Connect with us

ACTUALITATE

Decizii în ţări europene privind AstraZeneca după confirmarea unei legături cu formarea de cheaguri de sânge

Publicat

Spania a anunţat miercuri că rezervă vaccinul anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca pentru persoanele de peste 60 de ani, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat „o potenţială legătură” între acest ser şi cazuri rare de tromboze, relatează joi AFP.

„Vom continua să administrăm vaccinul AstraZeneca, însă doar celor cu vârsta de peste 60 de ani”, a anunţat ministrul spaniol al Sănătăţii, Caroline Darias, în cadrul unei conferinţe de presă, la câteva ore după ce EMA a propus ca formarea de cheaguri sangvine să fie listată ca un efect secundar „foarte rar” al serului anti-COVID19 dezvoltat de compania anglo-suedeză.

Spania „va studia” administrarea sa pentru „persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 80 de ani”, a spus ministrul.

Alte ţări europene au luat deja măsuri similare. Franţa a rezervat vaccinul pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, iar Italia, Germania şi Olanda pentru cele de peste 60 de ani.

Decizia Spaniei a fost luată „în urma concluziilor prezentate (miercuri) de EMA”, a declarat Carolina Darias.

Comisia pentru vaccinare din Germania (STIKO) a anunţat joi că îşi menţine recomandarea ca persoanele cu vârsta sub 60 de ani care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca să fie inoculate cu un vaccin ARN Mesager la rapel.

STIKO a precizat că a doua doză trebuie administrată la 12 săptămâni distanţă după vaccinarea cu AstraZeneca.

Două vaccinuri cu ARN Mesager, de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, sunt în prezent aprobate pentru utilizare în Germania.

Agenţia de Sănătate Publică din Suedia a declarat joi că va evalua în următoarele zile constatările EMA privind o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulţii care au fost inoculaţi cu acest ser, şi va continua să administreze vaccinul numai persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a reiterat însă miercuri că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale şi nu a recomandat limite de vârstă sau sex pentru utilizarea sa.

Autorităţile sanitare din Serbia au anunţat joi că, în urma evaluării concluziilor EMA cu privire la siguranţa vaccinului AstraZeneca, serul produs de compania anglo-suedeză nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani.

„În urma evaluării efectelor secundare privind formarea de cheaguri de sânge, în special în rândul tinerilor, EMA a emis două recomandări – prima este că efectele secundare ar trebui incluse în prospectul vaccinului şi a doua că fiecare ţară ar trebui să aibă propria poziţie cu privire la modul de utilizare a vaccinului. Prin urmare, am decis în această dimineaţă (….) că vaccinul AstraZeneca nu va fi administrat persoanelor cu vârsta sub 60 de ani”, a declarat ministrul sârb al Sănătăţii, Venko Filipche.AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe