Connect with us

EVENIMENT

De miercuri, 15 martie: Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutriționale şi E-uri

Publicat

sursa foto: pixabay
sursa foto: pixabay

Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, începând de miercuri, 15 martie, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri.

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Potrivit sursei citate, Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au susţinut reprezentanţii ANPC, într-un comunicat transmis la finele anului trecut, când s-a luat decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, explica la finele lunii ianuarie că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.

Acesta a precizat că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.

Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui ANPC privind detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor intră în vigoare de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

5 iulie: Ziua Națională a Curajului. Momentele în care nu lași frica să decidă în locul tău

Publicat

5 iulie: ziua națională a curajului. momentele în care nu

În fiecare an, pe 5 iulie, România marchează Ziua Națională a Curajului. Instituită oficial în 2021, această zi a fost gândită ca un omagiu adus celor care au avut curajul să spună „nu” atunci când tăcerea părea mai comodă – fie că vorbim despre medici, jurnaliști, militari, magistrați sau oameni obișnuiți care au ales să rămână verticali în fața fricii, a nedreptății sau a manipulării.

Dincolo de instituții sau mecanisme de reacție, ceea ce face diferența…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tunel de răcorire cu apă la festivalul Iarmaroc la Sat din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca. Vezi programul

Publicat

iarmaroclasat 2024 5.1 scaled.jpeg

Festivalul Iarmaroc la Sat care începe vineri în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca s-a pregătit pentru zilele de caniculă, astfel că vizitatorii au mai multe posibilități de răcorire.

Pe lângă concertele care au loc seara si alte activități pregătite, zona va fi una dintre putinele locuri in care va fi răcoare in acest weekend canicular.

Astfel, potrivit organizatorilor, la Iarmaroc la Sat a fost instalat un umbrar natural imens, construit cu ajutorul …

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Organizatorii de concerte protestează față de majorarea TVA la bilete de la 9 la 21%: Cultura devine un lux  

Publicat

jazz in the park ziua 2 2.jpeg

Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC) a transmis, vineri, o scrisoare deschisă guvernanților privind intenția Guvernului de a mări TVA-ul pentru biletele la evenimente la 21%.

”Noi, organizatorii independenți de evenimente culturale și de divertisment din România, ne exprimăm profunda îngrijorare și dezacordul față de intenția Guvernului României de a crește cota TVA pentru biletele la evenimente de la 9% la 21%.

Această…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Profesor de matematică, arestat la Cluj pentru agresiune sexuală. A pipăit 2 eleve de 14 și 15 ani pe care le medita

Publicat

catuse la miini bun e1656240669503.jpg

Un profesor de matematică a fost arestat preventiv, vineri, de Judecătoria Cluj-Napoca pentru 30 de zile la propunerea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie pentru agresiune sexuală şi agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor.

În acest caz s-a reţinut faptul că, bărbatul, în calitate de profesor meditator la matematică, profitând de cunoştinţele sale în domeniul pedagogic, le-a supus pe două eleve minore, de 14 respectiv 15 ani…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe