Connect with us

EVENIMENT

Aglomerație în penitenciarele din România. Aproape 500 de noi locuri de ”cazare” vor fi date în folosință până la finele anului

Publicat

Deficitul de locuri de cazare în penitenciare este de 3.500, supraaglomerarea fiind mai scăzută în închisorile mari şi mai ridicată în cele mici. Anul acesta şi anul viitor vor fi date în folosinţă peste 1.500 de locuri noi de deţinere, a declarat vineri directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin.

„Supraaglomerarea la nivelul sistemului penitenciar există, ea nu este mai severă decât în anii trecuţi. În acest moment, suntem la o depăşire a capacităţii legale de deţinere la patru metri pătraţi, aproximativ 20%.

Ea diferă în funcţie de penitenciar, unde avem efectul de 100% sau poate puţin mai scăzut, e vorba în special de penitenciare mari, şi avem penitenciare unde sunt procente de supraaglomerare de 140 – 150%, încă suntem în această situaţie.

Deficitul de locuri este de 3.500 de locuri de cazare.

Dar lucrurile se mişcă, anul acesta vor fi date 448 de noi locuri de deţinere, anul care vine vor fi date 1.075, urmează 2024 – 2025, cu finalizarea celor două noi penitenciare.

Poate vor mai exista mici întârzieri, dar pe lângă acestea mai sunt demersuri, inclusiv cu finanţare prin mecanismul financiar norvegian în marja a 1.400 de locuri noi în patru locaţii, care vor aduce o cazare decentă (…).

Deficit de locuri de cazare, în penitenciarele din România. Cu ce probleme se confruntă deținuții

Acum, din cauza acestei supraaglomerări, eliberăm o secţie, o supraaglomerăm pe cealaltă”, precizat Halchin, la o conferinţă de presă.

Cât priveşte igiena generală în penitenciare, el a menţionat că aceasta depinde foarte mult şi de deţinuţi.

„Nu poţi să sancţionezi pe nimeni la maniera drastică pentru că nu îşi face regulat ordine în cameră”, a spus Halchin, întrebat cum comentează faptul că sunt deţinuţi care reclamă prezenţa ploşniţelor în paturile lor.

Oficialul ANP a afirmat că nu există, în ultimii trei ani, cu excepţia câtorva cazuri punctuale, dar nici acelea confirmate până la sfârşit, cazuri privind droguri în penitenciare.

„Ne confruntăm într-adevăr cu un fenomen prin care, în special, uzitând de dreptul inviolabilităţii corespondenţei, documente sau diverse foi de hârtie sunt impregnate în diverse substanţe.

Ele nu sunt interzise în viaţa civilă, nu au regim special. Sunt tot felul de substanţe şi de combinaţii necunoscute, le trimit la laborator, nu fac parte din categoria substanţelor a căror vehiculare sau deţinere este interzisă”, a arătat oficialul ANP.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ghidul norocului: Cele mai populare jocuri cu trifoi (P)

Publicat

ghidul norocului: cele mai populare jocuri cu trifoi (p)

În tradițiile și mitologiile din întreaga lume, trifoiul este mult mai mult decât o plantă comună. Cele patru frunze sunt un simbol al norocului, al prosperității și al celor mai bune șanse. De-a lungul istoriei, întâlnirea unui trifoi cu patru foi a fost asociată cu puterea de a aduce succes și protecție. Prezența sa în jocuri este dovada unei legături adânci între simbolurile ancestrale și distracția modernă.

În acest ghid, vom explora cele mai populare jocuri cu trifoi

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Misterul flash-mob-ului „Metro la Cluj” a fost elucidat: artistul american Metro Boomin urcă pe scena Untold 2025

Publicat

metro la cluj.jpg

Flash-mob-ul misterios organizat cu câteva zile în urmă în centrul Clujului era, se pare, un indiciu pentru unul dintre cele mai mari anunțuri făcute de organizatorii Untold legat de ediția din anul acesta a festivalului: artistul american Metro Boomin va urca pentru prima dată pe o scenă din România.

Metro Boomin, arhitectul sunetului hip-hop și trap al ultimului deceniu, vine pentru prima dată în România, în cadrul ediției aniversare UNTOLD X, cu un show exclusiv ce…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Înmatriculare auto 2025 pentru mașini noi și second hand. Acte necesare, taxe și pași de urmat

Publicat

Înmatriculare auto 2025 pentru mașini noi și second hand. acte

Înmatriculare auto 2025: Procesul de înmatriculare a unui autovehicul în România în 2025 rămâne unul destul de birocratic pentru cei care achiziționează o mașină nouă sau second-hand, fie din țară, fie din străinătate. 

Înmatricularea auto în 2025: Pașii de urmat

Achiziționarea mașinii și întocmirea actelor

  • Contract de vânzare-cumpărare sau factură fiscală
  • Carte de identitate a vehiculului (CIV)
  • Talonul (dacă este o mașină înmatriculată anterior)

Plata…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Șofer băut, depistat în trafic de polițiștii din Cugir. Ce s-a întâmplat când i-au cerut permisul

Publicat

un francez, prins ”rupt de beat” la volan între albac

Un bărbat în vârstă de 40 de ani, din localitatea Vinerea, a fost oprit de polițiști în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 00:30, în timp ce conducea un autoturism pe strada Grigore Ureche din orașul Cugir.

În urma controlului de rutină, polițiștii au constatat că șoferul emana halenă alcoolică, motiv pentru care a fost testat cu aparatul etilotest.

Rezultatul a indicat o concentrație de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt ce a determinat transportarea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe