Connect with us

EVENIMENT

Debitul fluviului Dunărea va crește la intrarea în țară: INHGA prognozează valori peste media multianuală în următoarele zile

Publicat

fluviul dunarea

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), debitul fluviului Dunărea în secțiunea Baziaș, la intrarea în țară, se va ridica până la valoarea de 7.700 metri cubi pe secundă (mc/s) în ultimele zile ale săptămânii viitoare, depășind media multianuală a lunii mai de 7.250 mc/s.

Această prognoză este valabilă până la data de 20 mai 2023.

„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar la valoarea de 6.400 mc/s în primele două zile ale intervalului, apoi în creştere până la valoarea de 7.700 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), exceptând ultimele trei zile ale intervalului.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi, în prima parte a intervalului, în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului de prognoză vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea”, arată prognoza INHGA.

Pentru luna mai a fost estimat un debit maxim al Dunării la intrarea în ţară de 8.500 mc/s, mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, şi unul minim de 6.000 mc/s.

De asemenea, prognoza săptămânală (14 – 20 mai 2023) emisă pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare.

„În prima parte a intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri semnificative de niveluri şi debite pe unele râuri mici din jumătatea de vest a ţării, în special pe cele din zonele de deal şi munte, apoi, până la sfârşitul intervalului, şi pe celelalte râuri din sudul şi estul ţării, ca urmare a precipitaţiilor, sub formă de aversă, prognozate şi propagării”, potrivit hidrologilor.

În luna mai 2023, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş şi Nera şi mai mici (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea Argeş, Rm. Sărat, Trotuş, Bârlad, pe cursul Ialomiţei, în bazinul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

În cursul lunii mai sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, îndeosebi pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită efectului combinat al precipitaţiilor sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării, se menţiona în prognoza trimestrială emisă de hidrologi. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO: Olimpiada de Limba Germană Modernă, etapa națională 2025 la Alba Iulia. Festivitatea de deschidere a competiției

Publicat

video: olimpiada de limba germană modernă, etapa națională 2025 la

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Germană Modernă se desfășoară, în această săptămână, la Alba Iulia. Participă peste 190 de elevi din țară. Evenimentul de deschidere a competiției are loc la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

La festivitate participă reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai Ministerului Educației și oficialități locale, alături de profesori și elevi.

Competiția este organizată de Ministerul Educației și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Accident la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit, pe Calea Moților din municipiu

Publicat

foto: accident la alba iulia. două mașini s au lovit, pe

Un accident rutier s-a produs luni după-amiaza pe Calea Moților din Alba Iulia. Două mașini au intrat în coliziune. La fața locului a fost prezent și echipaj de ambulanță.

Potrivit IPJ Alba, este vorba despre o tamponare. Nu a fost vreo persoană transportată la spital.

Traficul rutier a fost ușor îngreunat în zona accidentului.






Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Publicat

sah copii.jpg

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.

Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!

Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Performanță: Un student din Alba a câștigat locul I, alături de echipa UTCN, la un prestigios concurs desfășurat în SUA

Publicat

performanță: un student din alba a câștigat locul i, alături

Horațiu Arion, originar din Alba, a câștigat locul I, alături de echipa de studenți UTCN, la un prestigios concurs din SUA. Este vorba despre Seismic Design Competition 2025, o competiție internațională de design seismic, desfășurată în perioada 31 martie – 3 aprilie 2025, la Berkeley, California, SUA.

Echipa SDC UTCN 2025 a fost formată din studenți ai Facultăților de Arhitectură și Inginerie Civilă din cadrul universității din Cluj.

”Horațiu se remarcă prin ambiția…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe