Connect with us

EVENIMENT

Debitul maxim al fluviului Dunărea, sub media multianuală în mai şi peste în iunie şi iulie

Publicat

dunare 590x354

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în luna mai şi peste în lunile iunie şi iulie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 100% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul mai – iulie 2022.

Astfel, în luna mai 2022, regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Arieş şi Bistriţa şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului.

 

CITEȘTE ȘI: Cursele pe Dunăre între Isaccea şi Orlivka au fost suplimentate

 

De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice: Mureş, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare şi între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Jijia şi pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului. Hidrologii prognozează în luna mai sub 30% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice ale râurilor Rm. Sărat şi Bârlad.

„În cursul lunii mai sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită efectului combinat al precipitaţiilor sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării”, potrivit prognozei INHGA.

În luna iunie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Bistriţa şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Prutului. Pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, şi în bazinul mijlociu şi inferior al Prutului. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra în bazinul hidrografic al Bârladului.

În prima lună a verii, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial specifice acestei luni şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării.

Potrivit hidrologilor, în luna iulie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb şi Bistriţa şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Jijia, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Siretului, Moldovei şi Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra în bazinul hidrografic al Bârladului.

În cursul acestei luni sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna mai este de 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim la 4.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru prima lunii a verii, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 6.400 mc/s.

Pentru luna iulie 2021, debitul de nivel maxim prognozat este de 6.800 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 5.350 mc/s, iar cel minim de 3.400 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.AGERPRES

Știrile Romania24.ro pot fi urmărite și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Dosar cu amenințări în stil mafiot și profanare de morminte: Trei bărbați din Alba, trimiși în judecată pentru multiple fapte

Publicat

dosar cu amenințări în stil mafiot și profanare de morminte:

Trei bărbați din Alba au fost trimiși în judecată, într-un dosar de amenințare, șantaj și profanare de morminte. Mai exact aceștia au amenințat o femeie, dar au și santajat-o pentru a obține mai multe sume de bani de la ea. Banii ar fi fost un împrumut pe care unul dintre cei trei l-ar fi acordat surorii femeii. 

Pentru a fi mai credibili în amenințări unul dintre ei chiar a distrus piatra de mormânt a tatălului persoanei vătămate. 

Deși faptele s-au petrecut în cursul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia: Există o aplicație care îți spune timpul de așteptare la podul Giurgiu – Ruse

Publicat

concediu cu mașina în bulgaria, grecia sau turcia: există o

Pleci în concediu cu mașina în Bulgaria, Grecia sau Turcia? Șoferii pot afla în timp real cât vor aștepta la Podul Dunării I Giurgiu – Ruse, folosind o aplicație specială. 

Sezonul estival a început, iar printre cele mai populare destinații alese de români se numără litoralul din Bulgaria, Grecia și Turcia.

Totuși, în această perioadă, la Podul Prieteniei de la Giurgiu – Ruse se formează cozi mari pe ambele sensuri.

Aplicația „Cât stau la pod”, disponibilă…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda: Zootehnia este industria grea a agriculturii europene

Publicat

buda 1 scaled e1746625975303.jpg

Eurodeputatul PNL/PPE de Cluj, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European, consideră că zootehnia este industria grea a agriculturii europene.

Într-o intervenție în PE, Buda a spus că vem nevoie de finanțare reală, adaptată riscurilor și muncii din acest sector.

”Câți dintre noi ne-am trimite copiii să muncească într-o fermă de animale?  Fără sprijin concret, nu vom mai avea în Uniunea Europeană un efectiv de animale…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cazare ieftină în căminele UBB Cluj pentru candidații la admitere, inclusiv pentru părinții lor. Care este tariful

Publicat

camin ubb scaled.jpg

Candidații care dau admitere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor putea beneficia de cazare în căminele universității pe durata sesiunilor de admitere.

UBB Cluj pune la dispoziție 420 de locuri de cazare în Campusul Studențesc Hașdeu.

Cazare ieftină la UBB. Candidații tebuie să fie de la distanță mai mare de 20 de kilometri

Cazarea candidaților se va face în camere cu 5 paturi, exclusiv pentru cei care locuiesc la o distanță mai mare de 20 de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe