EVENIMENT
Debitul fluviului Dunărea, în scădere pe durata următoarei săptămâni

Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere, pe parcursul săptămânii viitoare, până la 2.800 metri cubi. Acesta se va situa sub media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s), conform prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 22 octombrie 2022.
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere, exceptând prima zi a intervalului când vor fi în creştere uşoară pe sectorul Brăila – Tulcea.
Pentru luna octombrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.800 mc/s, în timp ce media multianuală a lunii este de 3.850 mc/s.
În perioada 16 – 22 octombrie, pe râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând râurile din vestul ţării, unde vor fi în scădere.
Potrivit hidrologilor, pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele montane, spre finalul intervalului cu probabilitate mai mare pe râurile din nordul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate.
Prognoza lunară emisă de INHGA pentru luna octombrie 2022 arată că regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Suceava şi pe cursurile superioare ale Jiului, Bistriţei şi Moldovei.
Debitul fluviului Dunărea, în scădere pe durata următoarei săptămâni. Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50% şi 80% din normalele lunare
Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50% şi 80% din normalele lunare, cu excepţia situaţiei de pe râurile din Dobrogea (30-50%) şi a celor din bazinele hidrografice ale Vedei, Râmnicului Sărat, Bârladului şi Jijiei (de sub 30%).
În luna octombrie, în timpul ploilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, în special din zonele de deal şi munte. Agerpres
EVENIMENT
FOTO: Polițiștii SAS din Alba Iulia, vizitați de elevii din Ciugud. Activități ”Școala altfel” în Alba

Polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) și cei ai Biroului Pregătire Profesională au primit vizita elevilor din Ciugud, în cadrul unei activități ”Școala altfel”.
Cei mici au aflat care este misiunea polițiștilor și au văzut cum se antrenează aceștia.
Bucuria a fost și mai mare atunci când și-au făcut apariția câinii Tina și Bruno, însoțiți de polițiștii Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.
Polițiștii răspund…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă. Are nevoie de pătuț și hăinuțe pentru băiețel

O femeie din comuna Suatu a născut singură, acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Proaspăta mămică și copilul sunt bine, doar că au nevoie de câteva lucruri necesare, în condițiile în care familia nu are o situația financiară bună.
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă.
În cursul nopții trecute în comuna Suatu, din județul Cluj, o tânără femeie a născut acasă, fără a fi pregătită pentru venirea pe lume a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Bogdan Rus, pompierul din Alba care face artă prin foc. Secretele fierăriei tradiționale, dezvăluite la Aiud

Una dintre atracțiile evenimentului PlantFEST Aiud 2025 este atelierul de fierărie tradițională. Aici, Bogdan Rus, fierarul-pompier, dezvăluie secretele unui meșeteșug pe cale de dispariție. Sunetul de ciocan pe nicovală, scânteia din forja veche de peste un secol și procesul prin care metalul prinde suflet sunt elementele ce întregesc atmosfera la atelierul în aer liber.
„Fierăria este una dintre cele mai bune meșteșuguri care s-au putut înființa pe pământ, deoarece a pus…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Peste 340 de milioane de ambalaje, returnate în martie prin Sistemul Garanție-Returnare. Programul va fi extins în zonele rurale

Peste 340 de milioane de ambalaje au fost returnate în martie prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR).
Cifra este de 348,8 milioane și reprezintă aproximativ 32.100 de tone de PET-uri, sticle și doze de aluminiu care au fost salvate de la a ajunge deșeuri și redirecționate către reciclare.
Infrastructura sistemului s-a dezvoltat semnificativ, cu 192 de noi mașini automate de colectare (RVM-uri) instalate în ultima lună. Aceste aparate facilitează accesul cetățenilor la serviciile…
Citește mai mult pe Alba24.ro