EVENIMENT
Debitul Dunării – sub media lunii august, în următoarea săptămână

Debitul apelor Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele trei zile, până la valoarea de 4.200 metri cubi/secundă (mc/s), apoi în scădere uşoară, în jurul valorii de 4.100 mc/s, situându-se însă sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei săptămânale (22 – 29 august 2020) publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere, iar în a doua parte, în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Giurgiu, relativ staţionare pe sectorul Olteniţa – Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.
Potrivit prognozei pe trei luni realizate de INHGA, debitul maxim estimat pentru luna august este de 4.300 metri cubi/secundă (mc/s), similar cu valoarea medie multianuală, iar cel minim de 2.600 mc/s.
Pe de altă parte, în intervalul 23 – 29 august 2020, prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în primele două zile ale intervalului, în general, în scădere, exceptând râurile din zonele de câmpie din sudul şi estul ţării unde vor fi relativ staţionare. În următoarele zile, până la sfârşitul intervalului, debitele vor fi relativ staţionare pe majoritatea râurilor.
„Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de debite şi niveluri, pe unele râuri din zonele de deal şi munte, în special pe cele din vestul, nordul şi centrul ţării, datorită precipitaţiilor sub forma de aversă, cu caracter torenţial şi mai importante cantitativ, prognozate”, avertizează hidrologii.
În luna august 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 – 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Olt superior, în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei, pe unii afluenţi de dreapta ai Siretului (Suceava, Moldova, Bistriţa) şi pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia. Valori peste mediile multianuale lunare se vor înregistra în bazinul hidrografic al Jiului.
În cursul lunii august sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ, potrivit hidrologilor. AGERPRES
EVENIMENT
Dan Petrescu,antrenorul CFR, înainte de Supercupa României: Venim să câștigăm. E mai mult decât un trofeu, e un impuls uriaș

Supercupa României, programată astăzi, de la ora 20:00, pe stadionul Steaua din București, aduce față în față campioana FCSB și câștigătoarea Cupei, CFR Cluj.
Antrenorul ardelenilor, Dan Petrescu, transmite un mesaj clar și anume că echipa sa vrea trofeul, chiar dacă lipsesc cinci jucători importanți.
“Venim să câștigăm, chiar și fără cinci jucători-cheie”
„Avem un lot numeros și valoros. Cine intră pe teren va da totul. Supercupa e mai mult…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Horoscop de Weekend 5-6 Iulie. Energie cosmică și noi începuturi sub semnul planetei Venus

Horoscop de Weekend 5-6 Iulie: Weekendul care vine aduce cu sine o energie specială, marcată de influențele planetare care ne îndeamnă să ne reconectăm cu noi înșine și cu cei dragi.
Luna în tranziție creează un climat propice pentru reflecție și planificare, în timp ce Venus continuă să ne ghideze în relațiile interpersonale.
Este momentul perfect pentru a ne lua o pauză de la agitația săptămânii și a ne concentra asupra lucrurilor care cu adevărat contează.
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
5 iulie: Ziua Națională a Curajului. Momentele în care nu lași frica să decidă în locul tău

În fiecare an, pe 5 iulie, România marchează Ziua Națională a Curajului. Instituită oficial în 2021, această zi a fost gândită ca un omagiu adus celor care au avut curajul să spună „nu” atunci când tăcerea părea mai comodă – fie că vorbim despre medici, jurnaliști, militari, magistrați sau oameni obișnuiți care au ales să rămână verticali în fața fricii, a nedreptății sau a manipulării.
Dincolo de instituții sau mecanisme de reacție, ceea ce face diferența…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Tunel de răcorire cu apă la festivalul Iarmaroc la Sat din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca. Vezi programul

Festivalul Iarmaroc la Sat care începe vineri în Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca s-a pregătit pentru zilele de caniculă, astfel că vizitatorii au mai multe posibilități de răcorire.
Pe lângă concertele care au loc seara si alte activități pregătite, zona va fi una dintre putinele locuri in care va fi răcoare in acest weekend canicular.
Astfel, potrivit organizatorilor, la Iarmaroc la Sat a fost instalat un umbrar natural imens, construit cu ajutorul …
Citește mai mult pe Cluj24.ro