Connect with us

ACTUALITATE

Debitul maxim al Dunării, sub mediile multianuale în lunile iunie şi iulie. Uşor peste medie în august

Publicat

dunare

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa sub mediile multianuale ale lunilor iunie şi iulie, în timp ce în august va fi uşor peste valoarea medie prognozată de hidrologi, relevă analiza pe trei luni publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ceea ce priveşte regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 50% din mediile lunare în iunie, iulie şi august, dar şi uşor sub 30% în unele zone din ţară.

Astfel, în luna iunie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30% şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Bistriţa, Jiu şi pe cursul superior al Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice ale Bârladului şi ale Prutului mijlociu şi inferior.

În iulie, regimul hidrologic va avea valori cuprinse tot între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi în bazinele superioare ale Bistriţei şi Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad şi pe cele din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

În ultima lună de vară, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad şi pe cele din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

„În cursul lunilor iunie, iulie şi august sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ”, avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna iunie este de 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.350 mc/s.

Pe de altă parte, pentru luna august iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 4.500 mc/s, iar cel minim la 2.700 mc/s, faţă de media lunii respective, de 4.300 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Câți câini ai voie să ții în curte? Răspunsul pe care mulți nu îl știu și riscă o amendă

Publicat

câți câini ai voie să ții în curte? răspunsul pe

Publicitate

Tot mai mulți români aleg să-și împartă curtea și viața cu unul sau mai mulți câini. Însă o întrebare frecventă este: există o limită legală privind numărul de câini pe care îi poți crește pe proprietatea ta? Răspunsul vine chiar din legislația actuală, care aduce clarificări pentru cei care locuiesc la casă, fie în mediul urban, fie în cel rural, relatează cluj24.ro.

Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioan Scărarul

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul cuvios ioan scărarul

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, mai este cunoscut și sub numele de „Sfântul Ioan Sinaitul” sau „Sfântul Ioan Climax”, s-a născut spre sfârșitul secolului al VI-lea, și a fost fiul lui Xenofont și al Mariei, aceștia având doi fii: pe Ioan și pe Arcadie. A fost contemporan cu Sfântul Maxim Mărturisitorul. Conform spuselor Arhiepiscopului Atenei, Meletie, țara de origine a Sfântului Ioan Scărarul este Palestina, iar călugărul Daniil de la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Un nou tip de formare pentru profesori: Cambridge Star și Toastmasters Botoșani aduc în prim-plan vorbitul cu impact

Publicat

foto un nou tip de formare pentru profesori: cambridge star

Publicitate

Teama de vorbit în public e mai mare decât teama de moarte, dar poate fi învinsă! Cum? Prin exerciții făcute în mijlocul unor oameni prietenoși, deschiși și dornici să te ajute. Glosofobia poate fi tratată dacă ai unde exersa, iar o metodă foarte eficientă pentru asta este pusă la dispoziția tuturor de clubul Toastmasters.

La inițiativa Elisabetei Maxim, director Cambridge Star Botoșani, și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate: Piețele financiare și consumul de energie, pe minus după tranziție (analiză)

Publicat

trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate: piețele

Publicitate

Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra economiei, întrucât cercetările arată că apar dezechilibre în productivitatea muncii, pe piețele financiare și în consumul de energie, relevă o analiză semnată de Radu Puiu, analist financiar XTB România.

‘Tranziția la o altă oră este o tradiție istorică și a fost introdusă pentru prima dată în urmă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe