Connect with us

ACTUALITATE

Decizia UE de suspendare a accesului uşor la vize pentru cetăţenii ruşi a intrat în vigoare

Publicat

comisia europeana

Cetăţenii ruşi au pierdut de luni, 12 septembrie 2022, accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen european, conform DPA.

Consiliul European a adoptat săptămâna trecută o propunere de a suspenda acordul actual de facilitare a vizelor cu Rusia.

Măsura va reduce semnificativ numărul de noi vize emise ruşilor pentru Spaţiul Schengen, care include 22 de state din UE şi alte patru ţări europene.

Taxa de înscriere pentru viză Schengen va creşte de la 35 de euro la 80 de euro şi va fi nevoie de mai multe documente. Timpul de procesare a aplicaţiilor va fi mai lung şi vor exista restricţii în privinţa vizelor pentru intrări multiple.

Înăsprirea regulilor ar putea duce la respingerea aplicaţiilor de viză şi chiar la revocarea vizelor actuale. Liniile directoare ale UE pe oferă statelor membre puteri sporite în această privinţă, precum şi o bază pentru o examinare mai detaliată a aplicaţiilor.

În acelaşi timp, UE rămâne deschisă la aplicaţiile persoanelor care călătoresc din motive urgente, în special familiile cetăţenilor UE, jurnalişti, disidenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Statele pot reduce sau elimina taxele de viză pentru membrii acestor categorii.

Acordul de facilitare a vizelor între UE şi Rusia a fost introdus în 2007, dar a fost suspendat pentru oameni de afaceri, reprezentanţi guvernamentali şi diplomaţi la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

România a început sâmbătă exportul de gaze către Republica Moldova

Publicat

gaze naturale 736x460 1 590x354

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Transgaz.

„Astăzi (sâmbătă – n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.

Potrivit acestora, este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Pe 22 noiembrie, oficialii de la Chişinău au precizat că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Când va fi următoarea vacanță pentru elevi. Zilele libere până la finalul anului și cele din 2023

Publicat

sala clasa 12.jpg

Elevii se întorc la cursuri luni, 5 decembrie, după minivacanța de Ziua Națională. Urmează două săptămâni de cursuri și apoi vacanța de iarnă.

Următoarea vacanță, cea cu prilejul sărbătorilor de iarnă, este de 17 zile, inclusiv perioada de Revelion.

Din 2023, cursurile încep cu modulul 3 de luni, 9 ianuarie.

Alte vacanțe pentru elevi vor fi, anul viitor:

  • o săptămână, în februarie: în Alba, în 20-24 februarie
  • vacanța de Paști (7-18 aprilie)
  • vacanța de vară: din 17 iunie 2023

Structura anului școlar 2022-2023: cursuri și vacanțe – JUDEȚUL…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Se redeschide patinoarul la Alba Iulia. Administratorul firmei a ajuns la o înțelegere cu Primăria

Publicat

patinoar 1 1000x576.jpg

Patinoarul din șanțurile Cetății, pe Latura de vest, în zona de sub Catedrala Încoronării din Alba Iulia, urmează să fie redeschis publicului, după aproape două zile de pauză.

Din datele comunicate de administratorul patinoarului, pentru alba24.ro, locația se redeschide sâmbătă (astăzi) de la ora 17.00.

Patinoarul a fost închis temporar, de vineri, fiind solicitată inițial demontarea jocurilor de distracții din imediata apropiere, ce au fost disponibile de 1 Decembrie.

Administratorul patinoarului spune că s-a ajuns la o înțelegere, referindu-se în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Top salarii medii nete în România. Pe ce loc de află județul Alba și care sunt creșterile față de anul trecut

Publicat

bani 1 1000x600.jpg

Cele mai mari salarii medii nete lunare sunt în București, Cluj, Timiș și Sibiu, respectiv de peste 4000 de lei. Cele mai mari creșteri față de anul trecut au fost înregistrate la Sălaj (+25%) și Covasna (+20%).

În clasamentul salariilor medii nete lunare (inclusiv București), județul Alba se află pe locul 11. Salariul mediu net la nivelul lunii septembrie 2022 în Alba este de 3.542 lei, potrivit datelor furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba. Comparativ, salariul mediu pe țară este de 4.003 lei.

În Alba, față de luna septembrie 2021, creșterea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe