Connect with us

EVENIMENT

De miercuri, 15 martie: Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutriționale şi E-uri

Publicat

sursa foto: pixabay
sursa foto: pixabay

Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, începând de miercuri, 15 martie, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri.

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Potrivit sursei citate, Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au susţinut reprezentanţii ANPC, într-un comunicat transmis la finele anului trecut, când s-a luat decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, explica la finele lunii ianuarie că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.

Acesta a precizat că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.

Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui ANPC privind detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor intră în vigoare de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ședință tensionată în AIDA-TL după războiul Primăria Alba Iulia vs. STP: Suplimentarea bugetului pentru transport a căzut la vot

Publicat

Ședință tensionată în aida tl după războiul primăria alba iulia vs.

Reprezentnații AIDA-TL s-au întâlnit vineri, 10 octombrie, în sala de sedințe a Consiliului Local Alba Iulia. Sedința a fost convocată de către reprezentanții Primăriei Alba Iulia, în urma scandalului iscat între primărie și STP, scandal care a culminat cu oprirea pentru o scurtă perioadă a transportului de persoane în oraș. 

Ba mai mult s-a ajuns la un război declarativ între administrația locală și Societatea de Transport Public. De asemenea primăria a sesizat Consiliul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Momentul în care președintele PSD părăsește Congresul UDMR înaintea intonării Imnului Secuiesc

Publicat

grindeanu.jpg






Președintele PSD, Sorin Grindeanu, a plecat, intempestiv, vineri, de la Congresul UDMR care se desfășura la un centru de evenimente din Juc-Herghelie. 

Grindeanu se afla în primul rând, în dreapta premierului Ilie Bolojan, și a ascultat Imnul României și pe cel al Ungariei, după care liderul PSD a părăsit sala.

Momentul plecării a fost finalul Imnului Ungariei când urma să fie intonat Imnul Secuiesc.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O treime dintre medicii și asistentele medicale din Europa suferă de depresie sau anxietate. Sondaj OMS

Publicat

prima săptămână din octombrie, dedicată prevenției gripei. de ce este

O treime dintre medicii și asistentele medicale din Europa recunosc că suferă de depresie. Sunt concluziile unui sondaj publicat vineri de filiala europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), transmite AFP.

”Unul din trei medici și asistente medicale raportează simptome de depresie sau anxietate”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Această rată este de cinci ori mai mare comparativ cu cea măsurată în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vacanța de schi 2026: când va începe pentru elevii din Alba. HARTA cu perioadele pentru fiecare județ

Publicat

vacanța de schi 2026: când va începe pentru elevii din

Vacanța de schi 2026: când va începe pentru elevii din Alba și din țară. Săptămâna de vacanță este stabilită de fiecare inspectorat școlar județean.

Potrivit Ministerului Educației și a Cercetării, săptămâna de vacanță de schi, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, este programată în intervalul 9 februarie – 1 martie 2026.

Astfel, elevii din Alba vor avea vacanța de schi în ultima săptămână din luna februarie, între 23…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe