ACTUALITATE
Deficitul balanţei comerciale a scăzut cu peste 18% în primele nouă luni ale anului 2023

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele nouă luni ale anului a fost de 20,389 miliarde de euro, mai mic cu 4,601 miliarde de euro (-18,4%) decât cel înregistrat în perioada similară din 2022, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit datelor INS, exporturile FOB au însumat 70,291 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 90,680 miliarde de euro, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, exporturile crescând cu 2,1%, în timp ce importurile au scăzut cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.
În perioada 1.I – 30.IX 2023, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (44,5% la export şi 36,2% la import) şi alte produse manufacturate (30,3% la export şi 29,0% la import).
Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri la 9 luni din 2023 a fost de 51,004 miliarde de euro la expedieri şi de 66,516 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 72,6% din total exporturi şi 73,4% din total importuri.
Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.I – 30.IX 2023 a fost de 19,287 miliarde de euro la exporturi şi de 24,164 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,4% din total exporturi şi 26,6% din total importuri.
În luna septembrie 2023, exporturile FOB au însumat 8,125 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 10,277 miliarde de euro, rezultând un deficit de 2,151 miliarde de euro.
Faţă de luna septembrie 2022, exporturile din luna septembrie 2023 au scăzut cu 5,3%, iar importurile au scăzut cu 11,1%. Agerpres
ACTUALITATE
Tânăr din Bucecea, depistat la volan pe o stradă din municipiul Botoșani cu toate că nu avea permis

ACTUALITATE
Dosar penal pentru un tânăr de 19 ani din municipiul Botoșani, care s-a urcat la volan deși avea permisul suspendat

…
Citește mai mult pe Botosani24.ro

În octombrie, producția industrială a Germaniei a înregistrat o scădere mai semnificativă decât se anticipa, marcată de a cincea lună consecutivă de declin.
Această evoluție adâncește preocupările legate de performanța economiei celei mai mari din Europa în acest an, conform informațiilor furnizate de Reuters și DPA.
Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială a scăzut în octombrie cu 0,4% faţă de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 1,3%), în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 0,2%.
Producţia în domeniul ingineriei mecanice a scăzut cu 6,3%, dar s-au înregistrat scăderi şi în multe alte sectoare, inclusiv în construcţii, conform Destatis. În schimb producţia de vehicule a crescut cu 0,7%.
„Dificultăţile cu care se confruntă industria din Germania continuă.
Comenzile industriale reduse din ultimii doi ani au acum un impact semnificativ asupra producţiei”, a apreciat Thomas Gitzel, economist şef la VP Bank Group.
Şi comenzile industriale au scăzut neaşteptat în octombrie, cu 3,7% faţă de luna precedentă. Este primul declin din ultimele trei luni.
În ritm anual, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 3,5% în octombrie, după un declin de 2,6% luna precedentă.
Industria germană continuă să fie afectată de o combinaţie între preţurile ridicate la energie, cererea externă slabă şi condiţiile de finanţare mai puţin favorabile, a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.
În perioada august – octombrie 2023, producţia industrială a Germaniei a scăzut cu 1,9% faţă de precedentele trei luni.
Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, după un avans de 0,1% în precedentele trei luni. Comisia Europeană se aşteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,3% anul acesta, urmat de o creştere de 0,8% în 2024 şi de 1,2% în 2025. Agerpres
ACTUALITATE
Germania va prelungi controalele la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia cel puţin două luni

Nancy Faeser, ministrul de interne al Germaniei, a declarat că va extinde controalele la frontierele cu Polonia, Republica Cehă și Elveția cu cel puțin două luni după data de 15 decembrie, conform informațiilor furnizate de dpa.
„Măsurile noastre funcţionează.
Lupta noastră împotriva afacerii fără scrupule a contrabandiştilor de persoane, care pun în pericol cu brutalitate vieţile omeneşti, este încununată de succes”, a declarat Nancy Faeser pentru cotidianul german Rheinische Post, într-un comentariu publicat vineri.
Controalele mobile şi fixe au avut un efect clar de la introducerea lor în octombrie, limitând migraţia ilegală în Germania şi reducând povara asupra autorităţilor locale.
Faeser a prelungit luni controalele la frontieră până la 15 decembrie.
Potrivit Ministerului de Interne, circa 3.300 de intrări neautorizate au fost depistate şi 1.100 de intrări neautorizate au fost împiedicate de la introducerea controalelor, pe 16 octombrie.
„Asta înseamnă că aceste măsuri funcţionează şi vom continua să procedăm în acest fel”, a declarat un purtător de cuvânt.
Declarațiile lui Andreas Roßkopf
Andreas Roßkopf, responsabil pentru poliţia federală la sindicatul poliţiştilor, a declarat pentru Rheinische Post că numărul solicitanţilor de azil nu a putut fi redus prin mijloace poliţieneşti şi că depunerea cererilor de azil nu a putut fi împiedicată.
Trebuie clarificat „dacă mii de poliţişti ar trebui de fapt să rămână la frontiere sau dacă nu ar fi desfăşuraţi mai bine pentru securitate în oraşe şi problema azilului rezolvată în cadrul legislativ al UE”.
Situaţia de securitate în Germania este foarte sensibilă în acest moment, fiind investigate mai multe comploturi de a ataca târguri de Crăciun, notează dpa. Agerpres