EVENIMENT
Debitul maxim al Dunării, peste mediile multianuale în primele trei luni din acest an

Debitul maxim al fluviului Dunărea se prognozează a se situa peste medii multianuale în lunile ianuarie, februarie și martie 2024.
În același timp, analiza pe trei luni realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) indică că regimul hidrologic pe râurile interioare va înregistra valori în cea mai mare parte cuprinse între 30% și 100% față de mediile lunare, iar în unele bazine chiar peste medie.
Astfel, în luna ianuarie 2024, regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului.
Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la următoarele valori: între 80-100% din normalele lunare pe Putna şi în bazinele superioare ale Oltului şi Trotuşului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olteţ superior şi mijlociu, Olt – sector aval confuenţă cu râul Homorod – amonte confuenţă cu râul Olteţ, Trotuş mijlociu şi inferior, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.
De asemenea, între 30% şi 50% se va situa pe râurile din bazinele hidrografice Olteţ inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat şi pe râurile din Dobrogea, respectiv sub 30% pe râurile din bazinul Bârladului şi pe afluenţii Prutului.
Regimul hidrologic în ultima lună de iarnă calendaristică
În ultima lună de iarnă calendaristică, regimul hidrologic va fi peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi pe cele din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei; între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Arieş şi pe cursurile superioare ale Mureşului şi Prutului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Târnave, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul mijlociu şi inferior al Mureşului, în bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe cursul superior al Jiului, în bazinul inferior al Bistriţei, pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului. Între 30-50% se va situa pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi Buzău, iar sub 30% pe Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.
„În lunile ianuarie şi februarie 2024 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş”, avertizează hidrologii.
Regimul hidrologic în decursul lunii martie 2024
Potrivit sursei citate, în decursul lunii martie a acestui an, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Mureşului, Jiului şi Prutului.
În acelaşi timp, pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior şi Vedea.
Cele mai mici valori (sub 30%) se vor înregistra pe Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.
În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna ianuarie este de 9.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 6.500 mc/s.
Debitul maxim pe luna februarie
Pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.500 mc/s, iar cel minim la 4.800 mc/s, faţă de media de 5.300 mc/s.
Conform prognozei de specialitate, media lunii martie este de 6.700 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 9.000 mc/s, iar cel minim la 5.500 mc/s.
Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. Agerpres
EVENIMENT
LIVE VIDEO: Ilie Bolojan anunță noile taxe, impozite și măsuri fiscale. Explicații legate de noul pachet fiscal

Premierul Ilie Bolojan susține miercuri o conferință de presă în care explică pachetul de măsuri pentru reducerea rapidă a deficitului bugetar record al României.
Printre măsurile discutate se numără creșterea TVA la de la 19% la 21%, creșterea unor taxe și impozite pentru mediul de afaceri, reduceri de cheltuieli în mediul bugetar, stoparea unor cheltuieli considerate inutile.
Declarații Ilie Bolojan:
Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Proiect AUR: Prețul energiei va fi calculat pe baza costurilor reale, fără speculă și abuz

Deputatul AUR, Alin Coleșa, anunță depunerea unui proiect de lege care vizează eliminarea speculei de pe piața energiei electrice și stabilirea unui preț corect, bazat pe costurile reale de producție.
Propunerea urmărește plafonarea marjei de profit și transparentizarea completă a mecanismului de formare a prețului, pentru a proteja consumatorii și a sprijini industria românească.
“Vrem un preț cinstit, bazat pe realitate”
„De peste 10 ani am tot auzit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Patru din zece angajați din România, nemulțumiți de salariu. Cu ce venit spun că s-ar putea descurca românii

Patru din zece angajați din România sunt nemulțumiți de salariul actual: Aceștia resimt constant presiunea cheltuielilor zilnice, potrivit unui sondaj realizat recent.
Astfel, aproape 40% dintre angajații români se declară nemulțumiți de venitul actual, iar 70% resimt constant presiunea cheltuielilor de zi cu zi, arată un sondaj recent realizat pe un eșantion de peste 2.400 de persoane active pe piața muncii, scrie Mediafax.
Este vorba despre un sondaj eJobs, realizat pe 2 iulie…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Norma didactică va crește cu două ore, a anunțat Ilie Bolojan. Precizări legate de bursele de merit

Norma didactică va crește cu două ore, a anunțat miercuri premierul Ilie Bolojan. De asemenea, el a făcut o serie de precizări legate de bursele de merit.
”Vom propune creșterea normei didactice cu două ore, față de ceea ce avem astăzi în învățământul preuniversitar și universitar.
Aceasta înseamnă că din cele 40 de ore pe săptămână pe care un ccadru didactic trebuie să le petreacă la școală sau pentru școală, în loc de 16 ore la clasă va preda 18 ore, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro