitudine, care vor putea determina apariția unor ploi cu aspect torențial, linii de convergență poziționate mai ales în zonele de S, SE ale țării.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, ziua de luni ne păstrează pe o circulație atlantică, cu mase de aer cald pentru ca, odată cu a doua parte a zilei de marți, dinspre N, NE, suntem abordați de aer polar, aer care va face ca abaterile termice de la 850 hPa (1.5 km altitudine) să fie și cu –8, –10 grade sub cele normale pentru data din calendar. Începând cu ziua de joi revenim la aerul cald, transportat pe circulație atlantică, și la abateri termice pozitive, spre +4, +6 peste normalul climatic.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Temperaturi minime:

Luni, 16 mai: minimele zilei pornesc de la un 3 – 4 grade pe crestele montane, 7 – 9, 10 grade prin restul zonelor montane, Transilvania, Maramureș, în timp ce prin nordul Crișanei, al Moldovei, zonele deluroase din Muntenia și Moldova se vor atinge 10 – 12 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea minimele zilei de luni urcă la 13 – 15, 16 grade.

Dimineața zilei de marți aduce același regim termic în mare parte din țară, doar prin Banat (vestul extrem) putând să se atingă și valori de 17 – 18 grade. Pentru ziua de miercuri, polul de căldură al dimineții se mută pe pe Oltenia și SV Munteniei, aici urmând să avem cele mai ridicate minime, de 17 – 19 grade, pentru ca în restul țării distribuția temperaturilor din primele două zile să se păstreze: 3 – 4 grade pe crestele montane, 7 –9  grade prin zonele montane, nordul Moldovei, al Crișanei, Maramureș iar prin restul Moldovei, Transilvania, Banat și sudul Crișanei urcăm spre 11 – 13 grade. În Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea ne așteaptă o dimineață cu 15 – 17 grade.

Dimineața zilei de joi vine cu o răcire semnificativă în toată țara, astfel că vom avea parte de minime, la nivelul întregii țări, cuprinse între 6 – 8, 9 grade, izolat 10 – 11 grade prin Dobrogea. Pe crestele montane revin valorile negative (-0 spre –2 grade), iar în restul zonelor montane nu se vor atinge mai mult de 3 – 4 grade.

Vineri mai câștigăm câte un grad, două în fiecare regiune a țării, astfel că minimele vor fi cuprinse între 8 – 10, 11 grade, cu doar 6 – 8 grade prin Transilvania, Maramureș, respectiv 13 – 15 grade prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.

Diminețile de weekend vor fi calde, chiar foarte calde prin Banat și Crișana, unde se pot atinge chiar 19 – 20 de grade, duminică dimineața. În restul țării vom vorbi de valori de 11 – 13 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Temperaturi maxime:

Luni, 16 mai, maximele vor fi cuprinse între 22 – 24, 25 de grade la nivelul întregii țări, cu valori chiar și de 27 – 28 de grade prin Banat, SV Olteniei și Muntenia. La munte vom avea parte de maxime de 18 – 19 grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Pe parcursul zilei de marți, prin Oltenia, Muntenia se ating chiar și 29 – 30 de grade, 26 – 27 de grade prin Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, respectiv 22 – 23 de grade prin SE Transilvaniei, respectiv Banat și sudul Crișanei. Prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, zonele montane vom avea maxime de doar 17 – 19 grade, cu 9 – 11 grade pe creste.

Miercuri temperaturile scad la nivelul întregii țări, astfel că doar izolat, prin sudul Olteniei, mai ajungem la 22 – 23 de grade, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Banat, Crișana, centrul Munteniei și vestul Maramureșului se ating 15 – 16 grade. Mult mai rece va fi prin Transilvania, nordul Maramureșului, nordul Munteniei, regiuni unde abia ne apropiem de un 11 – 13 grade.

Maximele de joi mai câștigă 2 – 3 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, unde ajungem la 20 – 22 de grade, în timp ce în restul țării rămânem cu temperaturi sub normalul perioadei (14 – 16, 17 grade). La munte nu avem mai mult de 10 – 11 grade, cu 3 – 5 grade pe creste.

Începând de vineri temperaturi cresc de la o zi la alta, astfel că de la 18 – 20, 21 de grade vineri (cu 23 – 24 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia), sâmbătă ajungem la 25 – 27 de grade tot prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului, în timp ce în restul țării ne vom limita la 21 – 23, 24 de grade, cu 17 – 18 grade la munte (11 – 12 grade pe creste).

Ultima zi a săptămânii readuce temperaturile de vară autentică, 25 – 27 de grade, în cea mai mare parte a țării, doar prin Moldova, Transilvania și Maramureș urmând să avem valori ușor mai mici, de la 22 spre 24 de grade. La munte vor fi maxime de 18 – 19 grade, cu 8 – 10 grade pe creste.

Prognoza meteo pentru săptămâna 16 – 22 mai 2022. Precipitații:

Pe parcursul nopții de duminică spre luni și luni dimineață avem condiții de ploi slabe (însoțite și de fenomene convective) prin Muntenia, apoi, pe parcursul zilei, și prin zonele montane, Dobrogea. Ploi care, prin Dobrogea și izolat și prin Muntenia, pot acumula și 10 – 15 l/mp.

Marți, ploile, cu tot alaiul de fenomene severe (descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie, ploi torențiale) vor fi prezente prin mare parte din țară, dar cantitățile cele mai importante le vom avea pe Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei, regiuni unde se pot acumula 10 – 15, izolat chiar 20, 25 de l/mp.

CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ. Furtuni puternice, ploi și grindină. Zonele vizate

Și miercuri avem ploi prin cea mai mare parte a țării, dar, de data aceasta, cantitățile cele mai importante le strâng Muntenia (20 – 30 de l/mp), zonele montane, sudul Moldovei, Dobrogea (10 – 25 l/mp). Prin zonele montane înalte reapar ninsorile.

Pe parcursul zilei de joi ploile continuă prin Moldova, Muntenia (10 – 15 l/mp), Dobrogea (3 – 5 l/mp), în timp ce prin Meridionali și Orientali avem parte de ninsori. În prima parte a zilei de vineri ploile mai rămân prin S, SE Munteniei, Dobrogea (1 – 3 l/mp), în timp ce sâmbătă luăm o pauză de la precipitații.

Încheiem săptămâna cu ploi prin Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Transilvaniei și al Moldovei (1 – 3 l/mp).

Va fi o săptămână care va aduce, per total, 20 – 30 de l/mp de precipitații prin acumulare prin Muntenia, zonele montane, sudul Dobrogei, în timp ce prin restul țării vom strânge un 7 – 10, izolat 15 l/mp.

Din aceste precipitații, în zonele montane, nu doar pe creste neapărat, vom avea parte și de ninsori, care vor putea acumula și un 10 – 15 mm.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

Migranți din Afganistan și Pakistan, descoperiţi de polițiștii de frontieră ascunşi într-un TIR, printre role de oţel

Publicat

Cinci migranţi din Afganistan şi Pakistan au fost descoperiţi de autorităţi când încercau să iasă ilegal din ţară, prin judeţul Arad, ascunşi într-un TIR care transporta role de oţel.

TIR-ul a fost verificat în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II şi era condus de un român care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, role de oţel pentru o societate comercială din Germania.

„În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul pentru marfă, cinci cetăţeni străini. Persoanele au fost preluate şi transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Afganistan şi Pakistan, ce intenţionau sa ajungă în mod fraudulos într-un stat din Spaţiul Schengen”, a informat, joi, Poliţia de Frontieră Arad.

Migranţii vor fi cercetaţi pentru tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar şoferul riscă dosar penal pentru trafic de migranţi.

Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Haos pe Aeroportul „Henri Coandă” din București. De ce întârzie atât de mult avioanele

Publicat

avion pasageri 590x354

Aproape 60 de curse au avut întârzieri, joi, pe Aeroportul „Henri Coandă” din București, cumulând în total 4.377 de minute.

Compania Națională Aeroporturi București SA (CNAB) informează că joi, în intervalul orar 0:00 – 15:00, s-au înregistrat pe aeroportul „Henri Coandă” 56 curse întârziate (sosiri+plecări), cu un total cumulat de 4377 minute.

Dintre acestea, în 20 de cazuri, cauza întârzierii a fost rotația aeronavei sau a echipajului, alte cauze fiind restricțiile pe rută, facilitățile de aeroport, lipsa echipajului, încărcarea/descărcarea obiectelor voluminoase sau defecțiuni ale aeronavei.

 

Haos pe Aeroportul „Henri Coandă” din București. De ce întârzie atât de mult avioanele: Șase curse au fost anulate

 

Numărul întârzierilor corespunde în mare măsură cotei de piață a companiilor aeriene, astfel încât cele mai multe s-au înregistrat la Wizzair (19, totalizând 1334 minute), TAROM (9 / 570 minute), Ryanair (6 / 725 minute).

Șase curse au fost anulate de către companiile aeriene, respectiv 4 curse Wizzair și două Eurowings. MEDIAFAX

Citește mai departe

EVENIMENT

Controale la școli de şoferi din Harghita. Dosare pentru evaziune fiscală

Publicat

soferi 983x600.jpg
Arhivă foto

Poliţiştii harghiteni au întocmit două dosare penale pentru evaziune fiscală în cazul unor şcoli de şoferi care încasau taxe de la cursanţi, dar nu declarau veniturile, acestea nefiind fiscalizate.

Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Maria Plumbu, poliţiştii harghiteni din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, în baza unui plan de măsuri pentru prevenirea şi combaterea fraudelor specifice în domeniul şcolilor de conducători auto, au iniţiat o acţiune cu efective mărite şi au efectuat 13 controale, din care cinci la societăţi comerciale cu profil de activitate în domeniul şcolilor de şoferi şi opt la autoturisme ale acestora, aflate în trafic.

În urma controalelor, „au fost identificate mai multe dosare de cursanţi, pentru care nu au fost identificate documente de plată referitoare la taxele de şcolarizare şi nu au fost declarate veniturile obţinute pentru o perioadă de doi ani”, precizează sursa citată.

Controalele s-au desfăşurat în Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni.

Cercetările sunt continuate de poliţişti, fiind întocmite două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, se mai arată în informarea IPJ Harghita. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident înfiorător în Argeș! Un mort, doi încarcerați

Publicat

ag

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN7 Pitești-Râmnicu Vâlcea, la kilometrul 132+300 de metri, în zona localității Drăganu, județul Argeș, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate o platformă auto ce transporta un autovehicul și alte trei autoturisme. Potrivit primelor date, o persoană a decedat, alte două fiind încarcerate.

Traficul rutier este oprit pe ambele sensuri.

ag

Intervin pompierii de la Detașamentele Pitești și Bradu.

 

FOTO: Accident înfiorător în Argeș! Un mort, doi încarcerați: datele de până acum

 

Conform ISU, un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.

UPDATE ISU Argeș: Accident rutier produs în localitatea Drăganu între un autoturism și o autoplatforma cu remorcă, încărcate cu autoturisme. Din primele informații, s-au identificat 4 victime, două din autoturism și celelalte două din transportor.

În autoturism a fost găsită o femeie pentru care, din păcate, nu s-a mai putut face nimic.

Cele două persoane din transportor nu prezintă leziuni grave, iar celălalt ocupant al autoturismului a fost preluat conștient de către echipajele medicale.

Forțe și mijloace alocate: o autospecială de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare, două amulanțe SMURD de prim ajutor calificat și trei echipaje ale SAJ

 

Citește mai departe