Connect with us

EVENIMENT

Debitul Dunării – sub media lunii august, în următoarea săptămână

Publicat

dunare

Debitul apelor Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele trei zile, până la valoarea de 4.200 metri cubi/secundă (mc/s), apoi în scădere uşoară, în jurul valorii de 4.100 mc/s, situându-se însă sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei săptămânale (22 – 29 august 2020) publicate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere, iar în a doua parte, în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Giurgiu, relativ staţionare pe sectorul Olteniţa – Vadu Oii şi în scădere pe sectorul Brăila – Tulcea.

Potrivit prognozei pe trei luni realizate de INHGA, debitul maxim estimat pentru luna august este de 4.300 metri cubi/secundă (mc/s), similar cu valoarea medie multianuală, iar cel minim de 2.600 mc/s.

Pe de altă parte, în intervalul 23 – 29 august 2020, prognoza hidrologică de medie durată pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în primele două zile ale intervalului, în general, în scădere, exceptând râurile din zonele de câmpie din sudul şi estul ţării unde vor fi relativ staţionare. În următoarele zile, până la sfârşitul intervalului, debitele vor fi relativ staţionare pe majoritatea râurilor.

„Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de debite şi niveluri, pe unele râuri din zonele de deal şi munte, în special pe cele din vestul, nordul şi centrul ţării, datorită precipitaţiilor sub forma de aversă, cu caracter torenţial şi mai importante cantitativ, prognozate”, avertizează hidrologii.

În luna august 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 – 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Olt superior, în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei, pe unii afluenţi de dreapta ai Siretului (Suceava, Moldova, Bistriţa) şi pe cursul Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia. Valori peste mediile multianuale lunare se vor înregistra în bazinul hidrografic al Jiului.

În cursul lunii august sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ, potrivit hidrologilor. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Una dintre cele mai mari companii din Alba Iulia și-a cerut insolvența. TBL are 800 de angajați și o cifră de afaceri uriașă

Publicat

una dintre cele mai mari companii din alba iulia și a

Una dintre cele mai mari companii din Alba Iulia și-a cerut insolvența în instanță. Este vorba despre Total Business Land SRL (TBL), care are, în prezent, potrivit siteului propriu, peste 800 de angajați în toată țara. 

Secția a II-a a Tribunalului Alba a admis, în urmă cu câteva zile, cererea companiei și a numit un administrator special. Este vorba despre RTZ & Partners SPRL Filiala Alba.

Înainte de pronunțarea deciziei, și CEC Bank a formulat o cerere de insolvență…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mircea Abrudean, la Porțile de Fier, la inaugurarea unei liniii electrice aeriene: O soluție inteligentă și ecologică

Publicat

ener 1.jpg

CNTEE Transelectrica, companie aflată în portofoliul Secretariatul General al Guvernului, a organizat ieri seară, la sediul SET Porțile de Fier I, Ceremonia de inaugurare a Proiectului de construire a Liniei Electrice Aeriene de 400kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița.

Proiectul reprezintă o investiție de peste 150 de milioane de lei, cu o lungime totală de 117 km și, corelat cu retehnologizarea Stației Electrice de Transformare Reșița care va face posibilă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Controale în trafic: Polițiștii din Alba au reținut 7 permise și 4 certificate de înmatriculare

Publicat

controale în trafic: polițiștii din alba au reținut 7 permise

Polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 389 de persoane și au fost verificate 251 de autovehicule, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Au fost constatate 179 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri locale 2024: A început perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor

Publicat

alegeri locale 2024: a început perioada de depunere la birourile

Alegeri locale 2024: A început perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie. 

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi și până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună la birourile electorale candidaturile pentru alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din 9 iunie.

Vezi și Alegeri…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe