Connect with us

EVENIMENT

Debitul maxim al Dunării, peste mediile multianuale în primele trei luni din acest an

Publicat

fluviul dunarea
Arhivă foto

Debitul maxim al fluviului Dunărea se prognozează a se situa peste medii multianuale în lunile ianuarie, februarie și martie 2024.

În același timp, analiza pe trei luni realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) indică că regimul hidrologic pe râurile interioare va înregistra valori în cea mai mare parte cuprinse între 30% și 100% față de mediile lunare, iar în unele bazine chiar peste medie.

Astfel, în luna ianuarie 2024, regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la următoarele valori: între 80-100% din normalele lunare pe Putna şi în bazinele superioare ale Oltului şi Trotuşului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olteţ superior şi mijlociu, Olt – sector aval confuenţă cu râul Homorod – amonte confuenţă cu râul Olteţ, Trotuş mijlociu şi inferior, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.

De asemenea, între 30% şi 50% se va situa pe râurile din bazinele hidrografice Olteţ inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat şi pe râurile din Dobrogea, respectiv sub 30% pe râurile din bazinul Bârladului şi pe afluenţii Prutului.

Regimul hidrologic în ultima lună de iarnă calendaristică

În ultima lună de iarnă calendaristică, regimul hidrologic va fi peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi pe cele din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei; între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Arieş şi pe cursurile superioare ale Mureşului şi Prutului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Târnave, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul mijlociu şi inferior al Mureşului, în bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe cursul superior al Jiului, în bazinul inferior al Bistriţei, pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului. Între 30-50% se va situa pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi Buzău, iar sub 30% pe Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

„În lunile ianuarie şi februarie 2024 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş”, avertizează hidrologii.

Regimul hidrologic în decursul lunii martie 2024

Potrivit sursei citate, în decursul lunii martie a acestui an, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Mureşului, Jiului şi Prutului.

În acelaşi timp, pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior şi Vedea.

Cele mai mici valori (sub 30%) se vor înregistra pe Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna ianuarie este de 9.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 6.500 mc/s.

Debitul maxim pe luna februarie

Pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.500 mc/s, iar cel minim la 4.800 mc/s, faţă de media de 5.300 mc/s.

Conform prognozei de specialitate, media lunii martie este de 6.700 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 9.000 mc/s, iar cel minim la 5.500 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ce-i așteaptă pe antreprenori în 2025? Dezbatere la Cluj pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor și investitorilor

Publicat

antreprenori.jpg

Un eveniment conceput special pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor, investitorilor, precum și ale altor profesioniști cu interes în domeniul economic are loc la Cluj-Napoca joi, 31 octombrie.

Dezbaterea este deschisă publicului larg.

Ce-i așteaptă pe antreprenori în 2025? Dezbatere la Cluj pentru a răspunde nevoilor antreprenorilor și investitorilor

Evenimentul este organizat de Viorel Băltărețu, antreprenor, investitor și deputat de Cluj, membru în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Studenții vor putea primi bani de la stat pentru chirie. Condiții propuse de Ministerul Educației

Publicat

studenții vor putea primi bani de la stat pentru chirie.

Studenții vor putea primi bani de la stat pentru chirie. Metodologia de acordare a subvențiilor de cazare și masă destinate studenților a fost pusă în consultare publică de către Ministerul Educației.

Potrivit noii metodologii, studenții care nu stau în cămine vor putea primi bani pentru a-și acoperi cheltuielile cu chiria. Vor trebui să anunțe instituția la care sunt înmatriculați, la începutul anului…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO Mircea Abrudean: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise

Publicat

abrudean ocde milano2.jpeg

Secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, participă în aceste zile la Forumul Global OCDE – Creșterea Încrederii și Consolidarea Democrației, de la Milano.

Potrviti acestuia, eforturile pe care le face România sunt apreciate la cel mai înalt nivel.

Mircea Abrudean: România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise

În aceste zile are loc, la Milano, evenimentul ”Forumul Global OCDE – Creșterea…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tarife de înmormântare majorate la cimitirul municipal din Alba Iulia. Noile prețuri pentru închiriat capelă sau săpat groapă

Publicat

tarife de înmormântare majorate la cimitirul municipal din alba iulia.

Tarifele de înmormântare la cimitirul municipal din Alba Iulia au fost majorate. Firma care gestionează cimitirul a solicitat creșterea taxelor, iar proiectul a fost aprobat joi, 17 octombrie, de consilierii locali.

Aplicarea noilor tarife se va face din 1 ianuarie 2025.

Prometeu SRL a solicitat majorarea tarifelor motivând că prețurile au crescut din februarie 2023 (cea mai recentă majorare), la fel și ajutorul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe