Connect with us

EVENIMENT

Debitul maxim al Dunării, peste mediile multianuale în primele trei luni din acest an

Publicat

fluviul dunarea
Arhivă foto

Debitul maxim al fluviului Dunărea se prognozează a se situa peste medii multianuale în lunile ianuarie, februarie și martie 2024.

În același timp, analiza pe trei luni realizată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) indică că regimul hidrologic pe râurile interioare va înregistra valori în cea mai mare parte cuprinse între 30% și 100% față de mediile lunare, iar în unele bazine chiar peste medie.

Astfel, în luna ianuarie 2024, regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului.

Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la următoarele valori: între 80-100% din normalele lunare pe Putna şi în bazinele superioare ale Oltului şi Trotuşului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olteţ superior şi mijlociu, Olt – sector aval confuenţă cu râul Homorod – amonte confuenţă cu râul Olteţ, Trotuş mijlociu şi inferior, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului.

De asemenea, între 30% şi 50% se va situa pe râurile din bazinele hidrografice Olteţ inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Rm. Sărat şi pe râurile din Dobrogea, respectiv sub 30% pe râurile din bazinul Bârladului şi pe afluenţii Prutului.

Regimul hidrologic în ultima lună de iarnă calendaristică

În ultima lună de iarnă calendaristică, regimul hidrologic va fi peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi pe cele din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei; între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Arieş şi pe cursurile superioare ale Mureşului şi Prutului; între 50-80% pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Târnave, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul mijlociu şi inferior al Mureşului, în bazinul superior şi mijlociu al Oltului, pe cursul superior al Jiului, în bazinul inferior al Bistriţei, pe cursul Siretului şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului. Între 30-50% se va situa pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa şi Buzău, iar sub 30% pe Rm.Sărat, Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

„În lunile ianuarie şi februarie 2024 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş”, avertizează hidrologii.

Regimul hidrologic în decursul lunii martie 2024

Potrivit sursei citate, în decursul lunii martie a acestui an, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Mureşului, Jiului şi Prutului.

În acelaşi timp, pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din normalele lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior şi Vedea.

Cele mai mici valori (sub 30%) se vor înregistra pe Bârlad, Jijia şi pe râurile din Dobrogea.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna ianuarie este de 9.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 6.500 mc/s.

Debitul maxim pe luna februarie

Pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.500 mc/s, iar cel minim la 4.800 mc/s, faţă de media de 5.300 mc/s.

Conform prognozei de specialitate, media lunii martie este de 6.700 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 9.000 mc/s, iar cel minim la 5.500 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Spania este noua campioană a Europei! Meciul cu Anglia s-a încheiat cu scorul 2-1

Publicat

meci anglia spania euro 2024 3.jpeg

Turneul EURO 2024 a ajuns la final duminică, 14 iulie, iar Spania a fost încoronată campioană europeană, în urma meciului cu Anglia, scor 2-1.

Spania este noua campioană europeană la fotbal, după o victorie în finala cu Anglia. La finalul celor 120 de minute de joc, plus prelungiri, scorul a fost 2-1.

Golurile au fost marcate de Nico Williams (minutul 47) și de Mikel Oyarzabal (minutul 86) pentru Spania și de Cole Palmer (minutul 73) pentru Anglia.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prognoza meteo pe patru săptămâni. Când scăpăm de caniculă, la Cluj?

Publicat

raphael biscaldi 7rqf2x6axxi unsplash scaled e1690888140370.jpg

Meteorologii au publicat prognoza până în 12 august. La nivel național, temperaturile se vor menține peste limitele normale pe tot parcursul următoarei luni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat estimările meteorologice pentru intervalul 15 iulie 2024 – 12 august 2024.

Potrivit prognozei meteo, temperaturile se vor păstra peste valorile normale pentru acest interval în cele patru săptămâni, cu ploi deficitare la începutul intervalului și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. CFR Cluj – Dinamo, 3-2. Clujenii revin în repriza a doua și-și ADJUDECĂ toate punctele

Publicat

cfr e1720970799233.jpg

CFR Cluj a debutat în Superliga 2024-2025 duminică seara pe teren propriu, în compania celor de la Dinamo București. După o partidă cu două reprize total diferite, clujenii câștigă cu 3-2, goluri marcate de Deac (min.42 – pen.), Bîrligea (min.52) și Tachtsidis (min.90+3), respectiv Cîrjan (min.14) și Abdallah (min.34).

cfr-dinamocfr-dinamo

Echipe de start:

CFR CLUJ (4-3-3): Sava – Thaqi, Kresic, M. Ilie, Camora (cpt.) – Artean, K. Keita, Tachtsidis – Deac, Michael, M….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aplicația de mesagerie criptată Signal se confruntă cu o serie de acuzații referitoare la securitatea versiunii desktop

Publicat

aplicația de mesagerie criptată signal se confruntă cu o serie

Aplicația de mesagerie criptată Signal se confruntă cu o serie de acuzații referitoare la securitatea versiunii desktop a acesteia.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe