Connect with us

EVENIMENT

Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere, pe parcursul săptămânii viitoare. Prognoza hidrologilor

Publicat

fluviul dunarea

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară va creşte, până la finalul săptămânii viitoare, la valoarea de 4.800 metri cubi de secundă (mc/s). Potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până în data de 8 octombrie 2022, debitul va fi astfel peste media multianuală a lunii octombrie, de 3.850 mc/s.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere, în prima zi a intervalului de prognoză, până la 3.700 metri cubi de secundă (mc/s), staţionar o zi, apoi în creştere până la valoarea de 4.800 mc/s, situându-se în prima parte a intervalului de prognoză sub media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului, în scădere pe sectorul Gruia – Olteniţa şi în creştere pe sectorul Călăraşi – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea”, potrivit prognozei de specialitate.

Estimările hidrologilor pentru luna octombrie

Pentru luna octombrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.800 mc/s, în timp ce media multianuală a lunii este de 3.850 mc/s.

Pe râurile din ţară, în perioada 2 – 8 octombrie, debitele medii zilnice vor fi în uşoară creştere în prima parte a intervalului pe râurile din vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării şi relativ staţionare pe celelalte râuri, după care în a doua parte a intervalului debitele vor fi în scădere.

Hidrologii avertizează că, pe toată durata intervalului, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din vestul, nordul, centrul ţării şi zonele de munte, cauzate de precipitaţiile prognozate sub formă de aversă, în special în primele trei zile ale intervalului de prognoză.

Prognoza lunară emisă de INHGA pentru luna octombrie 2022 arată că regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Suceava şi pe cursurile superioare ale Jiului, Bistriţei şi Moldovei.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50% şi 80% din normalele lunare, cu excepţia situaţiei de pe râurile din Dobrogea (30-50%) şi a celor din bazinele hidrografice ale Vedei, Râmnicului Sărat, Bârladului şi Jijiei (de sub 30%).

În luna octombrie, în timpul ploilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, în special din zonele de deal şi munte. A

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Scandal într-o familie din Sebeș, tranșat în instanță: Un bărbat nu mai are voie să se apropie de nevastă timp de trei luni

Publicat

un șofer din alba iulia a accidentat mortal o femeie,

Un bărbat care și-a agresat soția și a amenințat-o cu moartea s-a ales cu un ordin de protecție. Este vorba despre un bărbat din Sebeș care nu mai are voie să se apropie de soția sa, timp de trei ani. 

Faptele pentru care bărbatul a ajuns în regim de urgență, în fața magistraților din Sebeș, s-au petrecut în data de 10 martie. Câteva zile mai târziu, bărbatul a ajuns în instanță.

În data de 15 martie 2024, judecătorii au considerat că bărbatul trebuie să…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, dezvoltat de cercetătorii UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Publicat

cixi 5.jpeg

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMFIH) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca lucrează la dezvoltarea unui dispozitiv portabil de detectare rapidă a 6 droguri, cu ajutorul unor senzori electrochimici, care să poată fi folosit de unitățile de poliție din Europa.

Noutate în domeniu

Prof. dr. Cecilia Cristea, coordonatorul Grupului de cercetare Bioelectrochimie și Biosenzori din cadrul Disciplinei de Chimie Analitica a UMFIH, a…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul Arhiepiscopului de Alba Iulia, Irineu, la început de Post de Paște: Puterea satanei şi a răului scade atunci când postim

Publicat

mesajul arhiepiscopului de alba iulia, irineu, la început de post

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu, a transmis un mesaj la început de post al Paștelului. Acesta a vorbit despre importanța postului, într-un mesaj adresat enoriașilor. 

A început Sfântul şi Marele Post al Paştilor, când Biserica ne oferă prilejul de a ne înnoi viaţa duhovnicească prin post. Hristos Domnul ne arată valoarea spirituală a postului, rânduindu-l printre „faptele dreptăţii” (Mt. 6, 1).

El Însuşi Şi-a inaugurat misiunea printr-un post de patruzeci de zile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comunicat Alin Ignat: Doi ani de mandat la muncă, în Parlament ca deputat liberal de Alba, cu decență, seriozitate și cu rezultate

Publicat

comunicat alin ignat: doi ani de mandat la muncă, în

Doi ani de mandat în Parlament, ca deputat liberal de Alba, înseamnă aproape 100 de inițiative legislative, din care 28 au devenit literă de lege, și zeci de amendamente aprobate sau aflate în dezbatere parlamentară. 

Câteva repere concrete:

Am făcut lege din bunul simț – Legea priorității pentru femeile gravide și familiile cu copii sub 5 ani – prioritate la orice ghișeu sau casă de marcat din România, locuri de parcare dedicate în toate parcările publice și…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe