Connect with us

EVENIMENT

De miercuri, 15 martie: Meniurile restaurantelor trebuie să conţină detalii despre ingrediente, valori nutriționale şi E-uri

Publicat

sursa foto: pixabay
sursa foto: pixabay

Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia de a afişa, începând de miercuri, 15 martie, ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri.

Potrivit ANPC, prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate.

Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare (ex: muşchiuleţ de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu]). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant, etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau Acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.

ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

Potrivit sursei citate, Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, au susţinut reprezentanţii ANPC, într-un comunicat transmis la finele anului trecut, când s-a luat decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale.

La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, explica la finele lunii ianuarie că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.

Acesta a precizat că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.

Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui ANPC privind detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor intră în vigoare de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Materiale de propagandă legionară, găsite în casa minorului care a fluturat un steag cu Zelea Codreanu la Alba Iulia. Cine este

Publicat

materiale de propagandă legionară, găsite în casa minorului care a

Materiale de propagandă legionară, steaguri cu stema Gărzii de Fier, cărți și înscrisuri cu Zelea Codreanu, dar și o sutană preoțească, asta au găsit polițiștii în casa, în care locuiește minorul ce a fluturat un steag cu chipul liderului legionar, Zelea Codreanu. 

Este vorba despre Marian Ilie Ș., în vârstă de 17 din comuna Pețelea, județul Mureș. Acesta a expus în public chipul liderului legionar al Gărzii de Fier, Zelea Codreanu, pe străzile din Alba Iulia, cu…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Procesul Declic de la Cluj împotriva numirii Liei Savonea la șefia ÎCCJ a fost mutat la Alba

Publicat

lia savonea.jpg






Dosarul prin care comunitatea Declic contestă numirea Liei Savonea în funcția de președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), aflat inițial la Curtea de Apel Cluj, a fost mutat la Curtea de Apel Alba. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, ca urmare a cererii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Declic critică măsura și acuză că argumentele invocate…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dosarul în care se contestă numirea Liei Savonea la șefia ÎCCJ, ajunge la Curtea de Apel Alba Iulia. Cine a cerut strămutarea

Publicat

dosarul în care se contestă numirea liei savonea la șefia

Comunitatea Declic și 70.000 de oameni care au semnat petiția „Nu mai promovați judecători toxici”, prin care este contestată numirea Liei Savonea la șefia ÎCCJ ajunge la Alba Iulia. 

Mai exact va ajunge la Curtea de Apel Alba Iulia. Este vorba despre un proces în contencios administrativ, în care comunitatea Declic cere anularea numirii acesteia la șefia înaltei curți.

Inițial dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Cluj Napoca, dar s-a cerut strămutarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șahiștii Colegiului Militar din Alba Iulia, premiați la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar

Publicat

Șahiștii colegiului militar din alba iulia, premiați la faza județeană

Elevii șahiști ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au obținut premii la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar.

„Șahiștii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia s-au remarcat la faza județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, obținând un Premiu II și două Premii III”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ.

Cine sunt premianții

Astfel, prin perseverență și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe