Connect with us

EVENIMENT

Debitul Dunării va fi în creştere, în următoarele zile. Când sunt prognozate precipitații

Publicat

apele romane poluare dunare 1

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va creşte în următoarele zile până la valoarea de 7.000 metri cubi de secundă (mc/s). Astfel, se va situa peste media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s), arată prognoza Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 31 decembrie 2022.

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în general în scădere, exceptând primele zile ale intervalului de prognoză, când vor fi în creştere pe sectoarele Bechet – Tr. Măgurele şi Brăila – Tulcea.

Pentru luna decembrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 6.000 mc/s, iar cel minim la 3.800 mc/s, în timp ce media multianuală a lunii este de 5.200 mc/s.

În perioada 26 decembrie – 1 ianuarie 2023, debitele râurilor vor fi relativ staţionare, exceptând în prima parte a întervalului de prognoză, cursurile Someşului şi Turului unde vor fi în creştere datorită propagării.

Hidrologii estimează precipitații în perioada 27 – 28 decembrie

„Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din vestul şi nord-vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, cu probabilitate mai mare în perioada 27-28 decembrie 2022”, arată prognoza INHGA.

Hidrologii avertizează că formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă şi năboi) existente pe râurile din estul ţării şi pe cele din zonele montane din centrul ţării vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.

Prognoza lunară pentru luna decembrie 2022 arată un regim hidrologic care se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Buzău, Putna, Jijia, pe cursul inferior al Ialomiţei, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad.

„Începând din a doua decadă a lunii decembrie este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, ace de gheaţă, curgeri de năboi- zăpadă îngheţată în albie) pe unele râuri din zona de munte din nordul şi centrul ţării, care se vor extinde şi intensifica treptat şi în alte bazine hidrografice, în funcţie de evoluţia temperaturilor”, avertizează hidrologii.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Doi tineri au furat de la o firmă din Dâmbovița peste o tonă de deşeuri din cupru

Publicat

percheziții în județul sălaj: trei tineri, cercetați că au furat
fotografie cu caracter ilustrativ

Potrivit IPJ Dâmboviţa, doi indivizi în vârstă de 22 și, respectiv, 25 de ani, au sustras peste o tonă de deșeuri din cupru și mai multe unelte electrice dintr-o societate comercială din Priboiu. Acest incident a fost raportat luni.

Cei doi sunt cercetaţi pentru furt calificat.

„Aceştia sunt bănuiţi că, în cursul nopţii de 14 spre 15 februarie a.c., ar fi pătruns în incinta unei societăţi comerciale de pe raza localităţii Priboiu, de unde ar fi sustras mai multe unelte electrice şi peste o tonă de deşeuri din materiale neferoase (cupru). Prejudiciul se ridică la aproximativ 50.000 de lei”, precizează IPJ Dâmboviţa.

Poliţiştii i-au reţinut pe cei doi, iar pe parcursul zilei de duminică au fost prezentaţi magistraţilor, pe numele tânărului de 22 de ani, fiind emis un mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de cel de 25 de ani, măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

„În cauză, poliţiştii continuă cercetările în cadrul dosarului penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa”, mai anunţă IPJ Dâmboviţa. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Roman intervine în scandalul iscat de mutarea bisericii de lemn din Alba Iulia. Ce spune deputatul PNL de Alba

Publicat

florin roman intervine în scandalul iscat de mutarea bisericii de

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman, intervine în scandalul iscat de posibila strămutare a bisericii de lemn, din alba Iulia. Este vorba despre biserica de lemn, din  apropierea Stației de Salvare din Alba Iulia. 

Biserica ar urma să fie mutată în curtea Colegiului Național Militar ”Mihai Viteazul”, unde va servi drept capelă.

Într-o conferință de presă, alături de ministrul Culturii, primarul Gabriel Pleșa este cel care a făcut publică informația. Acesta a spus că în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UTCN a inaugurat noile spațiile de învățământ din fostele clădiri ale BT și Casei de Modă din Cluj-Napoca

Publicat

utcn sedii 1.jpg

UTCN a inaugurat, luni, noile spații de învățământ din fostele clădiri ale BT și Casei de Modă de pe strada George Barițiu din Cluj-Napoca, reabilitate în urma unei investiții totale de peste 42 de milioane de lei.

Rectorul UTCN, Vasile Țopa, a declarat că universitatea avea nevoie de astfel de noi spații, întrucât a crescut numărul de studenți.

”Reușim să inaugurăm cele două spații în două locații emblematice ale Clujului, dedicate tinerilor…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Schimbări la e-Factura: Micii contribuabili vor avea un formular mai simplificat. Anunțul unui șef din ANAF

Publicat

schimbări la e factura: micii contribuabili vor avea un formular mai

Schimbări la e-Factura: Micii contribuabili vor avea un formular mai simplificat. Sistemul e-Factura a ajuns la peste 300.000 de utilizatori și un million de facturi pe zi, la o lună și jumătate de la implementare. Totuși, mulți antreprenori se plâng că încă se confruntă cu probleme.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe