Connect with us

EVENIMENT

Debitul Dunării se menţine, săptămâna viitoare, peste media multianuală a lunilor ianuarie şi februarie

Publicat

poluare dunare apa

Debitul Dunării se va menţine peste media multianuală a lunilor ianuarie şi februarie, pe parcursul săptămânii viitoare, respectiv în jurul valorii de 8.100 metri cubi/secundă (mc/s), relevă prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în prima zi a intervalului de prognoză în jurul valorii de 9.100 mc/s, apoi în scădere până la valoarea de 8.100 mc/s, situându-se peste mediile multianuale ale lunilor ianuarie (4.950 mc/s) şi februarie (5.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând partea a doua a intervalului când vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele”, potrivit hidrologilor.

Debitul maxim al Dunării estimat pentru luna ianuarie era de 7.100 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s, în timp ce pentru luna februarie valorile sunt de 5.500 mc/s, respectiv 3.000 mc/s.

Prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, în intervalul 29 ianuarie – 4 februarie a.c., exceptând cursurile inferioare ale râurilor mari din sudul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare.

Pe râurile din bazinele hidrografice Siret şi Prut, debitele vor fi relativ staţionare.

„Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) vor fi în extindere şi intensificare, pe unele sectoare de râuri din zonele montane din nordul, centrul şi estul ţării în primele două zile, fiind posibilă apariţia acestora, mai apoi şi pe alte râuri din vestul şi sudul ţării”, avertizează hidrologii.

În luna februarie 2023 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare, Timiş, Bârzava, Moraviţa, pe cursurile superioare şi mijlocii ale Bistriţei, Moldovei şi Sucevei şi pe cursul superior al Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Călmăţui, Buzău, Putna, pe afluenţii Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad.

Potrivit INHGA, în lunile ianuarie şi februarie 2023, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării.

În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

Agepres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VREMEA până în 26 august. Revine canicula, zile cu ploi și furtuni. Cât de mult cresc temperaturile. Prognoza meteo pe 4 săptămâni

Publicat

vremea în alba 8 – 14 iulie 2024: săptămână de

Vremea se încălzește din nou în următoarea perioadă. Vor fi maxime peste 35 de grade, mai ales în regiunile sud-vestice. Vor mai fi ploi și furtuni, însă cantitățile de precipitații vor fi mai puține până la mijlocul lunii august.

Citește mai departe

EVENIMENT

Festivalul Serbările Transilvane la Cluj-Napoca. Cine sunt artiștii și ansamblurile care urcă pe scenă

Publicat

afis serbari 2024.jpg

Ediția 2024 a Festivalului Internațional „Serbările Transilvane” se va desfășura în perioada 26-28 iulie, pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, eveniment la care vor participa 20 de ansambluri folclorice din sase țări: Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România.

Ansamblurile clujene participante în festival sunt: ansamblul de copii „Mugur de Dor”, ansamblurile de dansuri maghiare „Zurbolo” și „Bogancs”, ansamblurile…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei frați din Alba, condamnați după ce au încercat să recupereze banii pierduți de tatăl lor la jocuri de cărți

Publicat

trei frați din alba, condamnați după ce au încercat să

Trei frați din Alba care au vrut să recupereze banii pierduți de tatăl lor la un joc de cărți, au fost condamnați de judecători. Cei trei au ajuns în fața magistraților Judecătoriei Alba Iulia, pentru tentativă de tâlhârie. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Direcția Silvică Alba cumpără un autocamion specializat pentru transportul lemnului. Investiție de peste 400.000 de euro

Publicat

direcția silvică alba cumpără un autocamion specializat pentru transportul lemnului.

Direcția Silvică Alba cumpără un autocamion specializat pentru transportul lemnului cu lungime mare, dotat cu suprastructură, remorcă autoviratoare și macara. 

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe