EVENIMENT
Aglomerație în penitenciarele din România. Aproape 500 de noi locuri de ”cazare” vor fi date în folosință până la finele anului

Deficitul de locuri de cazare în penitenciare este de 3.500, supraaglomerarea fiind mai scăzută în închisorile mari şi mai ridicată în cele mici. Anul acesta şi anul viitor vor fi date în folosinţă peste 1.500 de locuri noi de deţinere, a declarat vineri directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin.
„Supraaglomerarea la nivelul sistemului penitenciar există, ea nu este mai severă decât în anii trecuţi. În acest moment, suntem la o depăşire a capacităţii legale de deţinere la patru metri pătraţi, aproximativ 20%.
Ea diferă în funcţie de penitenciar, unde avem efectul de 100% sau poate puţin mai scăzut, e vorba în special de penitenciare mari, şi avem penitenciare unde sunt procente de supraaglomerare de 140 – 150%, încă suntem în această situaţie.
Deficitul de locuri este de 3.500 de locuri de cazare.
Dar lucrurile se mişcă, anul acesta vor fi date 448 de noi locuri de deţinere, anul care vine vor fi date 1.075, urmează 2024 – 2025, cu finalizarea celor două noi penitenciare.
Poate vor mai exista mici întârzieri, dar pe lângă acestea mai sunt demersuri, inclusiv cu finanţare prin mecanismul financiar norvegian în marja a 1.400 de locuri noi în patru locaţii, care vor aduce o cazare decentă (…).
Deficit de locuri de cazare, în penitenciarele din România. Cu ce probleme se confruntă deținuții
Acum, din cauza acestei supraaglomerări, eliberăm o secţie, o supraaglomerăm pe cealaltă”, precizat Halchin, la o conferinţă de presă.
Cât priveşte igiena generală în penitenciare, el a menţionat că aceasta depinde foarte mult şi de deţinuţi.
„Nu poţi să sancţionezi pe nimeni la maniera drastică pentru că nu îşi face regulat ordine în cameră”, a spus Halchin, întrebat cum comentează faptul că sunt deţinuţi care reclamă prezenţa ploşniţelor în paturile lor.
Oficialul ANP a afirmat că nu există, în ultimii trei ani, cu excepţia câtorva cazuri punctuale, dar nici acelea confirmate până la sfârşit, cazuri privind droguri în penitenciare.
„Ne confruntăm într-adevăr cu un fenomen prin care, în special, uzitând de dreptul inviolabilităţii corespondenţei, documente sau diverse foi de hârtie sunt impregnate în diverse substanţe.
Ele nu sunt interzise în viaţa civilă, nu au regim special. Sunt tot felul de substanţe şi de combinaţii necunoscute, le trimit la laborator, nu fac parte din categoria substanţelor a căror vehiculare sau deţinere este interzisă”, a arătat oficialul ANP.
Agerpres
EVENIMENT
UPDATE FOTO-VIDEO: Grav accident pe A3, în județul Cluj. Două victime, dintre care una decedată

Un grav accident rutier a avut loc, miercuri după-amiază pe A3, în județul Cluj. Un bărbat a decedat, iar o femeie a fost rănită, după ce un camion și o mașină s-au ciocnit.
Potrivit ISU Cluj, pompierii de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit la un grav accident rutier petrecut la coborâre de pe A3, spre Nădășelu.
UPDATE ora 16:10: A fost declarat decesul bărbatului de aproximativ 60 de ani.
În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion.
Două persoane au fost încarcerate în autoturism și extrase de pompieri.
Unui bărbat i se aplică manevre de resuscitare.
O femeie, conștientă dar cu multiple traumatisme a fost transportată la spital de ambulanța SMURD.
La misiune iau parte trei autospeciale, două ambulanțe SMURD și una SAJ.
Stire in actualizare
EVENIMENT
Un autoturism scăpat de sub control s-a răsturnat în afara drumului, într-o localitate din județul Vaslui

Un accident rutier în care au fost implicate cinci persoane a avut loc, miercuri după-amiază în Tutova, județul Vaslui. Din primele date, șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu mașina în afara drumului.
Potrivit ISU Vaslui, Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD tip B2 și echipaje specializate, pentru asigurarea măsurilor PSI, evaluarea și acordarea primului ajutor persoanelor aflate într-un autoturism care s-a răsturnat pe DE 581 ( DN 24), în localitatea Tutova.
Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, cu scurgeri de lichide combustibile.
În autoturism se aflau cinci persoane, care s-au auto-evacuat.
La intervenție s-a deplasat o autospecială de stingere și o ambulanță de prim ajutor SMURD.
Stire in actualizare

Timișenii pot trece granița în Serbia, pe bicicletă, o dată pe lună. Măsura va începe odată cu acest sfârșit de săptămână, până în octombrie 2023.
Iniţiativa este a Consiliului Judeţean Timiş, care ceruse Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara deschiderea lunară a unui punct de trecere a frontierei, în perioada martie-octombrie 2023, între orele 8.00 – 20.00, în zona comunei Uivar, pe lângă pista de biciclete construită de-a lungul canalului Bega între Timişoara şi Zrenjanin, la frontiera româno – sârbă.
Deschiderea are loc în contextul evenimentelor culturale care se vor desfăşura în Timişoara şi în judeţul Timiş în cursul anului 2023 cu ocazia Programului „Timişoara Capitală Europeană a Culturii”.
Iniţiativa CJ Timiş vine în urma succesului din septembrie 2022, când administraţia judeţeană a organizat o tură ciclistă Timişoara – Zrenjanin, cu ocazia Zilei Cooperării Transfrontaliere.
Peste 800 de persoane, din ţară şi din străinătate, au trecut atunci graniţa, fiind depăşite toate aşteptările.
Timişenii pot trece graniţa în Serbia pe bicicletă, o dată pe lună. Trecerea frontierei se va face pe baza cărţii de identitate
În prezent, în urma demersurilor CJ Timiş, se va putea circula cu bicicleta pe toată lungimea celor peste 70 de km de pistă de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega dintre Timişoara şi Zrenjanin.
Trecerea frontierei se va face pe baza cărţii de identitate.
Weekend-urile preconizate în care trecerea în Serbia va fi posibilă pe pista de pe malul Begăi sunt următoarele: 25 – 26 martie, 29 – 30 aprilie, 27 – 28 mai, 3 – 4 iunie, 24 – 25 iunie, 29 – 30 iulie, 26 – 27 august, 23 – 24 septembrie şi 28 – 29 octombrie.
„Am reuşit să transformăm în realitate o idee care, la început, părea de nerealizat: să putem merge pe bicicletă de la Timişoara la Zrenjanin, pe cea mai lungă pistă de cicloturism din România.
Prin această iniţiativă, încurajăm un stil de viaţă sănătos, promovăm legătura turistică între România şi Serbia şi încurajăm economia locală”, a spus Alin Nica, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Sursa: MediaFax

Bărbatul dat dispărut marți pe Dealul Corbului, în localitatea Preluca, a fost găsit fără viaţă de salvatorii montani, căzut într-o râpă adâncă de peste 80 de metri, a informat, miercuri, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.
„Persoana rătăcită (84 de ani) a fost găsită decedată, căzută într-o râpă cu apă de peste 80 metri. A fost extrasă prin tehnica de coardă şi lansat tot cu ajutorul corzilor până la punctul de unde va fi transportat cu ajutorul tărgii UT 2000 până la maşina de la Medicina Legală”, a precizat reprezentantul Salvamont Maramureş.
Dispariţia bătrânului a fost anunţată, marţi seara, după ce în cursul după amiezii a fost căutat de localnici şi rude fără a fi găsit. Agerpres