Connect with us

EVENIMENT

Debitul fluviului Dunărea, în scădere pe durata următoarei săptămâni

Publicat

Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se de aproape trei ori sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s), arată prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 30 iulie 2022.

Debitele vor fi în scădere şi în aval de Porţile de Fier.

Pentru râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare în perioada 24 – 30 iulie 2022.

„Spre mijlocul intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în jumătatea de nord a ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă”, avertizează hidrologii.

Debitul fluviului Dunărea, în scădere pe durata următoarei săptămâni: Ce spun hidrologii

Potrivit prognozei lunare emise de hidrologi, în luna iulie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe cursul superior al Jiului şi pe râurile din bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mică, Târnava Mare, Călmăţui, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Moldova, Jijia, pe cursul superior al Mureşului, pe cursul Siretului, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

În această lună sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, specifice acestei luni.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, hidrologii au prognozat pentru luna iulie un debit maxim de 3.500 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s, în timp ce media lunii este de 5.350 mc/s, însă în prezent debitul Dunării a scăzut din cauza secetei şi căldurii excesive sub 2.000 mc/s, respectiv la 1.850 mc/s. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Căpitanul echipei naționale de fotbal, Nicușor Stanciu, a primit placheta de onoare a ISU Alba

Publicat

foto: căpitanul echipei naționale de fotbal, nicușor stanciu, a primit

Nicușor Stanciu, căpitanul echipei naționale de fotbal a României, a primit placheta de onoare a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj – Neman Grodno. Ce spune „Bursucul” înaintea partidei

Publicat

dan petrescu 3 e1662620422554.jpg

CFR Cluj are, joi seara, primul meci din turul 2 preliminar al Conference League în compania echipei Neman Grodno din Belarus.

În conferința de presă de dinaintea partidei, Dan Petrescu a spus:

„Se scrie mereu despre adversarii CFR-ului mai puțin față de alții. Dacă zic eu de ei, o să spună că nu știu ce am inventat. Dacă zic adevărul, vă supărați sau sunt luat la mișto. E o echipă care se află în plin campionat, au 15 meciuri disputate, joacă în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cadavrul unui bărbat care a dispărut în urmă cu o lună din Poiana Vadului, descoperit de jandarmi într-o zonă greu accesibilă

Publicat

cadavrul unui bărbat care a dispărut în urmă cu o

Cadavrul unui bărbat care a dispărut în urmă cu o lună din localitatea Poiana Vadului a fost descoperit de jandarmii montani într-o zonă foarte greu accesibilă. 

Cel mai probabil este vorba...

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Trei ani de la includerea Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Se lansează o platformă despre istoria mineritului

Publicat

trei ani de la includerea roșiei montane în lista patrimoniului

Pe 27 iulie 2024, se împlinesc trei ani de la includerea localității Roșia Montană în lista obiectivelor de patrimoniu mondial UNESCO.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe