Connect with us

EVENIMENT

De la temperaturi de vară, la o răcire accentuată, cu ploi abundente. Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie 2022

Publicat

toamna

Săptămâna 12 – 18 septembrie va fi o săptămână a extremelor. Vom avea parte de temperaturi și de 32 de grade, ca apoi acestea să scadă până la  la valori de doar 13 grade. Ploile abundente nu vor lipsi din peisaj, iar prin Maramureș și nordul Transilvaniei se pot acumula și 100 de litri/ metrul pătrat.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie.  Temperaturi minime:

Primele zile ale săptămânii, intervalul LUNI – MIERCURI, aduc un regim termic nocturn care va duce temperaturile minime la valori de la 10 – 12 grade, cu ceva valori mai ridicate prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogea (spre 14 – 15 grade). În același timp, minime mai scăzute vor fi prin nordul Moldovei, prin depresiunile Transilvaniei (7 – 9 grade), în timp ce la munte nu mai depășim 5 – 7 grade, cu 1 – 3 grade pe creste.

Citește și Vreme capricioasă: Perioade cu temperaturi de vară, dar și cu răcire accentuată. Prognoza meteo pe REGIUNI, pentru 12 – 25 septembrie

Dimineața zilei de JOI aduce, în schimb, o încălzire consistentă, care se va resimți mai ales prin Banat, Crișana, vestul Maramureșului și zona litoralului, zone unde vorbim din nou de o noapte tropicală, cu temperaturi spre 20 – 21 de grade. În restul țării minimele urcă spre 15 – 16 grade.

VINERI încălzirea continuă, astfel că vorbim, la nivelul întregii țări, de minime între 17 – 19 grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem minime de vară, 21 – 23 de grade.

Lucrurile nu se vor schimba foarte mult nici pe parcursul zilei de SÂMBĂTĂ, dar minimele zilei de DUMINICĂ scad simțitor mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul și centrul Moldovei (10 – 12 grade). Totuși, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea  vom avea temperaturi normale, de 14 – 16, 17 grade.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Temperaturi maxime:

ZIua de LUNI aduce temperaturi maxime cuprinse între 22 – 24, 25 de grade în mare parte din țară, excepție urmând să facă nordul Moldovei, depresiunile Transilvaniei (15 – 16 grade), sudul Moldovei (18 – 20 de grade), în timp ce la munte se ating 12 – 14 grade, cu 6 – 8 grade pe creste.

Zilele de MARȚI și MIERCURI nu aduc schimbări importante în ceea ce privește regimul termic diurn și nici distribuția lui.

De JOI, însă, vorbim de o încălzire puternică, care va duce temperaturile, prin Oltenia Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea al 30 – 32 de grade, în timp ce prin Banat, Crișana, sudul Moldovei ne apropiem de 26 – 28 de grade. În nordul Moldovei, Trasnilvania, Maramureș maximele de joi se opresc la 23 – 25 de grade, în timp ce la munte avem parte de 18 – 20 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

Și ziua de VINERI vine cu maxime mult peste normal în Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea (30 – 32, izolat chiar 33 de grade), în timp ce prin Oltenia, Banat, centrul Moldovei se vor atinge 25 – 27 de grade. În Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și la munte nu vor fi mai mult de 19 – 21, 22 de grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

În WEEKEND se schimbă foaia, astfel că, SÂMBĂTĂ în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, Trasnilvania avem parte de o răcire puternică, maximele abia mai ajung la 13 – 15 grade, iar pe crestele montane se opresc la 7 – 9 grade. Rămâne, în continuare, mult mai cald prin Muntenia, Dobrogea (29 – 30 de grade), în timp ce în Oltenia și Moldova avem parte de 22 – 24 de grade.

Încheiem săptămâna cu un regim termic apropiat de normalul celei de a treia decade a lui septembrie, cu maxime la nivelul întregii țări între 18 – 20, 21 de grade (doar prin Trasnilvania și Maramureș sunt posibile temperaturi de 14 – 16 grade, iar la munte 11 – 12 grade (2 – 4 grade pe creste).

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Precipitații:

Săptămâna care urmează menține țara noastră sub acțiunea unor nuclee depresionare, a unor fronturi atmosferice dar și cu un nucleu rece în altitudine care favorizează, toate, apariția precipitațiilor.

În noaptea de duminică spre LUNI ploile sunt prezente prin zonele montane, nordul Moldovei, Crișana, dar și prin Dobrogea, pentru ca, pe parcursul zilei, să avem condiții de ploi prin bună parte din țară, însoțite chiar și de fenomene convective (descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, vât cu aspect de vijelie). Seara și finalul zilei ploile se vor concentra în zona Moldovei. Nu vorbim de cantități care să treacă de  7 – 10 l/mp (prin zonele montane).

Și pe parcursul zilei de MARȚI ploile vor prefera tot Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș iar spre seară și prin estul Munteniei, Dobrogea. În Moldova și zonele montane se pot acumula până la 10 l/mp.

MIERCURI ploile ar putea să mai apară doar prin Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei. Începând cu ziua de JOI lucrurile se schimbă radical și în ceea ce privește precipitațiile: ploile vor fi prezente în Banat, Crișana, Maramureș, prin Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Cantități importante se pot acumula prin Apuseni (20 de l/mp) nordul Transilvaniei și Maramureș (30 – 50 l/mp).

În continuare VINERI ploile sunt prezente (și abundente) în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei. Din nou, cantități mari de precipitații se pot acumula (20 – 30, 40 de l/mp), iar prin Maramureș chiar 70 – 80 de l/mp.

SÂMBĂTĂ ploile cuprind toată țara, dar, în continuare, cele mai mari cantități le vom avea tot prin Banat, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane (30 – 40 de l/mp). Duminică ploile ajung și prin Muntenia, Dobrogea (15 – 20 de l/mp), dar continuă și la munte (10 – 15 l/mp), prin Transilvania, Maramureș, Moldova (3 – 5 l/mp).

Cantitățile totale de ploi așteptate să cadă în această săptămână ar putea ajunge, prin Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, nordul Moldovei la 40 – 60 de l/mp, cu 10 – 20 de l/mp prin Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. Oltenia trage lozul necâștigător, cu arii extinse unde nu va ploua deloc. O situație mult mai periculoasă se anunță pentru Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni, regiuni unde ne putem apropia de 100 de l/mp.

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 – 18 septembrie. Context sinoptic:

Ne așteaptă o săptămână în care, la nivelul țării noastre, va predomina un câmp de presiune scăzută, care va fi asociat cu prezența unor nuclee depresionare.

În primele zile ale săptămânii va fi voba de Depresiunea Peggy, poziționată acum în estul țării noastre și în bazinul Mării Negre pentru ca mai apoi, talvegul unui ciclon islandez să ajungă și în țara noastră, iar odată cu el vom avea parte și de un vast front rece care va traversa regiunea noastră de la V la E. În prima parte a săptămânii vom fi traversați și de un front de ocluziune.

Importante pentru contextul sinoptic al săptămânii viitoare vor fi și o serie de nuclee reci în altitudine, bine conturate în troposfera medie și înaltă care ar putea furniza momente de instabilitate accentuată.

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, continuăm cu alternanța caracteristică, de fapt, lunii septembrie. Astfel, primele zile ne vor regăsi pe o circulație NV – SE, care va poziționa țara noastră într-o zonă cu abateri ușor negative la 850 hPA (1.5 km altitudine). De miercuri și până sâmbătă revenim pe o circulație atlantică, care aduce aer foarte cald spre noi, cu abateri termice pozitive care pot ajunge chiar și spre +8, +10 grade peste normalul perioadei. Lucrurile se schimbă radical odată cu weekendul următor, când o masă de aer polar coboară spre țara noastră și ne duce spre abateri negative, iar scăderea de temperaturi va deveni și mai puternică în intervalul începând cu 18 septembrie încolo.

Sursa: prognozemeteo.ro

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

CFR Cluj – Farul Constanța, 5-1. Clujenii se impun la SCOR și își adjudecă poziția secundă în play-off

Publicat

436514845 837258771764748 6545697679287474022 n e1716063209843 1000x600.jpg

CFR Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit astăzi, 18 mai, pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca în ultima etapă din play-off-ul Superligii României. Clujenii obțin victoria în ultima etapă a play-off-ului.

Echipele de start

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Kresic, Camora – Tachtsidis, Keita, Muhar – Deac, Birligea, Otele

REZERVE: Balgradean, Hindrich – Abeid, Ajeti, Aussi, Avounou, El Kaddouri, Fica, Ilie, Manea, Michael, Serebe

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

U-BT Cluj-Napoca PIERDE meciul 3 al finalei Ligii Naționale de Baschet în fața CSM CSU Oradea

Publicat

u bt.jpg

U-BT Cluj-Napoca a pierdut meciul 3 al finalei Ligii Naționale de Baschet în fața CSM CSU Oradea. Bihorenii au câștigat cu 94-92. Este prima înfrângere în competițiile interne în mai bine de un an, scrie Baschet.ro

„Felicit echipa Oradiei, au jucat un baschet mai bun decât noi azi. Din păcate, un nou meci în care am pierdut foarte urât lupta la recuperări. Nu am reușit să câștigăm această bătălie, a fost 42-26. Cred că acolo trebuie să vedem…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

19 mai: Rusaliile Catolice. Obiceiuri și tradiții legate de această sărbătoare. Când pică Rusalile Ortodoxe 2024

Publicat

19 mai: rusaliile catolice. obiceiuri și tradiții legate de această

19 mai: Rusaliile Catolice. În fiecare an, la 50 de zile de la Sărbătoarea Sfintelor Paşti, creştinii sărbătoresc Rusaliile.

Catolicii (cu excepția greco-catolicilor) și ortodocșii au sărbătorit Paștele la...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trenurile Soarelui vor lega zilnic Clujul de staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării, de la jumătatea lunii iunie

Publicat

gara cluj 1000x600.jpg

Trenurile Soarelui vor pleca zilnic din gara din Cluj-Napoca începând din noaptea de 14 spre 15 iunie, anunță CFR Călători.

Trenurile vor circula pe toată durata sezonului estival, rtespectiv timp de trei luni, până la data de 7/8 septembrie 2024.

Trenurile Soarelui vor lega zilnic Clujul de staţiunile de la Marea Neagră şi cu Delta Dunării, de la jumătatea lunii iunie

Clujenii vor avea stfel posibilitatea să meargă cu trenul în staţiunile de la Marea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe