Connect with us

EVENIMENT

Debitul Dunării va fi în creştere. Sunt prognozate precipitații

Publicat

debit scazut apa dunare sursa foto apele romane

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere pe parcursul săptămânii, până la valoarea de 5.800 metri cubi de secundă (mc/s).

Potrivit datelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, debitul Dunării va depăşi media multianuală a lunii decembrie.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând prima parte a intervalului unde vor fi, în general, în scădere pe sectorul Cernavodă – Tulcea.

Pentru luna decembrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 6.000 mc/s, iar cel minim la 3.800 mc/s, în timp ce media multianuală a lunii este de 5.200 mc/s.

Debitul Dunării va fi în creştere. Sunt prognozate precipitații

În perioada 11 – 17 decembrie, debitele râurilor din jumătatea de vest a ţării vor fi în general în creştere în prima parte a intervalului de prognoză, ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării şi relativ staţionare pe cele din estul şi sudul ţării.

„În prima zi a intervalului, sunt posibile creşteri mai însemnate de niveluri şi debite pe unele râuri din jumătatea de vest a tării, cu probabilitate mai mare în zona de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, mai însemnate cantitativ. În restul intervalului de prognoză, debitele vor fi în uşoară scădere, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul ţării, unde vor fi în creştere prin propagare” , potrivit prognozei de specialitate emisă de INHGA.

Prognoza lunară pentru luna decembrie 2022 arată un regim hidrologic care se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Buzău, Putna, Jijia, pe cursul inferior al Ialomiţei, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat şi Bârlad.

„Începând din a doua decadă a lunii decembrie este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, ace de gheaţă, curgeri de năboi- zăpadă îngheţată în albie) pe unele râuri din zona de munte din nordul şi centrul ţării, care se vor extinde şi intensifica treptat şi în alte bazine hidrografice, în funcţie de evoluţia temperaturilor”, avertizează hidrologii.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Nou record pentru gramul de aur

Publicat

1711660843 aur lingouri pixabay e1681306504193.jpg

Aprecierea monedei americane și a metalului galben la 2.192 – 2.214 dolari, aproape de maximul istoric de 2.222,39 dolari, atins în 21 martie, au ridicat prețul la gramul de aur de la recordul de 323,4240 lei, atins miercuri, la 327,8351 lei.

Față de începutul anului, prețul la gramul de aur a crescut cu 27 de lei, evoluție datorată aprecierii unciei de aur care s-a amplificat după ce oficialii Rezervei Federale americane au lăsat de înțeles că sunt pregătiți…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Accident în zona centrală din Alba Iulia. Un șofer și-a abandonat mașina după ce a lovit un autoturism parcat

Publicat

video Știrea ta: accident în zona centrală din alba iulia.

Un accident rutier s-a produs joi seara, în zona centrală a municipiului Alba Iulia, lângă centrul comercial Mercur City Center.

Șoferul unui autoturism înmatriculat în județul Sibiu a lovit o mașină parcată, iar mai apoi a abandonat autoturismul în stradă și a plecat. 

Proprietarul mașinii lovite a sunat la 112 pentru a semnala accidentul. „Operatoarea mi-a spus să am răbdare. Când au echipaj o să trimită”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Polițiștii au…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Publicat

ambulator integrat infectioase centru diagnostic.jpg

Ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose din Cluj-Napoca va fi reabilitat, își va extinde serviciile și va fi dotat cu noi echipamante medicale.

Fostul Centru de Diagnostic și Tratament, preluat de spital împreună cu Consiliul Județean Cluj, tratează zilnic 1.000 de pacienți.

Proiect ambițios pentru Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj. Manager: Avem 1.000 de pacienți pe zi

Spitalul Clinic de Boli Intecțioase are în proiect de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Licitație de peste 4,6 milioane de lei, lansată în SEAP

Publicat

lucrări de întreținere și reparații în cetatea alba carolina. licitație

Lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Alba Carolina. Autoritățile locale din Alba Iulia alocă peste 4,6 milioane de lei pentru întreținerea și repararea elementelor și dotărilor urbane din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani. 

Primăria Alba Iulia a lansat, pe 28 martie, în SEAP, o licitație pentru lucrări de întreținere și reparații în Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina, în următorii patru ani.

Valoarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe