Connect with us

ACTUALITATE

Decizie finală la Curtea de Apel Alba pentru doi oameni de afaceri acuzaţi că i-au dat mită Elenei Udrea

Publicatudrea
sursă foto: Libertatea.ro

Decizie finală în cazul celor doi oameni de afaceri din Hațeg, care au fost acuzaţi că în anul 2010 i-au dat mită Elenei Udrea, la acea vreme ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. După ce magistrații Tribunalului Hunedoara au hotărât că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale și au dispus încetarea procesului, dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

La Alba Iulia, miercuri, 22 mai, magistrații instanței au respins apelul formulat de către DNA Alba Iulia și cei doi bărbaţi, în cazul sentinței date de către Tribunalul Hunedoara.

În acest caz, decizia fiind definitivă, cei doi frați din Hațeg au scăpat de acuzația de dare de mită către Elena Udrea.

La Tribunalul Hunedoara, bărbații au fost judecați într-un dosar disjuns din celebrul „Gala Bute”. Decizia a fost luată după ce instanţa a stabilit că în cauză legea penală mai favorabilă este Codul Penal din 1969.

”Instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice pentru care au fost trimişi în judecată cei doi inculpaţi. În privinţa ambilor inculpaţi instanţa a constatat împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale şi a dispus încetarea procesului penal”, declara pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, la sfârșitul anului 2018.

Mai mult, instanţa a respins cererea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, de confiscare de la inculpaţi a sumei de 695.367,05 lei, dar şi cererile inculpaţilor de restituire a sumei în cauză, ce fusese confiscată printr-o sentinţă penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cum i-ar fi dat cei doi frați mită Elenei Udrea

„În cursul anului 2010, inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron Dorel au promis şi transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, Udrea Elena Gabriela, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de Termogaz Company SA cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului ‘Schi pentru România’”, se arată într-o sinteză a DNA privind dosarele soluţionate în decembrie 2017.

Potrivit anchetatorilor, transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului, în baza unei înţelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către Adrian Gărdean şi Ştefan Lungu, la care a aderat ulterior şi Dorel Miron Gărdean.

„Ca urmare a acestei înţelegeri, la datele de 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010, cei doi inculpaţi au dispus transferul unor foloase în valoare totală de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plăţi, către o societate controlată de Ştefan Lungu, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia”, arătau procurorii într-un comunicat de presă.

Sursa: Alba24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Mihai Șora după Congresul PNL: A mai murit un partid istoric

Publicat

Filosoful Mihai Șora a scris pe Facebook, după Congresul PNL, că „a mai murit un partid istoric”.

Premierul Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal.

El l-a învins în competiția internă pe Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și președinte în funcție. Cîțu a obținut peste 60% din sufragii.

Ludovic Orban a anunțat după ce a pierdut lupta pentru președinția PNL că luni își va depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și spune că între el și președintele României, Klaus Iohannis, nu mai există de azi niciun parteneriat.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîţu despre un guvern minoritar: Şanse foarte mici; cea mai mare şansă – coaliţia PNL-USR-UDMR

Publicat

Noul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Florin Cîţu, a declarat, sâmbătă, că şansele unui guvern minoritar sunt foarte mici şi că cele mai mari şanse le are coaliţia formată din PNL – USR PLUS – UDMR şi grupul minorităţilor.

După câştigarea mandatului, el a fost întrebat care sunt şansele să existe un guvern minoritar PNL – UDMR susţinut de PSD.

„Şanse foarte mici. Cea mai mare şansă o are coaliţia de guvernare PNL – USR – UDMR şi grupul minorităţilor”, a răspuns Florin Cîţu. „Haideţi să nu vorbim despre scenarii. Eu vă spun care este opţiunea noastră. Mergem pe acest scenariu de bază”, a punctat el.

Liderul liberalilor a spus că, deocamdată, nu se pune problema unei renegocieri a portofoliilor în cazul în care USR PLUS va dori să revină la guvernare.

„În acest moment consider că cei de la USR PLUS au prima şansă să îşi acopere ministerele”, a afirmat Florin Cîţu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reacția PSD după congresul PNL: Cîțu, te așteptăm la moțiune

Publicat

„Cîțu, te așteptăm la moțiune”, este reacția social-democraților după alegerea lui Florin Cîțu ca președinte al PNL, postată pe Facebook.

Premierul Florin Cîțu este noul președinte al Partidului Național Liberal. El l-a învins în competiția internă pe Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și președinte în funcție. Cîțu a obținut 60,1% din sufragii.

Ludovic Orban a anunțat după ce a pierdut lupta pentru președinția PNL că luni își va depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și spune că între el și președintele României, Klaus Iohannis, nu mai există de azi niciun parteneriat.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ghinea: Voi participa luni la întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, la invitația premierului

Publicat

Fostul ministru al Proiectelor Europene, Cistian Ghinea, spune că premierul i-a propus să rămână ministru, dar a refuzat. Acesta a confirmat că va participa luni la întâlniea cu președinta Comisiei Europene, la invitația premierului.

„Premierul Cîțu mi-a propus să rămân ministru și am refuzat, ceea ce confirmă și el. Toate zvonurile legate de presupuse negocieri sau posibilitatea de a reveni în guvern fără o refacere a coaliției din care să facă parte USR PLUS sunt fake news”, a scris sâmbătă pe Facebook Cristian Ghinea.

Acesta spune că a lucrat bine cu premierul și cu toți miniștrii din Guvern, „nu e nici un secret”: „Obiectivul urmărit cu îndârjire a fost să avem un PNRR viabil, susținut de toată Coaliția. Am realizat acest obiectiv”.

El a confimat că va participa luni la întâlnirea cu președinta CE.

„Nu este un secret, am mai spus-o: am lucrat efectiv la PNRR și am reușit să îl agreez cu Comisia Europeană chiar până în ultima clipă. Mai exact, până cu câteva ore înainte ca demisiile noastre, ale miniștrilor USR PLUS, să ajungă în Monitorul Oficial. Pentru că PNRR este un plan de țară care va schimba România pentru generații. După ce vom fi construit autostrăzi și vom fi reîmpădurit România, vom putea spune că am fost acolo. Și USR PLUS a fost acolo. Voi participa luni la întâlnirea cu președinta Comisiei Europene, la invitația premierului și dupa consultări cu cei doi copreședinți ai USR PLUS. Pentru că PNRR este al României”, susține fostul ministru.

Întrebat sâmbătă dacă sunt șanse pentru refacerea coaliției cu USR PLUS, Florin Cîțu a spus: „Da. Cele mai mari șanse le are coaliția de guvernare. Am avut discuții. Am avut discuții cu domnul Ghinea, vine luni la semnarea PNRR, deci am avut discuții”. MEDIAFAX

Citește mai departe