Connect with us

ACTUALITATE

Debitul maxim al Dunării, sub mediile multianuale în lunile iunie şi iulie. Uşor peste medie în august

Publicat

dunare

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa sub mediile multianuale ale lunilor iunie şi iulie, în timp ce în august va fi uşor peste valoarea medie prognozată de hidrologi, relevă analiza pe trei luni publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ceea ce priveşte regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 50% din mediile lunare în iunie, iulie şi august, dar şi uşor sub 30% în unele zone din ţară.

Astfel, în luna iunie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30% şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Bistriţa, Jiu şi pe cursul superior al Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice ale Bârladului şi ale Prutului mijlociu şi inferior.

În iulie, regimul hidrologic va avea valori cuprinse tot între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi în bazinele superioare ale Bistriţei şi Prutului şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad şi pe cele din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

În ultima lună de vară, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad şi pe cele din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

„În cursul lunilor iunie, iulie şi august sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ”, avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna iunie este de 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.350 mc/s.

Pe de altă parte, pentru luna august iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 4.500 mc/s, iar cel minim la 2.700 mc/s, faţă de media lunii respective, de 4.300 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Peste 40 de amenzi aplicate în cadrul unei acțiuni organizată pentru prevenirea indisciplinei pietonilor și bicicliștilor

Publicat

pietoni.jpg

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauze generatoare indisciplina pietonilor sau a bicicliștilor, din municipiul Botoșani.

Activitățile au fost desfășurate în intervalul orar 15:00-19:00, pe artere rutiere, atât din municipiul Botoșani, cât și din zonele rurale aflate în competența Biroului Rutier, pentru reducerea riscului rutier și impunerea unui climat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Sfânta Liturghie în cadrul Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob” în biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea

Publicat

foto: sfânta liturghie în cadrul cercului pastoral misionar „sfântul ioan iacob”

Publicitate

Într-o atmosferă de rugăciune, comuniune și profundă trăire duhovnicească, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Horodiștea a devenit astăzi locul în care inimile și gândurile preoților și credincioșilor s-au unit în jurul luminii credinței. A fost o zi aparte, marcată de întâlnirea Cercului Pastoral-Misionar „Sfântul Ioan Iacob”, care a adus împreună slujitori ai altarului și suflete dornice de întărire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Senatorul PSD Doina Federovici cere ambulanțe noi pentru Botoșani

Publicat

senatorul psd doina federovici cere ambulanțe noi pentru botoșani

Publicitate

Atunci când sănătatea este în joc, fiecare minut contează. Pentru cei aflați în situații critice, ambulanțele poate face diferența. Din acest motiv, starea tehnică a ambulanțelor și prezența lor în timp util pe teren este o chestiune de siguranță publică și de respect față de viața botoșănenilor.

În acest context, senatorul PSD Doina Federovici a adresat, de la tribuna Senatului, o întrebare oficială șefului Departamentului pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Localitatea săracă din județul Botoșani care poate deveni pion principal în reconstrucția Ucrainei

Publicat

localitatea săracă din județul botoșani care poate deveni pion principal

Publicitate

Darabani, cel mai nordic oraș din România, ar putea deveni port terestru și un punct cheie în reconstrucția Ucrainei de după război. Autoritățile locale fac demersuri, inclusiv în relația cu Ucraina, pentru deschiderea unui nou punct vamal cu țara vecină, dar și realizarea unui hub economic la graniță, scrie ADEVĂRUL

Discuțiile privind reconstrucția Ucrainei includ și viitorul zonelor de frontieră care au șansa de a se transforma în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe