ACTUALITATE
Decizia UE de a eticheta drept „verde” electricitatea din energie nucleară sau gaz, atacată în justiție de Austria
Decizia Uniunii Europene de a eticheta drept „verde” energia provenită din energie nucleară sau gaz, a fost atacată în justiție luni de Austria, potrivit ministrului austriac pentru acţiune climatică, Leonore Gewessler, potrivit DPA şi Reuters.
Anunţând acţiunea deschisă la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), ea a spus că, deşi sprijină în general sistemul de clasificare al UE privind sursele sustenabile, se opune ideii de a considera centralele electrice alimentate din astfel de surse ca fiind sustenabile.
„Mă opun cu toată forţa mea încercării de a eticheta ca fiind verzi, prin uşa din spate, energia nucleară şi gazul”, a spus ea.
Austria nu deţine nicio centrală nucleară.
Decizia UE de a eticheta drept „verde” electricitatea din energie nucleară sau gaz, atacată în justiție de Austria. Ce a decis Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis anul trecut să eticheteze producţia de electricitate bazată pe energie nucleară, hidroenergie şi energie eoliană ca fiind prietenoasă cu mediul, iar din 2023 unele centrale electrice alimentate cu energie nucleară sau gaz vor fi clasificate la fel.
Includerea în sistemul de clasificare al UE pentru activităţi sustenabile urmăreşte sprijinirea identificării unor astfel de proiecte în scop de investiţii.
Acţiunea în justiţie împotriva Comisiei Europene se bazează pe argumente juridice substanţiale, a spus Leonore Gewessler, potrivit căreia, în conformitate cu noua clasificare, o surse de energie sustenabilă nu trebuie să aducă la agravarea problemelor de mediu.
Or, a precizat ea, energia nucleară este legată de „riscuri incalculabile”, scoţând în evidenţă dezastrele nucleare de la Cernobâl şi Fukushima şi îngrijorările în legătură cu centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, care este în prezent sub ocupaţie rusă. Iar arderea de gaz natural produce cantităţi uriaşe de CO2, a mai spus ministrul austriac.
Leonore Gewessler a mai atras atenţia că Bruxellesul şi-a depăşit autoritatea, pentru că o astfel de decizie politică privind energia nucleară, cu efecte atât de puternice, nu este în competenţa sa.
Ea a declarat de asemenea că Luxemburgul şi-a exprimat deja sprijinul pentru Austria în acest caz şi alte ţări ar putea face la fel. Agerpres