Connect with us

EVENIMENT

Debitul maxim al fluviului Dunărea, sub media multianuală în mai şi peste în iunie şi iulie

Publicat

dunare 590x354

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în luna mai şi peste în lunile iunie şi iulie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 100% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul mai – iulie 2022.

Astfel, în luna mai 2022, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Arieş şi Bistriţa şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului.

 

CITEȘTE ȘI: Cursele pe Dunăre între Isaccea şi Orlivka au fost suplimentate

 

De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare şi între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Jijia şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului. Hidrologii prognozează în luna mai sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice ale râurilor Rm. Sărat şi Bârlad.

„În cursul lunii mai sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită efectului combinat al precipitaţiilor sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării”, potrivit prognozei INHGA.

În luna iunie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului. Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, şi în bazinul mijlociu şi inferior al Prutului. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra în bazinul hidrografic al Bârladului.

În prima lună a verii, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

Potrivit hidrologilor, în luna iulie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Bistriţa şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Jijia, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Siretului, Moldovei şi Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra în bazinul hidrografic al Bârladului.

În cursul acestei luni sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna mai este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim la 4.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru prima lunii a verii, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 6.400 mc/s.

Pentru luna iulie 2021, debitul de nivel maxim prognozat este de 6.800 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 5.350 mc/s, iar cel minim de 3.400 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.AGERPRES

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Puncte de aprovizionare cu apă menajeră, amenajate de Primăria Dej. Alimentarea cu apă, oprită timp de trei zile

Publicat

whatsapp image 2025 05 19 at 15.19.54 3 1.jpeg

Primăria Dej ia măsuri pentru a reduce impactul sistării alimentării cu apă în oraș, programată în intervalul 21-23 mai. 40 de rezervoare cu apă menajeră vor fi amplasate în cartiere și instituții publice.

În contextul lucrărilor anunțate de Compania de Apă Someș, care vor duce la întreruperea alimentării cu apă potabilă în municipiul Dej între 21 și 23 mai, autoritățile locale au demarat un plan de intervenție pentru a asigura accesul populației la apă…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Cetățeni din Sri Lanka, angajați în Alba, au fost instruiți de Poliția Rutieră privind legislația circulației

Publicat

foto video: cetățeni din sri lanka, angajați în alba, au fost

Cetățeni din Sri Lanka, angajați în Alba, au fost instruiți de Poliția Rutieră privind legislația circulației. Activitatea s-a derulat luni, în contextul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.

Polițiști ai Serviciului Rutier Alba, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Alba, au organizat o activitate de prelucrare a legislației rutiere, cu străinii aflați pe raza județului.

La această activitate au participat cetățeni din Sri Lanka,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Furnizarea apei potabile, întreruptă în mai multe localități din Alba, după o avarie la rețea

Publicat

furnizarea apei potabile, întreruptă în mai multe localități din alba,

Furnizarea apei potabile a fost întreruptă luni, în jurul amiezii, în localitățile Galați, Feneș, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului, Văleni și Meteș, în urma producerii unei avarii la rețeaua de alimentare în satul Galați. 

Potrivit operatorului Apa CTTA, echipa de intervenție este prezentă la fața locului și depune toate eforturile pentru remedierea defecțiunii în cel mai scurt timp posibil.

La reluarea furnizării apei potabile, este posibil să apară depășiri ale…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lecție de omenie, de la salvatorii clujeni. Patru pui de lebădă, salvați de pompieri

Publicat

pompieri 1 scaled.jpg

Astăzi, în Cluj-Napoca, patru pui de lebădă blocați pe o piatră pe râul Someș au fost salvați, datorită intervenției rapide a pompierilor.

Un echipaj al Detașamentului 2 Cluj-Napoca a răspuns luni unui apel neobișnuit, dar profund emoționant. Patru pui de lebădă se aflau blocați pe o piatră, în mijlocul Râului Someș, în apropierea străzii 1 Decembrie 1918. Micile făpturi nu mai puteau înainta.

Cu grijă, salvatorii au reușit să ajungă până la piatra…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe